Ter herinnering aan Aad van den Heuvel

Als 10 jarig jongetje mocht ik begin zestiger jaren van mijn ouders in het weekend kijken naar de mannen van Brandpunt die mede namens mij de wereld ontdekten. Hun buitenlandse reportages maakten diepe indruk. Het werk wat ze deden was zo uniek dat ze bij terugkeer op Schiphol zelf werden opgewacht door journalisten. Zij gaven de wereld een gezicht. Vooral de beelden van de sluiting van de Berlijnse muur staan op mijn netvlies gebrand. De kleine mensen die in een wanhopige poging op zoek naar de vrijheid uit ramen van hun flats sprongen die met de achterkant grensden aan het vrije westen. Familieleden die elkaar alleen nog op afstand konden toeschreeuwen, gescheiden door gewapende grenswachten. Zulke reportages werden gemaakt door mannen als Aad van den Heuvel en cameraman Piet Kaart. Ze legden onder leiding van eindredacteur Richard Schoonhoven het fundament voor de moderne televisiejournalistiek. Ze haalden de toenmalige regenten van hun voetstuk. Excellenties werden van minister ineens gewone meneren die in het vervolg kritisch werden aangesproken in plaats van met zijden handschoenen aangepakt. Het was dát Brandpunt waar ik vele jaren later zelf voor mocht gaan werken in de voetsporen van Aad van den Heuvel, Ad Langebent, Frits van der Poel. Het is de meest dierbare periode uit mijn journalistieke leven. Later presenteerde ik met Aad programma’s als Brandpunt Middagedities. Hij had een bijzondere manier van interviewen. Nooit op hoge toon, immer beleefd maar altijd to the point. Hij was geëngageerd maar niet veroordelend. Een charmant interviewer, een aardig collega. Deze collega is afgelopen week overleden, zo werd vandaag bekend. Het eind van een televisietijdperk dat onze levens voorgoed veranderde. Mijn gedachten gaan daarnaar uit en vooral ook naar zijn familie
TON VERLIND
2 reacties op “Ter herinnering aan Aad van den Heuvel
  1. Henk Kreuk schreef:

    Deze man heeft mijn vader Wim Kreuk nog geïnterviewd i.v.m. de surseance van betaling bij A. Vuijk en Zonen 1in ± 1972 als secretaris van de ondernemingsraad omdat het personeel daar een half uur prodeo ging werken om het bedrijf te redden.
    Dat interview zal er wel niet meer zijn denk ik.

  2. Andrea Koster schreef:

    Ik herinner me hem en zijn programma’s heel goed. Heb er van genoten. Zo’n aardige man. Goed dat je er persoonlijke aandacht aan besteedt Ton.

Geef een reactie