Stop met die megastallen.

Ik heb een bloedhekel aan al die berichten op Facebook waarin je ziet hoe vreselijk mensen met dieren omgaan, zeker in het buitenland. Dan overvalt je een gevoel van machteloosheid omdat je weet dat je er niets aan kunt veranderen. Als het niets verandert heeft verspreiding van ellende niet zoveel zin.

Waar is het gevoel voor verhoudingen gebleven?

Vandaag maak ik een uitzondering, want hier gaat het om beelden (zie link)  van een situatie waar we in Nederland zelf voor verantwoordelijk zijn. We bouwen megastallen met 20.000 varkens . We zien ze niet als intelligente wezens met gevoel, nee het zijn productiemiddelen.

Moreel kompas

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat een beschaafd land met de pretentie om moreel kompas voor de rest van de wereld te zijn dit soort productiemethodes nog toestaat. Mocht het u moeite kosten om invoelend te reageren, beeld u dan in dat dit geen varkens zijn maar bv van die schattige hondenpuppies. Dan gaan de beelden er nog anders uitzien. Dan zouden veel meer mensen in het geweer komen. Wat is het verschil?

Daarom eet ik geen vlees meer

Bij wijze van uitzondering draag ik bij aan de verspreiding van deze mensonterend informatie met de toevoeging dat ik om deze reden ben gestopt met het eten van vlees en ook met meelevend reageren naar ondernemers die zich boeren noemen en deze bedrijfstak op deze manier in stand houden. Ik geloof ze niet meer als ze zeggen dat ze zoveel van hun dieren houden. Los nog van het feit dat deze veehouderij in belangrijke mate mede-verantwoordelijk is voor het klimaatprobleem, veel meer nog dan het verkeer.

In godsnaam: laten we stoppen met de onzin van die megastallen. Dit soort productiemethoden de wereld uit te beginnen in Nederland! Doe er wat aan, bijvoorbeeld door niets meer te kopen wat op deze manier tot stand komt.

 ZIEHIER de reportage die Aart Zeeman 6 november 2011 voor Brantpunt maakte over dit onderwerp en dan in het bijzonder het interview met megastallen-bouwer Straathof .

Geef een reactie