Teun van de Keuken (‘duistere macht regeert programmamakers’) weg bij KRO-NCRV

Programmamaker Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde) stapt op bij de KRO-NCRV zo heeft hij via zijn column in de Volkskrant laten weten. Teun is een van de (weinige) programmamakers die zich openlijk kritisch uitliet over de ontwikkelingen die de NPO doormaakt.
In de Volkskrant van 28 september 2020 zei hij er het volgende over

‘Mensen worden in programma’s uitgenodigd om volstrekt ongefundeerde meningen te geven, omdat ‘dat geluid ook gehoord moet worden’.
…. Stel dat iemand zijn kletskoek leuk kan vertellen, dan wordt hij gewoon nog een keer uitgenodigd. Omdat omroepen wel degelijk geregeerd worden door een kwalijke macht die niets te maken heeft met journalistieke ijver, speurzin en tegels lichten en overigens ook niet met de vermeende behoefte om elites te beschermen. De duistere macht die programmamakers regeert en die sterker is dan alle andere, is die van de kijkcijfers.

Het kan zijn dat goede programma’s niet altijd voor goede kijkcijfers zorgen, omgekeerd geldt het in Hilversum wel: een programma met goede kijkcijfers is per definitie een goed programma. Het gevaar is dat programmamakers de inhoud van hun programma’s aanpassen aan wat scoort. Dat is een grotere bedreiging voor goede informatievoorziening dan welk vermeend complot ook’.

Update dd 5/01/2023

Teun stapt bij de KRO-NCRV op, omdat hij en de omroep zijn commerciële activiteiten (zie deze website) niet langer verenigbaar acht met zijn journalistieke werk.

Lees ook: Een schitterende slangenkuil

(foto website KRO-NCRV).

4 reacties op “Teun van de Keuken (‘duistere macht regeert programmamakers’) weg bij KRO-NCRV
 1. L.Schildwacht schreef:

  Het verval is al jaren geleden ingezet. We worden zoetgehouden met muziek, muziek, muziek, sport en praatprogramma’s waar BN’ers hun persoonlijke mening mogen ventileren en vooral hun muziek, programma, websides of boekjes mogen presenteren. We kijken naar hypes met meningen.
  Inhoud en betrouwbare informatie is grotendeels verdwenen. Iedereen verkeert in onzekere tijden en de npo is na de commerciële zenders ontdaan van de meeste, nog betrouwbare journalistiek.
  Er is bijna geen verantwoordelijkheid meer te bespeuren, om de werkelijkheid te onderzoeken en de bevolking te informeren.
  ‘Hilversum draait alleen nog om Hilversum’

 2. Lydia schildwacht schreef:

  Zo helemaal mee eens.
  Het tv aanbod is van een bedenkelijk niveau. Inhoud op feiten is minder belangrijk dan BNers met een mening of met een eigen reclame voor programma, boek, schilderij of liedje.
  In deze tijden waarin zo veel mensen niet meer weten waar ze aan toe zijn of wie ze moeten vertrouwen, bestendigt of vergroot de tv de onzekerheden ipv het vergroten van betrouwbare informatie. Grappige interviewtjes met politici of met hype-vragen ipv het grondig onderzoeken van het beleid en de consequenties van het beleid.
  Het is een verval van het tv aanbod dat al jaren gaande is

 3. Dirk Koolhaas schreef:

  Dit is heel jammer te lezen. Zo wordt idd de kritische noot onthoofd helaas. Persoonlijk vind ik dit niet alleen voor de NPO gelden. Het gehele tv-arsenaal is afgedaald tot een bedenkelijk “brood en spelen” niveau. Triest te zien dat, zoals hier in de column genoemd de echte journalistiek weggesaneerd is en alleen de politici welgevallige roddel en troep uit laat zenden

 4. Zwin@1997 schreef:

  Alle woorden raken als die van mitrailleur en het ontvangen ervan doen zeer. Is de msm dan toch zo vervreemd door commerciële rankings ipv neutraliteit en zoeken naar objectiviteit. Of zijn we dan te naïef?

Geef een reactie