NPO-bestuur: laat deze beker aan mij voorbijgaan

Rarara, waar is de voorzitter van de Raad van bestuur van de NPO nu er geknokt moet worden voor het veilig stellen van de belangen van de publieke omroep? Wie het weet mag het zeggen. We zagen haar niet bij de bijeenkomst in Beeld en Geluid waar een zaal vol journalisten hun zorg uitspraken over verdunning van de journalistiek. We zien haar niet bij Jinek waar het opnieuw Max-voorzitter Jan Slagter was die in een discussie met de mediaspecialist van de VVD, de zelfvoldane Thierry Aartsen de handschoen opnam.

Wie niet beter zou weten, zou kunnen denken dat Jan Slagter de baas van de NPO is, zo schrijft AD-commentator Angela de Jong in een haarscherpe column. Zelf heb ik met nogal wat verbazing naar de mediaspecialist van de VVD gekeken en geluisterd; als het om publieke omroep gaat zelden zo’n onzin uit iemands mond horen komen. Het is het bewijs dat in Den Haag niet de argumenten tellen, maar vooringenomen standpunten.

Drogredenen

‘Nederland 3 moet een regiozender worden omdat de regionale omroepen zo moeilijk vindbaar zijn’, debiteerde de man met een serieus gezicht. De NPO vindt het onzin, de regionale omroepen vinden het onzin, de journalisten bij de NPO vinden het onzin, het publiek zit er niet op te wachten: het is dus een drogreden, een manier om zand te strooien in machine in de onuitgesproken hoop dat hij ooit zal vastlopen en dan kan de hele boel op het grofvuil.

‘Ik weet niet wat voor televisie je thuis hebt’, zei Jan Slagter. Misschien nog een met buizen die eerst opgewarmd moeten worden, want op elk modern tv-toestel kun je een regionale omroep -als je daar prijs op stelt- gewoon een prominente plek op kanaal 1 geven. Overal in het land zijn alle regionale omroepen digitaal allang te ontvangen.  Daarvoor hoeft de boel niet op de schop, maar weet Aartsen veel. Een onzinargument dus en daarvan bleek de VVD-held er heel wat in zijn binnenzak te hebben. Luisteren: oh maar….

Schip zinkt, waar is de kapitein?

Maar dit buiten beschouwing latend: Angela heeft in onderstaande column gelijk (een van haar betere, hoewel ze zelden slechte analyses schrijft) wanneer ze Shula Rijxman, voorzitter van de RvB van de NPO kapittelt wegens haar voortdurende afwezigheid op belangrijke momenten. Tegelijk weten we ook dat als de voorzitter van de RvB zich in de discussie mengt, het weinig zoden aan de dijk zet, waarschijnlijk de reden dat Jan het liever zelf doet. Ik maak niet graag deze scherpe opmerkingen, maar sommige dingen moeten gewoon eens gezegd worden. Er bestaat in Hilversum niet heel veel vertrouwen in de NPO-baas, maar dat hoor je alleen in de wandelgangen. De kritiek geldt wat mij betreft ook andere omroepbazen die je zelden of nooit hoort en die daarmee de indruk wekken dat de Hilversumse journalisten een verloren strijd voeren.

Toch een vreemd fenomeen, zo constateert Angela. Het is alsof de directeur de koffiejuffrouw de kastanjes uit het vuur laat halen. Wie het zelf lezen wil verwijs ik graag naar de link.

TON VERLIND

2 reacties op “NPO-bestuur: laat deze beker aan mij voorbijgaan
  1. Bart schreef:

    Iets soortgelijks (waar is de baas?) doet zich voor tijdens de IBC dit jaar (de International Broadcast Convention, de tentoonstelling van de meest recente technologie voor productie en distributie van film, TV, etc., het kloppend hart van onze mediacratie). Er lopen zakenmensen, technici en kunstenaars. Waar waren de politici? Is er nauwelijks enige visie in ‘Den Haag (op een beetje fatsoenlijk nivo, gebaseerd op anders dan commercieel onderzoek) over hoe media nu eigenlijk werken, vooral: wat het effect is van film en TV (met name geweld, en afwijkend gedrag) op het denken van mensen? Eigenlijk komen politici niet veel verder dan dat ze de beeldbuis af en toe eens nodig hebben om er hun verhaaltje te houden ‘voor het volk’. Zolang die mogelijkheid open blijft, lijken ze dik tevreden met alle vermagerde onzin die in de tussentijd wordt uitgestrooid! Televisie, vooral publieke televisie heeft een belangrijke functie in het bijdragen aan het ‘onderwijzen’ van de gemeenschap. En is daar ook een uitermate geschikt medium voor. Een pracht uitvinding!

  2. Ferd Claassen schreef:

    Het is zeer waarschijnlijk dat de politiek hier meer invloed heeft dan wenselijk en dat het bestel meer een politieke speelbal is waar kwaliteit een ondergeschikte rol speelt en kosten of liever besparingen veel belangrijke geacht worden. Dat verklaart de houding van Aartsen dan ook wel die zit met een vette glimlach achterover te leunen en ziet het gespartel van Jan Slagter met een grijns van leedvermaak aan. Zijn deelname aan de discussie was nauwelijks serieus te noemen. Walgelijke vertoning wat mij betreft.

Geef een reactie