Sigrid for president?

Met beetje plaatsvervangende journalistieke schaamte gekeken naar de documentaire over Sigrid Kaag, de nieuwe lijsttrekker van D66. Kritiekloos, onsamenhangend, propagandistisch, losgezongen van de werkelijkheid. Mager resultaat voor vijf jaar filmen. Stond nogal ver van de alledaagse Nederlandse sores die -ik geef het toe- in het niets verdwijnt bij de internationale misère waarin Sigrid zich beweegt. Maar misschien is dat ook wel het probleem bij Sigrid, aan wier goede trouw ik overigens niet twijfel, hetgeen ik van haar inschattingsvermogen niet durf te zeggen. Op bezoek bij een internationale oorlogsmisdadiger, zonder spoort van twijfel? En een verslaggever in haar kielzog die vergeet om er een kritische vraag over te stellen? Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Hofhouding

En dan die hofhouding steeds om haar heen. De stoet van wezenloos op hun Iphones turende adviserende jongens en meisjes met de ‘zeg het niet zo, maar zo-attitude’, de limousines, de gerieflijke zakenvliegtuigen. Ik weet:het, het hoort er kennelijk bij maar toch….. Daar kunnen de Oranjes nog een puntje aan zuigen. Stond allemaal nogal ver van de Nederlandse klei en de fiets van Rutte waarin en waarop lijsttrekkers zich moeten kunnen bewegen. ‘Wie zijn toch die mensen die zoveel haatmails sturen’, vroeg Sigrid zich verbaasd af. Het antwoord was snel gevonden: het was vrouwenhaat. Geen idee dus van de agressie die er (ook) leeft in de samenleving als gevolg van de groeiende kloof tussen Den Haag en het land.

Wat vindt ze?

Geen opvatting van betekenis gehoord. Niet over de verhardende verhoudingen in Nederland, niets over het feit dat politici hun greep op de samenleving verliezen en hoe dat probleem opgelost moet worden. In ieder geval niet door het belang van internationale verhoudingen te plaatsen boven de lokale problemen. Het ontbreken van visie: ook dat viel me op.

Sigrid is, als je het positief wilt formuleren misschien een maatje te groot voor het kleine (figuurlijk gesproken) Den Haag of anders gezegd: onvoldoende geworteld in de realiteit van dat stukje modder aan de rand van de Noordzee. Toch maar liever het balkon in Jerusalem misschien, waarover ze met zoveel heimwee en liefde sprak. Sigrid for president: mooi streven, maar ik zie het niet gebeuren.

VPRO

Nog iets over de VPRO. Die had deze partijpropaganda niet mogen uitzenden vinden sommigen. Mag ik dan in herinnering roepen dat de VPRO geen staatsomroep is maar een private organisatie die met publieke middelen de opdracht heeft om bepaalde stromen binnen de Nederlandse samenleving te representeren. Het vertonen van deze lofzang viel binnen die opdracht, of je het er mee eens bent of niet. Hier geldt wel: ook al geef je airplay aan je vrienden, het ontslaat je niet van de plicht om kritisch te zijn en die jas had de VPRO al bij de ingang uitgetrokken. Foei!

TON VERLIND

© foto homepage: Facebook

5 reacties op “Sigrid for president?
 1. H. Warmenhoven schreef:

  De beste wensen Ton voor een beter 2021 en met een erbij wellicht een vrijere samenleving.
  Het is jouw reflectie op deze docu. Waarvan het beginpunt op ca. 5 jr geleden ligt en de insteek tot dit beeldverhaal is al daarvoor bepaald.
  Kijk je met de ogen van nu en de recentelijke ontwikkelingen als ook een filter dan is jouw reactie daar ook naar.
  Ik heb het gezien als een volgen van mw. Kaag over de tijd heen, dan is er niets mis mee als zij met gevoelens op dat balkon zit. Het ziet eruit als een aardige video voor het familie album. Allerlei gebeurtenissen zijn aardig gemixed, het blijft kiezen om tot een gecomprimeerd beeldverslag te komen.
  Met stroop vang je meer vliegen dan een Trumpiaanse aanval. Zij heeft eea bereikt in haar carriere zover en ja, daardoor liggen haar roots niet zo diep in de politieke modder als van anderen. Dat is ook een voordeel. Je hoeft geen GTST 20 jr gevolgd te hebben. Er is meer in de wereld. In lijn met Youp, cum grano salis.. Als ze een professionele opzet nodig hebben voor een propaganda video zijn ze bij jou aan het beste adres.

 2. Scherpe analyse die wat mij betreft breed gedeeld mag worden. De kritiek op de Haagse Houding is terecht maar deze situatie is niet alleen hardnekkig maar ook al van oude datum. De kritiek op D66 past overigens ook goed bij het beeld dat Martin Bosma van de PVV over D66 en haar bestuurders en kabinetsleden heeft. Al ben ik geen PVV er ik moet wel stellen dat ook daar een goede analyse wordt gegeven. In ieder geval dank voor de analyse en succes verder.

 3. TheoM schreef:

  Goed dat er ook kritische geluiden zijn en jammer dat journalisten zich journalist noemen terwijl er door hen ontzettend gestuurd en gelobbied wordt.
  Ook belangenverstrengeling speelt ook hier weer parten. Wie is ook al weer de echtgenoot van Sigrid Kaag en wie zit er bij omroep en filmwereld?.
  Ton blijf kritisch en ik denk dat je helemaal gelijk hebt

 4. Bart schreef:

  Alhoewel ik het programma niet gezien heb, geven de op de Facebook tijdlijn voorbij komende D66 campagne advertenties een vergelijkbaar gevoel en roepen de reactie op (na het aanschouwen van een afbeelding van de D66 juffrouw, die mooi haar, maar een onevenwichtig, ietwat doorleefd gezicht heeft): ‘Dat gaat ‘m niet worden’ De om haar heen geborduurde marketking schept een ‘comfort-zone’ die haar nergens ’triggert’ om los te breken en te laten zien wie ze IS (zoals Ed van der Elsken dat uitsprak als aanmoediging in zijn laatste film: “Laat zien wie je bent.”)

 5. Anton Hoeberigs schreef:

  Beste Ton.

  Helemaal eens met jouw visie. Alleen het gebruik van publieke middelen voor dit soort persoonsverheerlijking op de nationale omroep vind ik toch not done. Als er maar een etiket van D’66 of Groen Links op staat vinden velen dat geen probleem
  Zo ook bijv.als Rob Jetten zich ziek meldt wegens corona en hij vervolgens de boeren ’s avonds zonder mondmasker te woord staat, is de enige reactie van die kant misnoegen over het bezoek aan zijn huisadres.
  Ik ben gestopt met mij te ergeren over dit soort maatschappelijke onbenul bij sommige geledingen.

Geef een reactie