Ombudsman PO te lief voor jubelverhaal van Nieuwsuur

Op linkedin neemt de Ombudsman voor de publieke omroep het op voor de redactie van Nieuwsuur. Het programma zond op 10 april 2023 een jubelreportage uit over het herstel van de Griekse economie. Die zit weer in de lift nadat de Europese Unie en het IMF sinds 2008 hard ingrepen om een faillissement te voorkomen. Een in Griekenland wonende kijker liet redactie en Ombudsman weten zich niet te herkennen in de teneur van de reportage: veel te eenzijdig.  Die was volgens het eindoordeel van de Ombudsman correct, maar ook in mijn visie onvolledig, een verwijt dat de publieke omroep vaker treft. De klager heeft naar mijn mening gelijk, ook al krijgt hij/zij het van de Ombudsman niet.
Ziehier het oordeel van de Ombudsman

Zo kun je er ook naar kijken

Als je met de journalistieke code in de hand naar deze reportage kijkt valt er niet zoveel op aan te merken. Maar als je vindt dat een neutrale rubriek een evenwichtig beeld moet schetsen dan is kritiek wel op zijn plek. In deze reportage wordt uitgelegd dat de Griekse economie er slecht voor stond, dat de Europese gemeenschap en het IMF maatregelen hebben genomen om een failliet te voorkomen en dat dit heeft gewerkt. Dit wordt -logisch- bevestigd door een mevrouw die het IMF adviseert. Zij zegt: het IMF nam maatregelen en die hadden effect. Dit valt in de categorie: wij van WC-eend bevelen WC-eend aan.

Macro-economisch kloppen de cijfers ongetwijfeld. De vraag die niet beantwoord wordt en wel bij Nieuwsuur thuishoort: waar komt het profijt van dit herstel terecht? Aan de top van de economische pyramide of aan de basis? Het is een kernvraag waar in de reportage te oppervlakkig aan voorbij wordt gegaan.

Eenzijdig

Het valt vaker op dat Nieuwsuur economische onderwerpen vanuit macroperspectief en niet vanuit een sociaal-economisch visie analyseert. Dat heeft in belangrijke mate te maken met de eenzijdige blik van commentator Mathijs Bouman. Hier is wel degelijke een advies aan de redactie op zijn plaats: wees kritischer, kijk minder vanuit gouvernementeel perspectief, heb meer oog voor de feiten zoals die zich aan de basis van de economisch pyramide tonen en zorg (in het algemeen) voor een meer evenwichtige benadering van het economische nieuws bijvoorbeeld door ook andere deskundigen dan Mathijs Bouman (nogal verweven met de financieel-economische wereld) aan het woord te laten.

Nieuwsuur -ondanks deze kritiek een van de betere nieuwsprogramma’s-  is er voor zijn kijkers en niet bedoeld als propagandamachine voor beleidsmakers die hun beslissingen graag als een succes verkopen. Ook de Ombudsman had in zijn analyse wat mij betreft dus kritischer kunnen zijn.

Oordeel zelf over deze reportage: Het Griekse wonder

2 comments on “Ombudsman PO te lief voor jubelverhaal van Nieuwsuur
  1. Joost schreef:

    Goede, zakelijke aanvulling. Maar de heer Verlind heeft een verleden bij Brandpunt toen dat nog een KRo-televisieactusliteitenrubriek was. Zijn benadering en waardering van de CDA-VVD-bezuinigingsmaatregelen en verkapte steun aan Lubbers ten tijde van verkiezingen in Nederland was groot en een breuk met de Brandpunttrafities van zijn voorgangers, ofschoon hij dat meermaals ontkend heeft. Maar mijn lange termijngeheugen is nog prima in orde. Nu was er in het programmaweekblad van de KRO ook vaak een druk van de brievenschrijvers om anders het lidmaatschap van de KRO in te ruilen voor dat van de TROS of AVRO , want ook de NCRV werd toen door dit soort conservatieven al als ‘progressief’ beschouwd in hun programma ‘Netwerk’. Blijkbaar heeft de heer Verlind bijgeleerd en huldigt hij nu, zoals ex-premier Dries van Agt, inmiddels voormalig CDA-lid inzake Palestinai ook ruimere opvattingen dan hij als actief presentator deed…

    • Ton schreef:

      Als uw lange termijngeheugen zo goed is zou u dan eens een concreet voorbeeld kunnen noemen waaruit blijkt dat Brandpunt of Verlind de bezuinigingsmaatregelen van Lubbers verkapt steunden?

Geef een reactie