Welke programma’s niet?

Het Tros-programma Bananasplit met Frans Bauer wordt ten onrechte uit belastingmiddelen betaald. Dat vindt een grote meerderheid van de deelnemers aan de enquete over de vraag welke tv-programma’s wel of niet terecht worden gemaakt met belastinggeld. Ook als het gaat om That’s the Question (EO), Lingo (TROS), Blik op de Weg (AVRO), De Vakantiedokter (AVRO), Het Mooiste Meisje (TROS), Madiwodo (VARA) en Ingang Oost (EO) bestaat er twijfel of deze programma’s uit publieke middelen gefinancierd moeten worden.

Welke programma’s wel?

De publieke functie van Het NOS Journaal staat op geen enkele manier ter discussie. Het programma voert de titelranking van de publieke omroep aan. In de top 4 van meest publieke programma’s staan voorts Tegenlicht (VPRO), Holland Doc (HUMAN) en Andere Tijden (VPRO/NTR). Deze programma’s horen naar de mening van de respondenten echt bij de publieke omroep.

Aan de ranking deden 160 mensen mee

Dit is het resultaat van een peiling via de opiniesite mijnpubliekeomroep.nl. Ruim 160 respondenten uit mijn netwerk en hun netwerken grepen de gelegenheid aan om hun mening te geven over de titellijst van de publieke omroep. Nadat NCRV-Radio 1 in het programma Mediazaken de aandacht had gevestigd op dit initiatief en later De Volkskrant in een artikel op de mediapagina kwamen er ook veel spontane aanmeldingen. De deelnemers aan de peiling zijn (voor zover bekend) mensen met een gevarieerde achtergrond, overwegend tussen de 40 en 60, maar ook jonger.

Taak publieke omroep vooral informatief en educatief

Vooral programma’s met een informatief of educatief gehalte worden gerekend tot de taak van de publieke omroep. Ze staan in deze peiling buiten twijfel als het gaat om de vraag of ze terecht met publieke middelen worden gemaakt. In de top staan Nieuwsuur (NOS/NTR), Brandpunt (KRO), Een Vandaag (TROS/AVRO) en Pauw en Witteman (VARA/NTR)

Amusement hoort er (deels) bij

Amusementsprogramma’s worden minder gerekend tot een bij uitstek taak van de publieke omroep. Een uitzondering lijkt te gelden voor programma’s waarvan de (maatschappelijke) betekenis duidelijk is. Het geldt voor programma’s als Spoorloos (KRO) en De Rijdende Rechter (NCRV).

Twijfel over amusements-hits

De twijfel wordt sterker bij Boer zoekt vrouw (KRO) en dramaseries zoals Flikken (TROS). Deze programma’s worden wel gezien als “min of meer publiek”, maar staan in de ranking in de onderste regionen. Het geldt ook voor de Champions League, die het moet doen met een gemiddelde waardering van 1.0 (min of meer publiek). Studio Sport (NOS) scoort met 1.9 duidelijker als passend bij de publieke omroep dan de Champions League.

Ranking

Ga voor de volledige ranking naar www.mijnpubliekeomroep.nl

 

Ton Verlind

2 comments on “Welke programma’s niet?
  1. info@tonverlind.nl schreef:

    Programmavoorschrift

    Dag Pim, De publieke omroep is gebonden aan een programmavoorschrift, waarin nauwkeurig wordt aangegeven welke percentages amusement, informatie, cultuur etc. Maar wat de publieke omroep als informatie of amusement ziet is nogal rekbaar. Je kunt een docusoap over Jan Smit natuurlijk indelen onder “info”, maar ook onder “amusement”. De feitelijke cijfers zullen wel kloppen, maar het zou wel eens kunnen zijn dat de “gevoelscijfers” afwijken. Ik verbaas me er zelf nogal over dat de publieke omroep vrijwel niets doet om de eigen leden en het sympathiserende publiek te betrekken bij de discussie over de vraag hoe de toekomstbestendige publieke omroep eruit moet zien, terwijl uit incidentele sonderingen blijkt, dat daarover wel degelijk opvattingen bestaan. Als het niet lukt om de eigen achterban te mobiliseren leidt dat tot een gedecimeerd publiek omroepbestel. Ook al zit “Hilversum” in een roetsjbaan die met fabelachtige snelheid naar beneden wijst: mijn vrienden daar blijven maar steeds dezelfde vruchteloze koers varen. De enige die zijn kop uitsteekt is Jan Slagter. Om die reden verdient hij wat mij betreft steun.

    Vr gr Ton Verlind

  2. Pim Schuurmans schreef:

    publiek of niet publiek

    Hallo Ton, is er niet zoiets als een “omroepwet”, waarin beschreven staat wat een omroep moet bieden? Ik kan me herinneren dat er ooit wat te doen was omdat de (TROS?) geen actualiteiten programma had. Is daar dan ook niet beschreven hoeveel uur (?) een omroep amusement uit mag/moet zenden? just asking.

Geef een reactie