Vernieuwingen bij de publieke omroep 5

Op het gevaar af de verdenking van bevooroordeeldheid op me te laden, wil ik hier toch de loftrompet blazen over de Brandpuntuitzending van zondagavond. De KRO sloot de trits omroepvernieuwingen van de afgelopen week af. Welk pad valt er nog te bewandelen?, vroeg ik me af, nu de bootjes van WNL, NOS-NRT, EO, VARA, Powned, en NCRV de woelige baren al hadden betreden met hun nieuwe actualiteitenprogramma’s. Eerlijk gezegd vind ik de vernieuwing die de “mastodonten” van Brandpunt in hun eerste uitzending lieten zien, de meest betekenisvolle van de gehele week.

Slowjournalism

De KRO heeft een paar terechte journalistieke keuzes gemaakt, die passen in De Tijdgeest. Géén journalistieke bangmakerij, die je in de industrieel gemaakte nieuwsprogramma’s ziet. Steeds vaker zetten journalisten niet meer dan de eerste stap door de voordeur, om de kijkers op te zadelen met snelle oppervlakkige analyses. Dit Brandpunt komt door de achterdeur en neemt de tijd om het hele huis zorgvuldig te verkennen. Door bekende feiten te voorzien van context (de man die 4 jaar dood lag in zijn woning) ontstaat een nieuwe kijk op de actualiteit. Niet hijgerig, niet opgefokt, maar met betrokkenheid. Slowjournalism, zoals Fons de Poel het noemt.

Wat heeft Brandpunt met de KRO van doen?

Alle reportages in Brandpunt waren goed aan de maat. Of het de dode man in Friesland betrof (met een mooie sociologische schets van de omgeving door Fons de Poel), de reportage van Wouter Kurpershoek in Kabul over tolken die door de Taliban met de dood worden bedreigd omdat ze werkten voor de Nederlanders of het portret van Sven Kockelmann van Maxime Verhagen (een betrouwbare rat): het was televisie in de beste traditie van Brandpunt. Uitstekend vertaald naar de behoefte van deze tijd. “Wat heeft het met de KRO te maken?”, zou hoofdredacteur Carel Kuyl van het Nieuwsuur mij nu ongetwijfeld vragen als we net als vorige week samen in een uitzending van BNR Nieuwsradio zouden zitten. In de ogen van Carel is profilering iets van voorbije tijden. Wat Brandpunt tot Brandpunt maakt, is het lef om tegen de stroom in deze keuze te maken. Profileren is niet een kwestie van iets vinden (meer diepgang in de journalistiek brengen bv), maar het vooral doen. Overigens vertelde Carel me, dat hij het nieuwe Brandpunt van alle journalistieke vernieuwingen bij de publieke omroep (naast zijn eigen Nieuwsuur) een goede kans gaf.

Televisie verdient een nieuw leven als venster op de wereld

Eerder al heb ik in mijn weblogs betoogd, dat de technische vooruitgang televisie niet in alle opzichten goed heeft gedaan. Verslaggevers zijn tegenwoordig in no time met hun satellietwagens ter plekken. Hun eagerness om on the spot live verslag te doen, is groter dan de intelligentie waarmee de feiten worden verzameld. Te vaak hoor ik “onze man” ter plekke in beeld vertellen, dat er helaas nog geen feiten te melden zijn. Of erger: de verslaggever vertelt me in beeld, wat ik graag met eigen ogen had willen zien. Brandpunt slaagt er in te doen, waar televisie op zijn beste momenten het sterkst is: het nieuws laten meebeleven. Oók verademend: geen protserig, vanuit het buitenland afgekeken décor, geen hijgerige presentatie, terughoudende vormgeving.

Pretenties zijn in deze eerste uitzending waargemaakt

“Waar wij écht een onderscheid in gaan maken is, dat Brandpunt een reportageprogramma wordt. Story telling. Beeldende kracht. Wij kunnen niks maskeren met studio-interviewtjes, even een snel instartje doen en een filmpje hier en een presentatietje daar. Wij gaan goeie verhalen vertellen, mooier gefilmd dan je gemiddeld ziet met veel aandacht voor camerawerk, montage en belichting, zodat het er héél mooi uit komt te zien “, zei Fons de Poel in een interview in de Gooi- en Eemlander van zaterdag 11 september. Wat mij betreft zijn al die pretenties in de eerste uitzending waargemaakt. De wedergeboorte van Brandpunt laat zien, wat we de afgelopen jaren node misten: Brandpunt.

Ranking the news

Aan het eind van een week vol vernieuwingen geeft deze laatste uitzending me de gelegenheid om mijn persoonlijke ranking te maken.

 

1. Brandpunt, KRO

2. Nieuwsuur, NOS-NTR

3. Pownews (niet vanwege het resultaat, wel vanwege de ambities)(Powned)

4. Uitgesproken EO

5. Altijd wat, NCRV

6. Uitgesproken WNL

7. Avondspits, WNL (Radio 1)

8. Ochtenspits, WNL

9. Madiwodo (Vara-BNN)

10. Uitgesproken Vara

 

Ton Verlind

2 reacties op “Vernieuwingen bij de publieke omroep 5
  1. henk schreef:

    Altijd Wat

    Hoezo pot verwijt ketel? Preken voor de Altijd Wat parochie als je zelf bij de NCRV werkt…

  2. Jaap schreef:

    Inhoudelijk voor een groot gedeelte eens maar het is wel erg preken voor eigen parochie. Als je zo voor slowjournalism bent zou Altijd Wat op 2 moeten staan en Pownews in de laagste regionen.

Geef een reactie