Onze samenleving is gebaseerd op materiële groei, maar dat model loopt op een eind, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), waarin een groot aantal maatschappelijke organisaties is vertegenwoordigd die samen het kabinet adviseren. Hij zegt dit in een interview met de Volkskrant.
Het vertrouwen in de manier waarop nu besluiten worden genomen is weg, zo constateert de SER-voorzitter. Een toekomstvisie -waar willen we uiteindelijk met Nederland naar toe en hoe bereiken we dat doel- ontbreekt. ‘Als de politiek-bestuurlijke elite weigert aan te geven waar de samenleving heengaat, dan stappen burgers naar de rechter om een richting af te dwingen’. Dat is dan ook precies dat wat op dit moment gebeurt, waarmee het zwaartepunt van de besluitvorming steeds meer bij de rechter komt te liggen. Dat komt omdat Nederland wél internationale overeenkomsten medeondertekent, maar er zich vervolgens zelf niet aan houdt.
Velen zijn niet vertegenwoordigd
Niet alleen ontbreekt visie op de toekomst, veel groepen zijn niet vertegenwoordigd, zoals ouderen. Het gaat in de discussie voortdurend over vergrijzing en pensioenen. ‘Maar wie vertegenwoordigt jou nog als je met pensioen bent?’, aldus Putters, die ook de wereld van kunst, cultuur en design thinking* meer wil betrekken bij de grote veranderingen. Meer creatieve denkkracht inschakelen dus en minder leunen op de huidige bestuurlijke elite en zijn traditionele denkmodellen. Putters wil burgers meer rechtstreeks betrekken bij de advisering van de SER en de politiek.
Teveel en te lang
Er wordt teveel en te lang gepraat. ‘Er is geen gebrek aan rapporten, adviezen en beleid. Er is ontzettende behoefte aan iets dóén’. De politieke versplintering staat de daadkracht nu nog in de weg, maar die versplintering is volgens Putters aan zijn eind. Onder druk van de samenleving zullen nieuwe politieke samenwerkingsverbanden ontstaan, verwacht hij.
- design thinking is een interactief proces dat gebruikt wordt om complexe problemen op de lossen. Daarbij staat de gebruiker en zijn behoefte centraal. Design thinking draait om het begrijpen van de mensen voor wie een product of dienst ontwikkeld wordt.
Bron: de Volkskrant, 12 januari 2023. Auteurs: Gijs Herderscheê/Sheila Sitalsing. Dit is een samenvatting op hoofdpunten. Het hele artikel vind je hier (achter een betaalmuur).
Foto homepage: Wikipedia/Sacha de Boer/Op de tweede dag van de Ambassadeursconferentie spreekt traditiegetrouw Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau met de ambassadeurs over de stand van het land. Sacha de Boer is moderator, 9 February 2021,https://www.flickr.com/photos/ministeriebz/50926178726/Ministerie van Buitenlandse Zaken
Eens met heer Putter, coalitie klooit maar wat aan. Ze weten precies wat goed voor or ons is, nee nee nee dat weten ze niet, ik ben zelf gepensioneerd heb geen enkele zeggenschap meer. Ook met de nieuwe pensioenwet doet moeder Carola Schouten dat het nieuwe pens. Fonds goed voor ons is. Wij gep. Zijn nergens ingekend. Ja vakbonden en nog een paar organisatie hebben mee gepraat. Maar gepens. en werkende moeten maar goedvinden wat zij klaarmaken. Nou je hebt niet te maken met een stelletje achterlijke. Al met al is het een zooitje geworden. De crisissen reizen de pan uit en wij zijn er nog niet. Hoe nu verder, graag een zakenkabinet die weten waar ze over praten. Wat er nu zit is roeren en nat houden dan halen ze de nieuwe verkiezingen wel.
AUB niet dan is de boel zo verziekt dat het niet meer recht ye breien is.
Ik heb het artikel gelezen. Ik heb de neiging het met Putterr eens te zijn. Maar tegelijkertijd vraag ik mij af wat het effect van deze op zich rake analyse is. Waarschijnlijk weinig tot niets. Er is geen leiderschap meer in deze samenleving en met alleen analisten kom je er ook niet.