Remko van Westerloo vindt nadenken uitermate vermoeiend

RTL-5 baas Remko van Westerloo voelt in zijn keuzes voor televisieformats geen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Althans dat valt af te leiden uit zijn commentaar op de kritiek, dat RTL 5 louter omwille van het financiële gewin grenzen oprekt en overschrijdt en niet aarzelt daarvoor het belang van jonge mensen op te offeren. Het gaat dan over de ordi-programma’s, waarmee Van Westerlo RTL 5 tot een succes probeert te maken. “Die discussie over normen en waarden is zo oud als de nacht. Ik vind dat uiterst vermoeiend”, zegt hij in een artikel in het Algemeen Dagblad van zaterdag 9 april, onder de kop “Ordi-tv leidt tot verloedering”.

Geen boodschap aan de gevolgen

Ik heb zelf geen illusies als het om commerciële televisie gaat: in het leven geroepen om aandeelhouders te pleasen en niet om aan samenlevingsopbouw te doen. Maar waar “duurzaam ondernemen” het adagium is, begrijp ik niet goed waarom commerciële media zich aan die verantwoordelijkheid zouden willen onttrekken. Duurzaam ondernemen betekent in gewoon Nederlands, dat je alle maatschappelijke en commerciële processen zo inricht, dat ze ook op den duur nog houdbaar blijven zonder dat we onszelf kannibaliseren. Daarbij kun je als zenderbaas je ogen niet sluiten voor het feit, dat er in Nederland toenemende agressie is en een maatschappelijk klimaat met veel stress, om te spreken met Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie in De Volkskrant van maandag 11 april.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Zelfs Remko van Westerloo kan niet schouderophalend voorbij gaan aan het feit, dat de samenleving gecompliceerder wordt, de vlam steeds sneller in de pan slaat, en dat er complete generaties opgroeien die denken dat schelden, tieren, spugen, afzeiken en elkaar op de bek slaan tot het gewone normpatroon zijn gaan behoren. Met hier en daar een uitwas, zoals een ontspoorde adolescent die met een automatische mitrailleur onschuldige mensen in een vredig winkelcentrum neermaait en daarna een eind maakt aan zijn eigen leven. Een jongen die –zoals we in de kranten van maandag kunnen lezen- geobsedeerd was door geweldspelletjes. Hoogleraar De Ruiter denkt dat ook de “verheerlijking van geweld” een rol speelt. “Films en videospelletjes zijn op zichzelf niet de oorzaak, maar ze hebben een versterkend effect op mensen die al labiel zijn, een neiging tot agressie hebben en een gebrekkige controle hebben over hun impulsen”.

Zo vechten ontspoorde meisjes

echte-meisjes-in-de-jungle-logoDie dolende ridders kunnen best wat positieve bemoediging gebruiken, maar voor dat voorbeeldgedrag hoef je dus bij Van Westerlo jr. niet aan te kloppen. Hij is van de generatie die het gewoon vindt dat je je zaakje uit je broek laat hangen als het geld oplevert. Voordat ik deze column schreef over de geestesproducten van Remko heb ik gisteravond op RTL 5 nog eens gekeken naar “Echte meiden in de jungle”. Ik was getuige van een bitchfight (2 meiden die elkaar in de haren vlogen), aanhoudend dom geredeneer en nauwelijks ingehouden agressie: een lifestyle die ik mijn kleinkinderen niet graag zou voorhouden. Een laag IQ-festival, maar met de impliciete boodschap, dat je aandacht krijgt als je je maar voldoende misdraagt.

Het is puur misbruik

Om geld te verdienen worden jonge mensen geofferd. Het is puur misbruik. De voorbeelden vind je in “Echte meisjes in de jungle”, “Oh, oh Tirol” , “Dames en heren in de dop”. Die programma’s hebben geen enkele andere ambitie dan te cashen over de ruggen van argeloze, publiciteitsgeile (dat wel) jongeren. Daarover eens nadenken vindt commerciëel talent Remko dus “uitermate vermoeiend”.

 

Ton Verlind

9 reacties op “Remko van Westerloo vindt nadenken uitermate vermoeiend
 1. Fred schreef:

  Onzin?? Nou nee…

  Eerlijk gezegd ben ik het grotendeels met Verlind eens, en veel van de reacties hier vormen alleen maar het bewijs van de juistheid van zijn stelling. Hij verkondigt een mening waar door menigeen soms onbehouwen – om niet te zeggen agressief – op gereageerd wordt. Of de maatschappij méér gewelddadig is geworden is de vraag, maar verbale verruwing en korte lontjes zijn inderdaad ‘normaal’ geworden. Tekenend vind ik bijvoorbeeld dat iedereen een film als ‘The New Kids’ geweldig leuk film vind. Wat de videospellen betreft: het merendeel van de – ook door de media zo verheerlijkte – games staan bol van het geweld. Uiteraard gaat niet iedereen dit ‘naäpen’, maar dat een en ander doodnormaal gevonden wordt vind ik een veeg teken.

 2. Nog1 schreef:

  Pais en vree

  Toen er nog geen TV bestond (in de Middeleeuwen bijvoorbeeld) was er dus minder geweld? En tijdens WOII was het dankzij de afwezigheid van RTL5 ook pais en vree? De aanname dat de samenleving gewelddadiger wordt is aantoonbaar onjuist, en daarmee valt de bodem uit Uw betoog. Daarnaast draait U volgens mij oorzaak en gevolg een beetje om; de programma’s laten bestaand gedrag zien ipv omgekeerd. Dat TV-zenders mensen misbruiken voor hun eigen belang is inderdaad waar. Maar dat geldt net zozeer voor programma’s als Spoorloos, of dat DNA programma, en is dus niet specifiek iets van de commerciële zenders.

