Minister Asscher nam een loopje met de feiten

UnknownGraag attendeer ik mijn lezers op de voortreffelijke uitzending van Medialogica (VPRO/HUMAN) van dinsdagavond 28 juli op NPO 2. Het programma gaat over een onderzoek van vorig jaar waaruit zou blijken dat Turkse jongeren in overgrote meerderheid achter IS c.q. religieus geweld zouden staan. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken noemde die conclusie vorig jaar verontrustend. Zijn uitspraken leidden tot een mediahype, een kamerdebat en kritische opmerkingen in het Turkse parlement.

Onderzoek was niet in orde

Medialogica o.l.v. eindredacteur Marc Josten liet gisteravond zien, dat dit onderzoek door deskundigen wordt neergesabeld. Het vond plaats onder slechts 300 Turkse jongeren (en 400 Marokkaanse jongeren), het was niet representatief.

Bovendien was de vraagstelling volgens de kritici zodanig dat er grote verwarring bestaat over de manier waarop de antwoorden geinterpreteerd moeten worden. Tegelijk werden 2 andere, meer gedegen onderzoeken gehouden, die een meer genuanceerd beeld gaven. Die 2 onderzoeken werden door de minister genegeerd.

Ook onderzoeksbureau Motivaction neemt in feite afstand van de resultaten van het eigen onderzoek.

Nu.nl als instrument van de minister

Het onderzoek op zich is dus volgens deskundigen van generlei betekenis, maar het werd nieuws door de uitspraken van Asscher. Hij liet zijn voorlichter bellen met de nieuwssite nu.nl en bood een interview aan, waarin hij het onderzoek gewicht gaf door te zeggen dat hij de resultaten -als ze zouden kloppen- “verontrustend” vond.

Medialogica laat van die conclusie weinig heel. Asscher zette het onderzoek in als onderdeel van een strategisch spel (hij zocht naar een aanleiding om zich harder op te stellen tegenover de Turkse gemeenschap) en vond in de hoofdredacteur van nu.nl een gewillig instrument. Zo droeg Asscher bij aan een gevoel van crisis, in plaats van dat gevoel te bestrijden. Geinteresseerd in de uitzending? Klik HIER.

Geef een reactie