RTL lokt mediatrainers voor een gesponsord optreden

UnknownWord ik door de redactie van RTL Zakelijk gebeld. Ze zijn bezig  met de voorbereiding van een “redactioneel” programma over mediatrainingen. Ze hebben mij gespot als een mediatrainer, die integer en duurzaam bezig is en daarom willen ze graag een verhaal maken over mijn bedrijf. Voorwaarde is wel dat ze een paar uur lang bij een mediatraining kunnen filmen, want beelden zijn interessanter dan pratende hoofden. Daar wordt dan een compilatie van gemaakt en die komt op de een of andere RTL site.

“Mag ik aan u vragen of u zelf ervaring hebt met televisie?”, zegt de mevrouw aan de andere kant van de lijn. Ze heeft dan al 3 of 4 keer benadrukt, dat het om een “redactioneel” programma gaat.

“Ja hoor:laat eens kijken…. een jaar of 30”.

“Wat hebt u dan zoal gedaan?”, vervolgt ze.

Ik antwoord naar waarheid: “5 Jaar verslaggever bij Brandpunt, 13 jaar televisiepresentator, 8 jaar eindredacteur, 5 jaar hoofd informatieve programma’s televisie en daarna 12 jaar mediadirecteur. Ik heb programma’s geïntroduceerd als Reporter, Boer zoekt vrouw en Memories”. Mijn radio-ervaring en de tijd bij de krant verzwijg ik gemakshalve. Al deze gegevens zijn overigens op mijn website te vinden.

De dame laat zich niet uit het veld slaan.

“Dat is nou jammer: de redactie (??) heeft me alles verteld over wat u nu doet, maar over die achtergrond hebben ze me niets verteld”.

Ik laat me evenmin ontmoedigen.

“Ik begrijp dat wel hoor”, zeg ik om de scherpte van de situatie af te halen. “Ik profileer me ook liever met de dingen waarmee ik me nu bezighoud, dan met alles uit het verleden”.

De dame vervolgt.

“Het gaat dus om een REDACTIONEEL programma. RTL betaalt de uitzendkosten, maar de kosten van het filmen op locatie komen voor uw rekening, want ja: daar heeft RTL geen geld voor. Dan zou het te duur worden”.

“Ik begrijp het”, luidt mijn antwoord, want was al voorbereid op deze valkuil.

“Bent u bereid deze kosten voor uw rekening te nemen?”, vraagt de allervriendelijkste vrouwenstem (zachte g), die aan geen enkele twijfel onderhevig lijkt.

Ik volg de lessen uit mijn eigen mediatrainingen en antwoord in alle rust: “Er zijn een paar argumenten die zich tegen mijn medewerking verzetten. Allereerst is een mediatraining vertrouwelijk. Vergelijkbaar met iemand die naar zijn huisarts gaat, een probleem op tafel legt en samen zoeken ze naar een oplossing. Dat hang je niet aan de grote klok. Bovendien is uw programma gericht op de (zeer) zakelijke markt en daar houden velen zich nog niet erg met authenticiteit bezig. Vaak bestaat daar nog het verlangen om onwelgevallige feiten weg te masseren. Dat is niet het karakter van de mediatrainingen die IK geef. Ik probeer mijn klanten duidelijk te maken dat ze open en transparant moeten zijn en dat ze problemen moeten oplossen in plaats van ze te verdoezelen. En dat je moet durven staan voor impopulaire beslissingen in plaats van de doofpot te hanteren. Veel ondernemers willen dat verhaal (nog) niet horen. En tot slot: ik ben een mediabedrijf, dus ik beschik zelf over alle audiovisuele middelen om met mijn klanten te communiceren. Daar heb ik RTL Zakelijk, zogezegd, niet voor nodig”.

De dame blijft in de plooi en constateert fijntjes dat ze namens RTL dan misschien toch de verkeerde persoon heeft gebeld.

“Dit programma lijkt me inderdaad niet geschikt”, zeg ik in een poging tot handreiking, “maar mocht u een serieuze REDACTIONELE discussie willen voeren over het belang van mediatrainingen, de belabberde communicatie (nog steeds) van sommige bedrijven en overheidsinstanties en de nog steeds schromelijke onderschatting van het effect van sociale media, ja, dan ben ik daar graag voor beschikbaar”.

“Misschien een andere keer”, zegt ze en ze voegt er aan toe:

“Mocht ik zelf ooit nog eens een mediatraining overwegen dan kom ik zeker bij u, want u hebt er echt goede opvattingen over”.

Benieuwd welke mediatrainer zich binnenkort bij RTL Zakelijk presenteert. Want als potentiële klant voor een mediatraining weet u 1 ding zeker -als u de tijdgeest tenminste begrijpt: bij zo’n mediatrainer moet je niet zijn om je boodschap helder te krijgen….

1 Reactie op “RTL lokt mediatrainers voor een gesponsord optreden
  1. Redactie voor een outbound callcenter medewerker? Die aanvraag heb ik nog nooit gehad. Wat n amateurs!

Geef een reactie