Een goed initiatief die Omroepkieswijzer (www.omroepkiezer.nl). Voor het eerst in lange tijd mag ik als medefinancier van de publieke omroep in turbulente tijden mijn mening geven over dat wat ik bij de publieke waardeer. Dus vol vertrouwen de enquetelijst op internet ingevuld, hoewel ik nog wel met een paar vragen zit. Bij politieke partijen weet je precies waar ze voor staan. Ze hebben hun actiepunten helder beschreven in een verkiezingsprogramma. Dat programma is meestal VOOR de verkiezingen leidend in de discussie en onmiddellijk daarna totaal waardeloos, omdat we nu eenmaal in een compromissamenleving leven. Voor de ontwikkelaars van de “Kieswijzer” zijn de partijprogramma’s nuttige stuff, omdat je immers de standpunten van politieke partijen helder naast elkaar kunt leggen.
Waar staan de omroepen voor?
Maar hoe zit dat nou met de omroepen? Die hebben hun beleid helemaal niet zo duidelijk beschreven. Het gaat om sferen en indrukken. Bovendien: wat we op de buis zien of op de radio horen, is dat de keuze van de omroep of laat zich hier de sterke hand van zendercoördinatoren voelen? De KRO (bedenker van de omroepkieswijzer) spreekt dan ook van een ludiek initiatief. En dat het dat is merkte ik toen ik de vragenlijst invulde: tweemaal, omdat ik de uitslag niet goed durfde te geloven. Mijn wensen liggen namelijk het dichtst bij WNL, althans als ik afga op de uitslag van de omroepwijzer.
Kieswijzer is van slag
Dat kan niet kloppen, want ik vind WNL een van de meest onuitgesproken omroepen van de publieke televisie. Ik kijk met meer bewondering naar de VPRO, die zich wonderwel heeft weten te vernieuwen, of de NTR en zelfs Powned, waarmee ik aan haat-liefde-verhouding heb. En natuurlijk ben ik fan van de denominatieve omroepen, omdat ze staan voor de typische Nederlandse cultuur, die op christelijk grondslag is gebaseerd en steeds meer op de achtergrond dreigt te raken. Om misverstanden te voorkomen: andere culturen zijn welkom, maar niet als ruilobject voor die van onszelf.
Foutje, bedankt.
Volgens de omroepkieswijzer evenwel staan NCRV en KRO als het om mijn voorkeur gaat ver onderaan. Daarmee doen de oude omroepen zich schromelijk tekort. Ludiek is het initiatief dus wel, maar betrouwbaar allerminst. Benieuwd hoe de definitieve resultaten er straks uitzien. Met een beetje pech scoort WNL 80%, maar dan vooral als gevolg van een taxeerfoutje.
Geef een reactie