Roep niet steeds dat we boos zijn, want dat zijn we in meerderheid niet

Waarop is toch die steeds terugkerende opmerking gebaseerd dat Nederland boos en ontevreden is? Ik reis het hele land door en spreek heel veel mensen: ze houden met veel plezier de boel draaiende daar waar politici kale vlakten achterlaten. Nederland is helemaal niet boos en ontevreden maar wil graag een paar basale principes veiligstellen die door politici wel met de mond worden beleden maar in de praktijk niet worden waargemaakt. En ja: over dat laatste zijn veel mensen ontevreden en dat zie je aan de verkiezingsuitslag.

Maar boos? Nee, dat merk ik niet, hooguit als ik door het riool waad dat Twitter heet. Maar goed beschouwd is dat maar een beperkt aantal mensen, vooral met een grote mond en overtuigingsdrang met enerzijds gebrekkige verbale en taalkundige vaardigheden en anderzijds zijn het de bekende opiniemakers die voortdurend bezig zijn elkaar te kietelen. Je hoort ze voortdurend op de radio en televisie, maar dat komt omdat ze daar denken dat Twitter de stem van het volk vertegenwoordigt, terwijl dat dus maar een handjevol ‘smaak’makers is. Daarnaast zijn er veel andere meningen en is er veel positivisme, maar ja; dat verkoopt niet.

Als ik naar de praktijk kijk word ik vrolijk van alle positiviteit en de blijmoedige flexibiliteit waarmee we tegenvallers verwerken en elkaar daarin steunen. Houd dus op met almaar te herhalen dat we boos zijn. Dat is niet zo. Nederland is een fantastisch land maar met iets teveel mensen die met overdrijven hun geld verdienen.

Ik wens ons wel wat meer incasseringsvermogen, want we zijn tegenwoordig snel uit het veld geslagen en gauw aangedaan. Je merkt het aan de scheldpartijen die volgen als onze opponenten zich profileren met scherpe meningen die ons niet bevallen. Stel doorwrochte intellectuele meningen tegenover woorden die je niet bevallen -dan leren we ook weer debatteren-, maar geen dreigementen, want dan ben je bij voorbaat verloren.

TON VERLIND

3 reacties op “Roep niet steeds dat we boos zijn, want dat zijn we in meerderheid niet
  1. HJ van der Veer schreef:

    Boos zijn de mensen in met name de steden die zien dat ‘nieuwkomers’ dingen krijgen die zij nooit hebben gehad.
    Ga daar maar eens luisteren.

  2. Ferd Claassen schreef:

    Hear Hear

  3. voltaire : ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.

Geef een reactie