VPRO niet blij met omstreden bijbaan Janine Abbring

Het zou toch raar zijn wanneer hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant ineens zou opduiken in de televisiereclame van een verzekeringsmaatschappij. Of politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf beleggingsproducten zou aanprijzen. Niemand zou nog geloven in hun onafhankelijkheid. De journalistieke code van de Volkskrant verbiedt het journalisten met een bepaald persoonlijk financieel belang om te schrijven over onderwerpen die direct met dat belang samenhangen. Logisch toch? Journalisten moet je blind kunnen vertrouwen.

Janine Abbring (2017) foto.Wikipedia

Maar bij de publieke omroep die toch al zo onder een vergrootglas ligt, kán het, gebeurt het ook. Zonder gêne én in strijd met de regels die bepalen dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden en onafhankelijk moet opereren. We zien Janine Abbring, prominent presentator, journalist en eindredacteur van het satirische VPRO-programma van Arjen Lubach avond-aan-avond excelleren in een reclame van (pensioen)verzekeraar Brandnewday, een commercieel bedrijf dat klaar staat om ‘uw pensioengat’ te vullen, misschien wel het gat dat ontstaat als gevolg van de ingewikkelde ombouw van het huidige pensioenstelsel waardoor Den Haag dezer dagen trilt op zijn grondvesten.

Als de journalistieke mores van de Volkskrant worden gevolgd heeft Abbring met het aanvaarden van deze klus het programma van Arjen Lubach monddood gemaakt in deze brisante discussie, een van de grootste financiële operaties na de Tweede Wereldoorlog. De belangen van miljoenen Nederlanders zijn er mee gemoeid en het is een uitermate omstreden dossier vanwege de vele losse einden, de onzekere uitkomst voor miljoenen gepensioneerden, ook bij de omroep.

Brandnewday had elke andere ZZP-er kunnen kiezen.

Janine participeert in de reclame als ZZP-er, zegt ze. Uit de 1,5 miljoen ZZP-ers had Brandnewday elke andere zelfstandige zonder personeel kunnen kiezen. Maar ze kozen Janine Abbring, zonder twijfel vanwege haar statuur van betrouwbaarheid en onafhankelijkheid, opgebouwd op het gezag van de publieke omroep en de VPRO die zich hiervoor niet zou moeten lenen.

Op social media en in de kranten worden vele kolommen gevuld met discussies over deze omstreden pensioentransitie. Het is een giftig dossier. Het komt goeddeels uit de koker van een lobbygroep Netspar geheten, waarin De Nederlandsche Bank, verzekeringen, vakbonden, werkgevers en overheid samenwerken, volgens sommigen ‘samenspannen’. Alle reden dus om dit thema waarvan critici voorspellen dat het mogelijk de toeslagenaffaire in zijn uitwerking kan overtreffen, met een gepaste kritische houding te benaderen. Maar op de agenda van Lubach zal het noodgedwongen ontbreken omdat de eindredacteur zich niet kan mengen in een discussie waarbij ze zelf (de schijn van) belang heeft. Foutje, bedankt! Tijd voor een openbaar register dat álle  nevenbelangen onthult van alle NPO-medewerkers die een journalistieke functie vervullen. Dat wordt nog schrikken.

In het kader van wederhoor geeft de VPRO deze reactie:

Janine Abbring is niet in dienst van de VPRO. Ze is als freelance programmamaker en presentator werkzaam voor meerdere omroepen en opdrachtgevers. De VPRO is niet enthousiast over deze keuze, maar het is niet strijdig met het huidige contract. Wij hebben van Janine Abbring begrepen dat contractueel is vastgelegd dat affiliatie met voornoemde pensioenaanbieder op geen enkele wijze van invloed zal zijn op haar werk voor VPRO-programma’s. Daarnaast heeft Janine Abbring laten vastleggen dat het haar in al haar werk vrij staat óók kritisch over deze pensioenaanbieder te berichten.

TON VERLIND

9 comments on “VPRO niet blij met omstreden bijbaan Janine Abbring
 1. Clemens Schoone schreef:

  Ik heb het al vaker gepost. Extreem links inplaats van Extreem rechts waar die VPRO het altijd over heeft. Bovendien is deze zogenaamde ‘pensioenverzekering’ niet anders dan risico vol beleggen om er als bedrijf ‘Brandnewday’ beter van te worden.

 2. Hans Warmenhoven schreef:

  DNB heeft belang bij de WTP zo kunnen ze met het geld geld proberen te maken. De directie van DNB verdient een slordige aantal miljoenen €€.
  Janine is een zzp’r en daarmee wordt ook de Balkenende norm omzeild, toch logisch dat zij voor een eigen pensioen moet zorgen. Bovendien is zij een ex van Arjan en nu met Jeroen Wollaars van Nieuwsuur. Ja, het wereld je is klein. Transparantie vegen we onder het kleed evenals integriteit enz. En de directie doet een Pontius Pilatusje, mag ik even m’n handen afdrogen en bakje erbij.

 3. Walter Rudolf Boer schreef:

  Goed dat dit in de publiciteit komt. Het moraal van link bestaat niet meer,

 4. Hans Schipper schreef:

  Dit past volledig in de 25 jaar geleden ingezette rooftocht door verzekeraars naar die gruwelijk aantrekkelijke pensioenindustrie; domme kip Abbring is volledig ingevaren. En die vpro excuus verhalen zijn natuurlijk voor de bühne.

 5. kees tukker schreef:

  Een Ton! Dat register hadden we in de tijd van Brandpunt, Televizier en Netwerk ook al moeten hebben. Het is een oude verslaving, die heel erg veel te lang is goedgepraat.

 6. Tjitte Kamminga schreef:

  het komt mij voor als een ‘rupsje nooitgenoeg’ gedrag! wordt mw. Abbring dan zo slecht betaald door de VPRO dat ze moet bijbeunen bij pensioenverzekeraar Brandnewday, ongetwijfeld een van de belanghebbers bij deze nieuwe pensioenwet. wat is er met de ethiek van de VPRO loos?

  • Harrie schreef:

   tja het valt mij tegen van Janine Abbring dus ze moet beter opletten dus ! Tja ik heb wel een zwak voor haar dus ik ken haar nog vanuit de tijd dat ze bij RTV Noord werkte en wens haar veel succes in haar verdere carriére dus

  • Gerard schreef:

   Ik begrijp je uitlatingen niet helemaal. Ook zzp’ers moeten investeren en/of tijd in projecten steken. Bij Janine kan dit betekenen dat opdrachten worden aangenomen of afgewezen. Maar ik krijg de indruk dat het afgedaan word dat het werk zonder enige risico is. En voor mij is het ook de vraag of die inkomsten ook onderhevig zijn, naast arbeid ook andere kosten bij gemoeid zijn?
   Als zij een ton krijgt weet jij dan naast de belastingen hoeveel onkosten ermee gemoeid zijn?

Geef een reactie