Links en/of rechts?

Uit onderzoek blijkt, dat de publieke omroep het niet goed doet als het gaat om verscheidenheid aan meningen. We horen te vaak hetzelfde geluid en dezelfde (witte) bevolkingsgroepen. En daar gaan we dus wat aan doen. Tegelijk realiseer ik me dat dit niet kan via de oude, beladen begrippen ìlinks/rechtsî. Daarvoor is de samenleving te gecompliceerd geworden. Amerika is medeverantwoordelijk voor een gezonde wereldorde; natuurlijk. Die opvatting staat voor velen rechts van het spectrum. Maar dat onze bondgenoten ingrijpen met weinig begrip voor andere culturen, heeft niet mijn waardering. Dat is links. IsraÎl vecht voor een onbedreigd bestaan, logisch. Met die opvatting bevind ik me in het ene kamp. In die strijd de rechtvaardiging zien voor het vernederen van Palestijnse kinderen van 16 (potentiÎle terroristen) wijs ik af. Kinderachtig links sentiment, zouden de Israel-adepten kunnen vinden. Oorlog is nu eenmaal vuil. Alle terrorisme moet worden bestreden, geen twijfel. De islam afschilderen als een achterlijke cultuur evenwel, is een grove miskenning van de geschiedenis. Dan spreek ik de katholieke Duitse wijsgeer Hans K¸ng na, die in zijn boek betoogt dat de islam een waardevolle culturele uiting is met verwantschap aan het joodse en christelijke gedachtegoed en dat je dus de islam niet zomaar gelijk kunt stellen aan fundamentalisme en terrorisme. Ben ik nou rechts of links? De verscheidenheid aan meningen moet toenemen, maar laat die roep om meer gevarieerde verbale dapperheid niet ten koste van de nuance gaan.

Hans Küng

“De Islam”, Hans Küng, Uitgeverij Ten Have, Isbn 9025954901

hans kung boek

(Deze column staat deze week ook in KRO Magazine)

 

Ton Verlind

3 reacties op “Links en/of rechts?
 1. Cor Wijtvliet schreef:

  Links/rechts

  Wijs ÈÈn zendgemachtige aan los van de EO die niet met linkse tong spreekt! Zendgemachtigden acteren wel pluriformiteit maar de werkelijkheid is een andere, namelijk eenduidig links. Probeer maar eens aan de bak te komen bij de KRO als je zegt CDA of VVD te stemmen. No way, je doet niet mee, je komt niet binnen. Systeem van coˆptatie verhindert dat.

  Cor Wijtvliet

 2. Henk vd Hurk schreef:

  LINKSE en RECHTSE OMROEPEN??????

  Reactie op C.Wijtvliet. Publieke omroepen spreken alleen maar met linkse tong. Moeilijk hoor, VARA,VPRO,KRO,NCRV,EO,TROS,AVRO,BNN,MAX etc. Inderdaad TON, Links en rechts. Cor Beter nadenken.

  Henk vd Hurk

 3. Cor Wijtvliet schreef:

  Links/rechts

  Beste Ton, Slap verhaal. De publieke omroepen spreken alleen maar met een linkse tong. Dat was zo, dat is zo en dat zal wel zo blijven. Dat is voor mij de belangrijkste reden om de publieke omroepen op te doeken. Moet denken aan het jubelverhaal van de Volkskrant, waarin te lezen stond dat de krant altijd oog had voor de verscheidenheid in de opinievorming: bewijs, Ben de Graaff, sportjournalist, stemde CDA en mocht toch bij de Volkskrant blijven. Beste Ton, hoeveel mensen binnen de KRO synpathiseren met het CDA of de VVD? Lastige vraag, niet!

  Cor Wijtvliet

Geef een reactie