NPO verliest het van Youtube

ytOfficieel is de publieke omroep nog steeds in concurrentie met Youtube en Netflix. Officieus in die strijd allang verloren. Steeds minder jongeren kijken naar NPO 3. De manhaftige pogingen om de jongerenzender niet als een plumpudding in elkaar te laten zakken hebben niet zoveel succes. De jongelui die de publieke omroep zou willen hebben ,zijn allang naar Youtube gevlucht en maken daar hun eigen programma’s.

Nieuwe wereld

Het zijn geen televisieprogramma’s, die ze daar maken, het zijn vlogs. Soms is het onbegrijpelijk, dat ze zoveel viewers hebben, want regelmatig is zo’n vlog niet meer dan een verslag van onbenulligheden uit het dagelijks leven van de vlogger of worden grenzen gezocht en overschreden. Er is ook wel serieuze informatie te zien. Zeer toegesneden op de behoefte van de leeftijdsgroep en daarom voor ouderen niet gemakkelijk als serieuze informatie te herkennen. Dit alles maakt duidelijk, dat jongeren op Youtube hun parallelle werkelijkheid hebben gecreëerd en die lijkt elke relatie met waar de publieke omroep voor staat te missen.

Kapot gereguleerd

Eigenlijk is Youtube één grote dagelijkse soap, anti-autoritair gemaakt, zonder regels, zonder wetten, zonder eisen, lage productiekosten, één grote snoepwinkel. Dat is wat het is en daarom zal de NPO deze concurrentieslag ook nooit meer winnen. Simpel omdat NPO 3 alles is wat Youtube niet is. De televisiezender is de representant van een instituut, een autoriteit, gebonden aan strakke regels en overheidscontrole, verouderde televisiewetten, lange besluitlijnen, niet gericht op creatieve losbandigheid maar op succes in termen van aantallen. Kortom: kapot gereguleerd.

Oorlog

Sommige “jongerenprogramma’s” van de NPO worden op Youtube beter bekeken dan de eigen televisieprogramma’s: de geripte (illegale) versies dan wel meegeteld, want eigenlijk houdt de NPO niet van Youtube en is het plaatsen van NPO-content op dit platform-van-de-toekomst hooguit bij uitzondering en onder “strakke” regels toegestaan. De NPO is in oorlog met de nieuwe werkelijkheid en dreigt die te verliezen.

Politiek correct

Waarom is Youtube een succes en zakt de jongerenzender van de NPO langzaam in het moeras, zo vraagt De volkskrant zich af (dinsdag 15 augustus 2016). “Het lijkt net of programmamakers op Youtube meer zichzelf zijn”, luidt het antwoord van een van de vloggers.En dat is precies wat het is: de authenticiteit van Youtube (ook al is het soms rommel) voelt beter, dan de gemodelleerde publieke correctheid van de omroep. Je vraag je af: wanneer leiden de cijfers tot een koerswijziging?

Ton Verlind

Geef een reactie