In aflevering 10 van de podcast ‘Ons soort mensen’ praten we (Frank du Mosch en Ton Verlind) met Willeke Slingerland, lector weerbare democratie aan de Saxion Hogeschool in Deventer. Ze introduceerde het begrip netwerkcorruptie, volgens haar een typisch Nederlands verschijnsel dat er op neerkomt dat (politieke) beslissingen steeds vaker worden voorbereid in gesloten netwerken van een beperkt aantal deskundigen die op basis van hun expertise bepalen wat goed is voor het land en daarbij het belang van de kiezer uit het oog verliezen. Het corruptie element zit niet in persoonlijk gewin of verrijking maar in de wederkerigheid: de linkerhand helpt de rechterhand. Het is een verontrustende ontwikkeling, omdat deze netwerken hun verbinding missen met de haarvaten van de samenleving.
foto: Willeke Slingerland, Linkedin
Pensioendiscussie
We praten er met haar over in de week dat de Eerste Kamer moet beslissen over de omstreden nieuwe pensioenwet, in de ogen van veel critici een gedrocht dat niet kan werken, maar onder druk van een sterke lobby deze week vermoedelijk toch wordt doorgedrukt. Ze wil er zelf niet de term netwerkcorruptie aan hangen, maar het is wel duidelijk, zo zegt ze, dat het prestige van de kleine groep die de nieuwe wet bedacht een dominante rol speelt bij het doordrukken van deze hervorming. Het nadeel van zo’n sterke lobby is dat je niet weet welke belangen er gediend worden.
Boeiend gesprek voor wie het gevoel heeft dat zijn of haar stem niet meer doordringt tot de Tweede Kamer of wie ambtshalve te maken heeft met bestuurlijke besluitvormingsprocessen.
Kijk eens de pensioen analyse van het WEF op hun site. Over netwerk te praten. WEF heeft het natuurlijk over wereldwijd en solidariteit en gelijkheid Dus allen even arm.
Niet alleen de prestige van een kleine groep: het gaat om een immens vermogen (het vermogen dat het kleine NL een disproportionele stem op het wereldtoneel bezorgt) dat men sowieso wil aftroggelen van de op sociale leest geschoeide pensioenfondsen (die mogen de geld kostende piepkleine pensioentjes overhouden waar de markt uiteraard geen belangstelling voor heeft). Verder heeft men nog een ander doel voor ogen: het zsm overhevelen van al dit geld naar de zieltogende (levens)verzekeraars, die sinds de teloorgang van de woekerpolis geen enkel nieuw verdienmodel hebben kunnen vinden. Geen wonder: ze worden geleid door derde keus bestuurders die elders niet aan de bak komen. Een verzekeringscrisis komt na de banken crisis (wanneer de snode hervormingsplannen zijn gestart) ronduit slecht uit. Dus het beheer van die spaarpot van gepensioneerden (die niet zomaar overgedragen kon worden zonder instemming van werknemers en gepensioneerden) moest uit alle macht verdacht verdacht gemaakt worden zodat mensen, murw gebeukt met onbegrijpelijke jargonistische onheilstijdingen, zich niet zouden verzetten en de verzekeraars weer een lease auto konden bestellen. Alleen: de in allerijl, gedeeltelijk in het geniep, in elkaar gefrommelde half-affe wet is zo slecht dat zelf de verzekeraars nu in opstand komen. Het enige aspect waar het om prestige gaat, is de ongelukkige werkelijkheid dat het hier ook nog eens het allerlaatste kroonjuweel van D66 betrof, dat tot elke prijs moet worden gered omdat alle andere kroonjuwelen in de Rutte-rollercoaster al gesneuveld zijn. Een roekeloos politiek avontuur van D66 waarmee men jongeren dacht te lokken door ze te beschermen tegen een horde graaiende gepensioneerden. helaas was deze heldendaad op een rekenfout gebaseerd waardoor de beoogde jongeren straks de grootste slachtoffers worden deze hoogst ongelukkige wet Wtp. Er is D66 dus alles aan gelegen om, voordat dit echt brede aandacht krijgt< die wet erdoorheen te jassen. Ten koste van alles en iedereen behalve DNB, Staatskas en (als hun lobby er op uitvoeringsniveau nog wat handigheidjes uit weet te slepen, de verzekeraars). En natuurlijk de Black Rocks van deze wereld, waarmee pensioenfondsen wel zaken moeten blijven doen om de krankzinnige marktfluctuaties te dempen die de pensioenen destabiliseren. Eerst door het belachelijke rekenrendement gecombineerd met de verplichting te groot % te beleggen in waardeloos staatspapier opgelegd door DNB, en in de nieuwe situatie doordat de nieuwe wet ieder beleggingsrisico bij deelnemers (werkende en gepensioneerden) neerlegt.