 3. Steven schreef:

  Onzin

  Het is zeker ook de schuld van geweldadige computerspelletjes, pornofilms, honkballers en teletubbies. En wie ben jij om te bepalen wie labiel is? Die kerel van Alphen was gewoon gestoord. Je kan alles en iedereen wel de schuld geven maar dat neemt niet weg dat hij gewoon gek was. Bedenk wel dat dat lage IQ-festival wordt gemaakt met een rede. Het denkvermogen van de gemiddelde Nederlander is dus in jouw ogen zo diep gezonken dat ze niet meer de moeite nemen om te analyseren waar ze eigenlijk naar kijken. Dan heb ik nieuws voor je: DIT IS WAT NEDERLAND WIL! Dit is waar Nederland naar wil kijken als ze thuis komen van een dag hard werken.

 4. Adrian schreef:

  RTL5 heeft het gedaan? Hoe verzin je het.

  Ik dacht al direct bij Alphen: wie gaat links nu weer de schuld geven. Games? Geert Wilders? Schietclubs? Maar RTL5, nee dat kwam even niet bij me op. Hoe hypocriet trouwens: Tanja N. (linkse terreurdame in Columbia, Lichtend Pad) werd tot haar daden gebracht door een links milieu ( NL universiteiten waar Lichtend Pad mocht spreken/ronselen). Folkert vd G. werd bij de LU Wageningen opgeleid (extreem links “Koevoet” milieu). Geloof me, die twee hebben echt nooit RTL5 gekeken. Wie zijn portie haat en geweld wil hebben kan gewoon naar de universiteit. Ik zag onlangs Noam Chomsky (ex-Pol Pot-verheerlijker) optreden bij het Meerstens Instituut. Een Amerikaanse wetenschapper die vroeger voor Weather Underground bommen had gelegd, werd notabene door de VU onlangs uitgenodigd om over ethiek te spreken (hoe verzin je het).

 5. meneer vlissingen schreef:

  Rode knop

  Wanneer T.V. mij te achterlijk wordt zet ik hem gewoon uit.. Ja dat kan! Waar andere naar kijken moeten zij zelf weten. Beetje respect naar andere meningen en smaken mag wel. Mensen die ‘ordi’ T.V. kijken lopen tenminste niet alles dood te analyseren zoals deze flauwekul.. Wie bent u in godsnaam om te zeggen wat goed of fout is. Ga aan het werk. Ga iets nuttigs doen. Je klinkt als de zoveelste vingerwijzende babyboomer die het veel te goed heeft gehad en even denkt de wijsheid in pacht te hebben. Ik ben dit gezeur nu echt goed zat. En het ligt vast wel aan de krant, tv, internet, games en muziek. Powned en BNN (publieke omroep, geacht: maatschappelijk) doen er net zo hard aan mee.. Niks om je druk over te maken.. Gelukkig gaat iedereen nog steeds netjes naar zijn werk/school en komt daarna netjes thuis om weer een avondje lekker saai op de bank te hangen om de volgende dag hetzelfde te doen. Gevaarlijk.. nou nee. Over honderd jaar bestaan we nog gewoon. Beetje positief zijn joh..

 6. J.Zeppelin schreef:

  rtl 5

  In groten lijnen onderstreep ik de stellingname in dit korte blog. Echter, de publieke omroep biedt geen evenwichtige programma’s die beter zijn in deze categorie. Het is daarom wijs ook eens te kijken naar de “elite”. Die houdt zich hemelterend stil en komt niet met smaakmakenede alternatieven.

 7. Henk de Kleine schreef:

  Normen en waarden

  Ach ja, de commerciëlen hebben het altijd gedaan. Bij de Publieke Omroep vinden we louter verheffende pareltjes als Spuiten & Slikken en de diarree die uit een Paul de Leeuw stroomt. Alsof de wereld daar zo veel beter van wordt. Volstrekt ongenuanceerd artikel, derhalve.

 8. Bas schreef:

  Uitermate vermoeiend

  Van Westerlo doet precies wat van hem gevraagd wordt. Geld maken voor aandeelhouders. Duurzaam ondernemen sleept u er zelf bij. Bovendien generaliseert u nogal door hele generaties over één kam te scheren. Zelf ben ik een jonge dertiger die dit zijn kinderen juist wél wil voorschotelen, in de beschermde omgeving van het eigen huis, om er vervolgens samen duiding aan te geven. Deze uitwassen nu weghouden betekent dat ze er later, wanneer er geen of veel minder bescherming/dosering mijnerzijds meer is, alsnog en totaal onvoorbereid mee geconfronteerd worden. De wereld is zoals deze is, en ik bereid mijn kroost graag voor op de werkelijkheid die ze ook echt tegen zullen gaan komen later. Ook al zou ik die werkelijkheid zelf ook graag anders zien, maar dat is van alle tijden en “de jeugd van tegenwoordig” had het al misdaan ten tijde van Plato. Ik accepteer liever dat ik een ouwe knar aan het worden ben, die ook niet ongevoelig is voor de illusie dat vroeger alles beter leek.

 9. Je Moeder schreef:

  Jaja.

  OF jij bent echt heel dom OF je snapt TV niet.

Geef een reactie