Podcast #6 Vasthouden aan de macht om de macht is een gebrek aan beschaving

In strijd met de eigen vrijheidsbeginselen zijn de aanhangers van de liberale samenleving de staatsmacht steeds meer gaan gebruiken om hun visie aan de samenleving op te leggen. Het behoud van de macht is in de politiek doel op zich geworden. Het is een uiting van gebrek aan beschaving. Dat zegt Gabriël van den Brink, hoogleraar wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit vn Amsterdam,  in aflevering 6 van de podcast ‘Ons soort mensen’ van Frank du Mosch en Ton Verlind.

Beschaving is dát waar de drie grote krachten -macht, markt en moraal- met elkaar in evenwicht zijn, maar dat evenwicht is enorm verstoord. ‘De macht is nog maar in één ding geïnteresseerd: dat is behoud van macht’. Niet alleen Mark Rutte en de VVD zijn verantwoordelijk voor deze ‘erosie’ van beschaving, maar ook het CDA en de PvdA, aldus Gabriël van den Brink. Ze deden eraan mee.

André Vink, medeoprichter van de dorpsraad in Huizen bevestigt in deze podcast dat beeld. Lokale politici zijn niet echt gericht op het herstel van vertrouwen tussen politiek en burgers, zo merkte hij in de praktijk van alle dag. Hij maakte van nabij mee dat het experiment om kiezers meer invloed te geven mislukte door tegenwerking en onwil.

Geef een reactie