Sven en Eva: veelbelovende start

Het moeilijkst denkbare examen heeft Eva Jinek deze week afgelegd in het interviewprogramma “Een op een” op -merkwaardig genoeg- Nederland 2. Sven Kockelmann zette de toon met zijn interview met Hein verbruggen. In de beste traditie zette Sven hem het mes scherp op de keel, maar Verbruggen bleef aardig overeind. Ik zag geen barstje ontstaan in het pantser van overtuiging van de wielertycoon. Ook dat is een verdienste. Sven deed uitstekend zijn werk.

Het valt niet mee te bloeien in de schaduw van deze grootmeester-van-het-interview. Toch lukte het Eva om goed overeind te blijven in het gesprek met Coolcateigenaar Ronald Kahn. Het ging over de verantwoordelijkheid die Kahn wel of niet meent te hebben ten aanzien van de arbeidsomstandigheden in Bangladesh, waar zijn kleding wordt gemaakt. Eva overtuigde wel, Kahn niet. Hij was mistig over de vraag met welke fabrieken hij zaken doet. Hij nodigde Eva uit voor een bezoek, maar onder geheimhouding. Zelf had hij al lange tijd geen poolshoogte genomen ter plaatse. En de door Coolcat opgerichte foundation om te investeren in betere (werk?)omstandigheden bleef gehuld in mist. Er werd door Kahn geen bedrag genoemd en hij had weinig kennis van projecten in uitvoering. Hij had wel heel veel woorden nodig om aannemelijk te maken dat zijn bedrijfsbeleid deugt als het gaat om arbeidsomstandigheden in verre landen.

Zijn excuus voor het welgemeende (zo klonk het) “linkse kut-minister” in het undercover opgenomen Varaprogramma “Ram Bam” komt evenmin sterk over. Hij meende het op dat moment uit de grond van zijn hart. Een juweeltje van openheid, hoewel in het geheim opgenomen. Na een nachtje slapen is het dan weer over. Een excuus is niet nodig en dat Coolcat aan het ministerie de tekst mocht dicteren van een rectivicerende persverklaring, waarin de minister in feite haar kritiek aan het adres van Coolcat introk, was de ultieme wraak.

Toch doet Kahn het in de publiciteit niet goed. Het is ongebruikelijk dat de eerste man in een organisatie zelf de klappen opvangt, maar als je het doet doe het dan goed door bijvoorbeeld alle feiten tot in alle details te kennen. Kahn is -vrees ik- aanhanger van een achterhaalde mediastrategie: windowdressinkje hier, windowdressinkje daar en dan maar hopen dat het weer overwaait. Maar zo werkt het tegenwoordig niet meer. Ook zakenmensen worden afgerekend op authenticiteit en geloofwaardigheid. Als ik Kahn was zou ik als de bliksem afreizen naar Bangladesh om me ter plekke te informeren en daarna verslag te doen. Er ligt een unieke kans om de negatieve flow om te buigen naar een positieve, maar dan moet je wel de absolute overtuiging van je aanvankelijke eigen gelijk durven verlaten en bereid zijn een tikje op je vermogen in te teren.  Complimenten aan Sven en Eva die hun reputaties deze week in de eerste twee uitzendingen waar maakten met misschien niet de gezelligste journalistiek, maar wel een zeer effectieve!

1 Reactie op “Sven en Eva: veelbelovende start
  1. Louis Naus schreef:

    Wie wil er nog gast zijn bij Sven K. ? Het lijkt soms wel een politieverhoor. Wel in een mooi decor.
    Er moet toch een middenweg zijn waarbij de gast meer in zijn waarde wordt gelaten.

Geef een reactie