Waarom Geert Wilders zijn haar bleekt….

Waarom Wilders zijn haar bleekt?

Op internet wordt die vraag vaak gesteld, maar nimmer beantwoord.De oplossing van het raadsel ligt verstopt in het onlangs verschenen boek “Het profiel van de leider” van psycholoog Jaap van Ginneken.

Fysieke eigenschappen waarmee een leider scoort….

Van Ginneken beschrijft een aantal fysieke eigenschappen, die kunnen bijdragen tot “natuurlijk” gezag. Lengte is er daar een van. Hij stelt vast, dat politieke leiders vrijwel altijd langer zijn dan de gemiddelde lengte van het volk dat ze aansturen.

Kleine mannen syndroom

De Franse president Sarkozy had geen geluk. Hij leed aan  “het kleine mannen syndroom”, dat hem op achterstand zette bij zijn lange rivalen. Hij compenseerde dat met een ongemeen felle ambitie en later loste hij het fysieke ongemak op door zijn omgeving te verkleinen, waardoor hij groter leek.

Verhoogde schoenen

Hij liep op verhoogde schoenen en zorgde ervoor dat zijn lijfwachten op lengte werden geselecteerd: uiteraard niet veel groter dan hijzelf. Soms stond hij temidden van andere –grotere- leiders op een voetenbankje of werd speciaal voor hem het spreekgestoelte verkleind, zodat de verhoudingen ten opzichte van zijn lichaam weer klopten. Bij een bezoek aan een fabriek werden de aanwezige werknemers geselecteerd op….lengte. Ze mochten niet groter zijn dan de Franse president.

Groter door een hoed

Lange leiders stralen (nu eenmaal) meer gezag uit. Vermoedelijk de reden dat would-be leiders de lengte van hun lijf vergroten door een hoofddeksel te dragen. De koninklijke kroon vindt er mogelijk zijn oorsprong. En de Texaanse presidenten Johnson en Bush jr droegen in het openbaar vaak een grote cowboyhoed: het blanke western-equivalent van de grote verentooi van een indiaans hoofddeksel, aldus Van Ginneken. “Power dressing” benadrukt bij mannen nog steeds de lengte: verhoogde schouders, een verbrede borst, een slank en donker langer silhouet.

Het gebleekte haar van Wilders

Hoe komen we van deze analyse bij de gebleekte haarbos van Geert Wilders? Die heeft dezelfde functie als het kaalgeschoren hoofd van Pim Fortuyn, schrijft Van Ginneken. De gebleekte haardos van Wilders zowel als het kale hoofd van Fortuyn (en Samsom): ze hebben als doel om goed zichtbaar te blijven in een menigte of binnen het groepje assistenten en journalisten, fans en voorbijgangers dat belangrijke mensen altijd omgeeft. Ze leggen zo de nadruk op het hoofd en verlengen daarmee gevoelsmatig het lichaam.

 Follow me….

Kaal hoofd en peroxide kapsel: ze zijn een variant op het follow-me vlaggetje, zoals we dat kennen van de reisleider. Of het witte kontje van een ree, dat zegt: kom maar achter me aan, ik wijs de weg.

Meer leerzame wetenswaardigheden over leiderschap (en hoe je dat kunt verwerven door je op een bepaalde manier te gedragen) zijn te vinden in de lezenswaardige beschouwingen van Jaap van Ginneken.

3 reacties op “Waarom Geert Wilders zijn haar bleekt….
 1. x schreef:

  De vraag wordt wel opgeworpen, maar niet beantwoord:

  Citaat Volkskrant: “Zoals bij ieder mens die je beter leert kennen, al is het maar via de kranten, de televisie en niet in de laatste plaats via Twitter, roept Geert Wilders echter ook een aantal vragen op die niet zo eenvoudig zijn te beantwoorden. De vraag waarom de man zijn haar zo blond verft, is er een van. De vraag hoe gemakkelijk hij zicht voelt bij zijn eigen multiculturele achtergrond is een andere. Zoals gezegd: het zijn vragen zonder eenduidig antwoord”.

 2. Ron Versteeg schreef:

  Bedankt voor ’t aanprijzen van ’t boek.

  na de vraag ‘Waarom Wilders zijn haar bleekt’ lees ik ‘Op internet wordt die vraag vaak gesteld, maar nimmer beantwoord……’

  Dat ben ik niet met de steller eens…. Er is vaker over geschreven. En beter ook.
  Een greep:

  http://www.volkskrant.nl/opinie/-waarom-is-het-haar-van-geert-wilders-blond~a3108480/

  en een zeer veel besproken artikel had het er al in 2009 over:

  http://www.groene.nl/artikel/wreker-van-zijn-indische-grootouders

Geef een reactie