Waarom RTL-chef Pieter Klein in het Mediaforum zo boos werd

“Het is een vuige streek”, zei Pieter Klein (de overigens door mij zeer gewaardeerde) nieuwschef van RTL. Het tafereel speelde zich af kort na ons gezamenlijke optreden in het Mediaforum van KRO/NCRV op Radio 1. De stoom kwam hem uit de oren. Even nog dacht ik dat zijn woede in de uitzending een beetje gespeeld was, maar hij was echt kwaad.Zo kwaad, dat ik besloot niet gelijktijdig met hem in de lift te stappen.

Pieter was boos, omdat ik de feestvreugde had bedorven rond de komst van een nieuwe RTL full service nieuwszender. De presentator van Mediaforum vroeg me of  “we” (ik neem aan de nieuwsconsument) zitten wachten op nog meer nieuws. Mijn antwoord luidde: “Nee”. Het is een algemene constatering. We worden al platgebombardeerd met informatie en meestal is het rond gepompte informatie die we overal al gezien en gehoord hebben. We hebben dus geen behoefte aan nog meer nieuws, maar wel aan beter nieuws. Dus meer achtergrond en research.

Of ik blij ben met de komst van RTL-Z als nieuwszender, hangt dus af van de serieusheid waarmee dit initiatief in de markt wordt gezet. De man die erover gaat zat naast me en dus vroeg ik hem hoe serieus dit initiatief is bedoeld. Meteen al noemde hij mijn interventie “zuur” en dus in zijn visie kennelijk niet ter zake doend. Hoe ik het in mijn hoofd haalde te twijfelen aan de bedoelingen van RTL. We gaan er zelfs mensen voor aannemen, zei hij.

Een vraag die ik op dat moment niet zo snel bedacht, maar wel had kunnen stellen: zijn dat dan van die meisjes van 20, met een contract voor een jaar, wier historische besef niet verder terug gaat dan de laatste aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden. Want dat is toch een veel voorkomende ervaring als het om commerciële radio en televisie gaat, vooral daar waar met super lage budgetten wordt gewerkt.  Zo’n opmerking zou terecht onder de gordel zijn. De serieuze nieuwsafdeling van RTL werkt met uitermate gekwalificeerde mensen. Ik kijk met plezier en het RTL Nieuws doet veel aan eigen research. Het is werkelijk een topprogramma. Maar ja: dat is RTL Nieuws en niet RTL Z. Dus deze opmerking heb ik gelukkigerwijze niet gemaakt.  Ik vroeg Pieter in de uitzending wel hoeveel geld RTL Z gaat steken in de “verdieping van het nieuws”. Een mooi rond bedrag zou een aardige indicatie kunnen zijn voor de serieusheid van de bedoelingen. Mijn vraag stookte het emotionele vuurtje verder op. Pieter werd bozer en bozer. Noemde geen bedrag en toen de presentator opmerkte, dat zulks een terechte journalistieke vraag was zei hij: “Ik weet het niet”.

Mijn volgende vraag had ik beter helemaal niet kunnen stellen. Komt er op de nieuwszender ook betaalde (redactionele) informatie?. Ja, er worden advertenties geplaatst. Uiteraard begrijp ik dat. Daar is niks mis mee. Je verkoopt advertenties en de opbrengst daarvan stop je in goede research. Kun je je inkopen in redactionele programma’s?”. (zie mijn weblog). Dat was meer de vraag waar het om ging. Nu sloegen werkelijk alle stoppen door. Hoe ik het in mijn hoofd haalde te suggereren dat zoiets bij RTL Z überhaupt zou voorkomen.

Als je zoiets beweert moet je man en paard noemen, brieste Pieter. Dus noemde ik man en paard, maar de woede nam niet af. Prima, dacht ik. De nieuwschef van RTL wijst vermenging van redactie en reclame af, maar waarom zegt hij dan niet gewoon: “Wat u hebt meegemaakt klopt niet. Ik zoek het uit en zorg dat er een eind komt aan deze praktijk”. Namen en rugnummers wilde Pieter, maar de aanwezigheid van een getuigenverklaring maakte hem alleen maar woester.

Ik HEB namen en rugnummers, maar geef ze niet in handen van iemand die het stellen van voor de hand liggende vragen typeert als een “vuige streek”. Laten we zeggen dat het nog wel goed kan komen tussen Pieter en mij: een bescheiden excuus voor een felle, maar onterechte uithaal. En daarna kunnen we best wel een pilsje drinken. Nou hoop ik maar dat dit incident te maken had met de spur of the moment. Want de door mij bewonderde nieuwschef van RTL zal toch niet weer zo’n kritische top journalist zijn met lange tenen, die wel de splinter in de ogen van de ander ziet, maar niet…..Nee, zo is Pieter niet.

2 reacties op “Waarom RTL-chef Pieter Klein in het Mediaforum zo boos werd
  1. Wil Close schreef:

    Ik was ook erg verbaasd over de reactie van Pieter Klein. Toch een verstandig man met het hart op de goede plaats. Ik vond Uw vragen legitiem. Waarschijnlijk had hij gewoon zijn dag niet.

  2. Harry Splinter schreef:

    Beste Ton, zonder nu te algemenieseren dat “nieuws” handel is geworden . Dat houd voor mij in dat we 80%. van de journalisten kunnen missen. Het nivo en de hoeveelheid is zo overtrokken dat de school wel 5 jaar dicht kan. Kijk eens naar het journaal in België , dan zie je hoe je wereld in kan kijken. Er is te veel en onder de maat.

Geef een reactie