In aflevering 3 van de podcast ‘Ons soort mensen’ die ik maak samen met collega journalist Frank du Mosch, hebben we psychiater en auteur Esther van Fenema als gast. Ze beschrijft in haar boek ‘Het verlaten individu’, hoe steeds meer mensen de richting kwijtraken omdat we met de verzuiling ook onze ideologische veren hebben afgeschud. Ze zijn teruggeworpen op zichzelf. Dat leidt tot ontreddering, leegte en eenzaamheid.
Opvallend is het aantal jongeren rond geboortejaar 2000 dat aan depressie leidt, zegt ze. Dat is niet toe te schrijven aan de lockdowns, het probleem dateert al van vóór die tijd. Politici kunnen de negatieve maatschappelijke ontwikkelingen niet langer negeren. Maar vernieuwingen worden (in het algemeen) niet omarmd, maar gesaboteerd, aldus de psychiater.
Kinderen op een voetstuk zetten is een vorm van verwaarlozing
Esther van Fenema (foto) is kritisch naar de zogenaamde curling ouders die hun kinderen behoeden voor tegenslag met als gevolg dat hun weerbaarheid verdwijnt. ‘Kinderen als godenzonen op een voetstuk zetten is in de kern verwaarlozing’, zegt ze.
Andere onderwerpen
In deze podcast ook dit opmerkelijke feit: het CDA bracht in december een vernietigend rapport uit over het crisisbeleid van Mark Rutte en de eigen minister Hugo de Jonge ten tijde van de corona-epidemie, maar die evaluatie kreeg in de media geen aandacht en verdween onder het tapijt voordat hij goed en wel verschenen was. Wat stond er in?
- Moeten jongeren vanaf zestien kiesrecht krijgen?
-
En een ander opvallend feit: de kritiek op de inhoudelijke kwaliteit van de publieke omroep groeit met de dag, maar op het mediapark blijft het oorverdovend stil.
Geef een reactie