Nederland van boven: nieuw VPRO-format gebaseerd op datavisualisatie

Feiten zijn saai, maar sexedup leveren de dorste cijfers boeiende televisie op. De VPRO gaat het in december bewijzen in het televisieprogramma “Nederland van Boven”. Het is een concept gebaseerd op statistische gegevens (vaarbewegingen in Rotterdam, telefoonverkeer van Vodafone, verkeersgegevens van TomTom). Ze worden met moderne technieken grafisch en dynamisch weergegeven en dan begint het Nederland van de dorre cijfers ineens te leven. De VPRO presenteerde vanmiddag tijdens de Immovator-bijeenkomst bij Beeld en Geluid de eerste preview.

Datajournalistiek

Gevat in computerdata is de Rotterdamse haven een mysterie vol geheimen. Maar vertaald in animaties een wonder van vernuft. “Nederland van Boven” is geen nieuw concept. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gingen de VPRO-programmamakers voor. Het procedé dat de VPRO volgt heet “datavisualisatie” en daarmee introduceert de omroep een nieuw genre in de mediawereld namelijk dat van de “datajournalistiek”: maak feiten inzichtelijk en ze worden fascinerend en interessant.

Vanaf december

Waar in Nederland heb je de grootste kans om door de bliksem te worden getroffen? Waar heb je de beste kans op archeologische vondsten? Waar in Nederland vind je de meest authentieke natuurgebieden, het verst van de stedelijke centra? En waar heb je de grootste kans om nog wilde dieren tegen te komen? (onze dierentuinen uiteraard). Sommige data waren voor de VPRO-journalisten niet beschikbaar, bijvoorbeeld wat er onder de grond te vinden is. Met die gevisualiseerde informatie zou te gemakkelijk de vraag beantwoord kunnen worden: waar in Nederland kun je het best een terroristische aanslag plegen. Voor wie houdt van feiten en nieuwe vormen van journalistiek lijkt mij “Nederland van Boven” een aanrader. Vanaf december.(zie voor meer info de links rechts boven)

 

Ton Verlind

1 Reactie op “Nederland van boven: nieuw VPRO-format gebaseerd op datavisualisatie
  1. Jene van der Heide schreef:

    Nederland van Boven

    Beste Ton, als cofinancier van Nederland van Boven hopen we dat het programma een succes wordt en dat dit de kijkers een andere kijk geeft op Nederland en de rol die geo-informatie daarin heeft meer bekend wordt. Nederland van Boven – mede mogelijk gemaakt door het Kadaster !

Geef een reactie