Lezing over journalistiek: van sympathie naar stenen

Aangeboden: lezing door ex-Brandpuntpresentator en voormalig KRO mediadirecteur Ton Verlind over zijn boek ‘Een schitterende slangenkuil’, over vijftig jaar journalistiek.

Clubs of verenigingen die een interessante informatieve bijeenkomst willen organiseren kunnen Ton Verlind kosteloos uitnodigen voor een lezing. Na afloop is er gelegenheid ‘Een schitterende slangenkuil’ aan te schaffen en wordt het boek door de auteur gesigneerd. Het boek is ook te bestellen via de lokale boekhandel of bol.com

Belangstelling? Neem dan contact op met: Letty van der Geest, letty@tonverlind.nl, 06-50 20 44 16

Kon KRO’s Brandpunt nog rekenen op sympathie, tegenwoordig krijgen journalisten stenen naar hun hoofd

Steeds meer ontevredenen richten zich tegen de pers, molesteren journalisten, uiten bedreigingen. Hoe kon het zover komen dat media meer en meer worden gezien als verlengstuk van de macht in plaats van de controleur ervan?

Ton Verlind, voormalig verslaggever, eindredacteur en presentator van het KRO-programma Brandpunt, maakte de omslag mee. In 1965 begonnen als lokaal correspondent van Dagblad De Stem in Etten-Leur en daarna redacteur voor deze krant in Zeeuws-Vlaanderen maakte hij de overstap naar de TROS-radio (Aktua), daarna naar Brandpunt en uiteindelijk maakte hij als mediadirecteur van 1995 tot 2007 deel uit van de top van de KRO, waar hij niet alleen verantwoordelijk was voor de informatieve programma’s, maar ook voor de spraakmakende Madonna-campagne en de totale programmering.

Zijn ervaringen over de dans om de beeldvorming en de macht,  beschreef hij in het boek ‘Een schitterende slangenkuil’.

‘We zijn goed in het ontkennen van problemen’, zegt hij.  ‘Er werd in de afgelopen jaren dan ook slecht naar gewone burgers geluisterd’, zo luidt een van de conclusies. Daardoor konden veel problemen uitgroeien tot grote proporties. Krant, radio en televisie werden steeds commerciëler en brengen nu vooral nieuws dat scoort, niet per sé het nieuws dat belangrijk is. Dat heeft de journalistiek wezenlijk veranderd en de argwaan jegens de media vergroot.

Ton Verlind zag van nabij hoe politici journalisten tegenwerkten bij het onthullen van de waarheid en omroeporganisaties als KRO en NCRV stiekem werden ontmanteld door ze vrijwel alle zeggenschap over de eigen programmering te ontnemen.

Komisch en dramatisch

‘Een schitterende slangenkuil’ gaat ook over de komische en dramatische kanten van de journalistiek. Over de bankdirecteur die van zijn minnares af wilde, haar opsloot in de kluis en bij de politie meldde dat zijn bank door haar was overvallen. En over de Amsterdamse politie die Brandpunt ten onrechte beschuldigde van het maken van een nepreportage over de handel in hoofden, een valse klacht die in 1989 bijna leidde tot de ondergang van het programma.

Belangstelling? Neem dan contact op met: Letty van der Geest, letty@tonverlind.nl, 06-50 20 44 16

Geef een reactie