Waarom de kloof tussen gemeentebestuur en het publiek groeit

Praten over ‘Een schitterende slangenkuil’.

Waarom de kloof tussen het gemeentebestuur en het publiek groeit.

De afstand tussen (lokale) politiek en publiek neemt toe. Een groeiend aantal burgers ziet de overheid niet meer als beschermer van hun belang, maar als tegenstander. Ook het vertrouwen in de media neemt af. Ze zijn onvoldoende kritisch naar de macht en lijken er eerder deel van uit te maken dan een luis in de pels te zijn, een geluid dat steeds vaker hoorbaar is en mogelijk een verklaring voor het toenemend geweld, ook tegen journalisten.

One-paper-cities

Veel gemeentes zijn one-paper-cities geworden: de nieuwsvoorziening wordt gedomineerd door grote concerns, plaatselijke redacties hebben onvoldoende financiële middelen om het besluitvormingsproces op gemeentelijk niveau kritisch te volgen. Daardoor worden belangrijke geluiden uit de samenleving niet meer gehoord en dit voedt het wantrouwen tussen overheid en burger. Afwijkende meningen bereiken met steeds meer moeite de reguliere media.

Discussieer mee

Daarover gaat mijnt boek ‘Een schitterende slangenkuil’ en daarover gaat de discussie, dinsdagavond 12 oktober, georganiseerd door de Bibliotheek van Laren. Leo Janssen, voormalig creatief directeur bij Endemol interviewt oud-Brandpuntjournalist Ton Verlind over zijn recent verschenen boek ‘Een schitterende slangenkuil’ en leidt de discussie. Het benoemen van problemen heeft weinig zin, als het niet ook over de oplossingen gaat.

Voor wie is deze bijeenkomst interessant?

Voor iedereen die zich hierin herkent, voor (lokale) bestuurders die voor de moeilijke opdracht staan om het vertrouwen van kiezers te herwinnen, voor politici die hechten aan een goede, onafhankelijke, informatievoorziening, voor (lokale) journalisten die zich beknot zien in hun controlerende taak.

Dinsdag 12 oktober 2021

19.30 uur

Bibliotheek Laren, in het Brinkhuis, Brink 29 Laren.

Parkeren kan voor de deur.

Om de eigen activiteiten te ondersteunen rekent de bibliotheek een toegangsprijs.De bijdrage van de auteur van ‘Een schitterende slangenkuil’ is pro deo.

Aanmelden kan via deze link

 

 

Geef een reactie