Vernieuwingen bij de publieke omroep 3

Woensdagavond de eerste uitzending van “Uitgesproken WNL”. Een goede start met twee interessante onderwerpen: hoe profileert Geert Wilders zich in het buitenland, met beelden uit een internationale documentaire rond Geert Wilders. Uitspraken had ik in de krant al gelezen, maar de beelden had ik nog niet gezien. Hulde! Daarnaast een onderwerp over Nederlandse gemeentes die met belastinggeld ontwikkelingshulp bedrijven, terwijl dat voorbehouden is aan de rijksoverheid. Prima onderwerp, dat je bij de “linkse kerk” niet zo gauw zult tegenkomen. Met wat goede wil was in deze uitzending –anders dan in de Ochtendspits- het Telegraaf-DNA te herkennen, hoewel het door de gematigde toon ook BNR of Financieele Dagblad had kunnen zijn. Dat beeld wordt nog versterkt door presentator Michiel Bicker Caarten die ik eerder bij BNR indeel dan De Telegraaf.

Balans na bijna een week

  • Na bijna een week is er een aardige balans op te maken. Grote ongelukken zijn er niet gebeurd met de introductie van de nieuwe opinierende programma’s, misschien met uitzondering van “Uitgesproken Vara”, waarin de plank behoorlijk werd misgeslagen.
  • De Ochtenspits van WNL is een keurig programma, niet beter of slechter of veel anders dan Goedemorgen Nederland van de KRO.
  • De EO maakte deze week in “Uitgesproken EO” zijn pretenties het beste waar.
  • De Avondspits van WNL op Radio 1 is een professioneel gemaakt programma, dat gelijkenis vertoont met de aanpak van BNR. Pownews heeft zijn draai nog niet gevonden, maar zet wel een andere sfeer neer en maakt op dat gebied zijn belofte waar. Nu het programma nog zo maken en presenteren, dat er ook iets van beklijft. De presentatie is dociel,de pogingen tot humor mislukken vaak, de onderwerpen vertonen geen samenhang en zijn zo kort, dat je je nauwelijks realiseert wat er aan de orde wordt gesteld. Echte verbeteringen zag ik nog niet in de loop van de week. Powned bevestigde zijn reputatie door staatssecretaris Tineke Huizinga hinderlijk te volgen met de vraag of ze het bedrag van de privevlucht tussen haar vakantieadres en Den Haag al had teruggestort in de staatskas. Nee, dus! Na 14 dagen er nog niet in geslaagd om alvast een voorschotje terug te storten. Vasthouden Powned! Tineke had van mij best prive mogen vliegen in landsbelang, maar nu ze heeft toegezegd terug te zullen storten, moet het ook gebeuren.
  • Nieuwsuur van NOS-NTR maakt zich waar als degelijk, professioneel, neutraal programma. Maar het is te lang. De sport irriteert me. Ik zit er niet op te wachten. En dat geldt ook voor het NOS-overzicht aan het begin. Voordat de achtergronden starten, eerst een langdradig overzicht van nieuwsfeiten, die dan al de hele dag op radio en tv hebben rondgezongen. Kom sneller to the point, kort het programma een kwartier in. Misschien is het ook heimwee naar Nova en Clairy.
  • Dan nog iets over De Telegraaf. De krant voerde maandenlang actie tegen de publieke omroep. Die was te eenzijdig en te duur. Vooralsnog is dat niet bewezen. Wakker Nederland slaagt er niet in om met dezelfde budgetten veel betere programma’s te maken en het nieuwe rechtse geluid heb ik nog niet ontdekt. Prettige bijkomstigheid voor de krant van Wakker Nederland: door de productie van WNL-programma’s uit te besteden aan het tv-productiebedrijf van De Telegraaf draagt de publieke omroep in ieder geval bij aan de winst van het concern. Misschien maakt dat Sjuul Paradijs, de hoofdredacteur van De Telegraaf en zijn compaan, voorzitter Ed van Westerloo van WNL wat milder. Rechts lullen, links vullen…

 Overkill

Ik heb deze week alles bekeken en dat leidt tot een overkill aan nieuws. Je wordt niet echt vrolijk van al die onheilstijdingen en de opgewonden vorm waarin veel nieuws en reclame wordt gepresenteerd en dan moeten NCRV en KRO aan het eind van de week nog met hun opinierende programma’s starten. Ben nu al buiten adem. Ik heb besloten om na zondag voor mezelf een televisievrije week in te voeren: om bij te komen.

 

Ton Verlind

Geef een reactie