Vriend van Vera Keur

1994

Als ik het goed begrijp uit zijn column in Broadcast Magazine wijst Ton F. Van Dijk een uitnodiging van Vera Keur om via Facebook vrienden te worden af. Hij heeft in zijn tijd als omroep-baas teveel tegenwerking van Vera gekregen om haar nu in zijn armen te sluiten. “Waarschijnlijk heeft ze op het verkeerde knopje gedrukt”, schrijft hij.

De successen van Vera

VeraVoor de jonge lezers: Ton F. Is voormalig netcoördinator van de publieke omroep en architect van het zogenaamde programmeermodel. Vera Keur is ex-voorzitter van de VARA. Hoewel ze al enige tijd weg is, zien we nog dagelijks de sporen van haar succesvolle beleid op de televisie in de vorm van programma’s als Pauw en Witteman en De Wereld Draait Door. Daarmee heeft de VARA een stevige positie in de publieke opiniëring op televisie, hoewel die plek misschien niet helemaal meer te rechtvaardigen is op basis van het (slinkende) ledenaantal van de VARA. De NPO was zo blij met de successen van de VARA, dat de omroep er privileges aan ontleende die voor andere omroepen niet waren weggelegd.

Programmeermodel

Het door Ton F. een aantal jaren geleden met succes geïntroduceerde programmeermodel bestaat eruit dat bij elkaar horende programma’s, op gekleurde zenders overzichtelijk bij elkaar worden gezet. Het leverde ons een florerend en vrolijk Nederland 1 op, een beschouwend Nederland 2 en een Nederland 3 waarvan het aanzien nogal wisselt. Nederland 1 is inmiddels de cash cow van de publieke omroep. Vera Keur was uitgesproken tegenstander van dit programmeermodel. Ze koos voor zenders die gekleurd zijn op basis van maatschappelijke ambitie en betekenis , dus meer voor impact dan voor groot succes in termen van marktaanbeel. “Misgegokt”, constateert Ton F. trefzeker. Hij noemt het een van de 4 grote bestuurlijke missers van deze omroepbestuurder. De andere 3: een mislukte flirt van de VARA met SBS , een gemiste kans om Nederland 3 in handen te krijgen en het feit dat Vera een opvolger aanwees die alweer binnen korte tijd wegens gebrek aan kennis over het vak moest vertrekken.

Succes in cijfers, niet in impact

Op dat programmeermodel borduur ik hier nog wat verder. In kwantitatieve zin is het absoluut een succes. Het marktaandeel van de NPO steeg exponentiëel, maar daarmee de vervlakking idem. Teveel rip offs van commerciële programma’s, iets teveel de geöliede marketingmachine van Voldendam, teveel vermijdbare programma’s. Nederland 1 zou goed een commerciële zender kunnen zijn. Het was in mijn beste herinnering dezelfde Ton F. die kort na de introductie van het nieuwe model bij de publieke omroep vertrok, omdat hij vond dat de NPO te weinig kwalitatieve ambitie had. Het ging teveel om marktaandelen en te weinig over de vraag wat je die grote aantallen kijkers nou precies te vertellen hebt.

Wat heeft het succes opgeleverd?

Het succes van het programmeermodel had zich moeten vertalen in een groter draagvlak, maar dat is niet echt gelukt, gezien het feit dat de politiek zonder slag of stoot eerst 200 miljoen aan bezuinigingen wist door te voeren en binnenkort mogelijk nog eens 100 miljoen. Daarmee wordt het bestel de facto opgeheven. De sympathisanten van de publieke omroep staan niet in rijen van 3 voor het mediapark om hun ongenoegen daarover te uiten. Het tegendeel lijkt het geval. De publieke omroep wil er voor iedereen zijn, maar is daardoor kennelijk van niemand. Over het beleid van de laatste jaren zou je kunnen zeggen: operatie gelukt, desondanks lijkt de patient te overlijden

We zullen nooit weten of Vera gelijk had.

Voor mij staat dus op dit moment niet vast, dat Vera Keur het inderdaad met haar principiële verzet zo slecht heeft gezien, ook al verloor ze. Ik heb haar verzoek om vrienden te worden op Facebook wel met open armen ontvangen. Ik ben dol op mensen die knokken voor hun idealen en bereid zijn de barricade op te gaan. Zullen we de komende tijd nog kunnen gebruiken. Want het is nu wel erg stil in de publieke hoek.

 

Ton Verlind

2 reacties op “Vriend van Vera Keur
  1. vera keur schreef:

    Een beetje een late reactie, maar ik las je column zojuist pas. Stomverbaasd ben ik door de opmerkingen van Ton F. van Dijk. Hij heeft voordat ik afscheid nam van de VARA een paar keer aan mijn werktafel gezeten en benadrukt hoeveel respect hij had voor wat ik tot stand had gebracht. Maar ja: toen werd nog naar een opvolger voor mij gezocht, en kreeg ik ronduit de indruk dat hij dat heel graag zou willen worden.

  2. rens schreef:

    vriend van Vera Keur

    Mevrouw Keur heeft een zeer vooruitziende blik en idealen, hoop dat ze het eens overweegt om terug te keren naar de VARA . Ben ervan overtuigd dat ze veel kan betekenen voor deze club en omroepen hebben een gezicht nodig, moeten een club zijn waar je graag bij wilt horen. Omroep max is succesvol omdat er een gezicht bij is. De VARA is een topclub maar heeft weer een gezicht erbij nodig die idealen uitdraagt ! Ik zeg Mvr Keur keer terug bij de club !

Geef een reactie