Leiderschap: niet geschikt/wel geschikt

Het is niet zo’n kunst te benoemen wat er aan leiderschapskwaliteiten in de politiek ontbreekt. Ingewikkelder is het te benoemen aan wat voor leiderschap we behoefte hebben. In dat verband attendeer ik op dit interview met Reed Hastings (59) in het FD. Hij is de oprichter van Netflix.

Ideaal boven geld

Geld is nooit mijn drijfveer geweest, zegt hij. Ik wil verhalen vertellen. Hoe maakte hij van Netflix een succes? Je moet zorgen dat je in je bedrijf geen eikels aanneemt, zegt hij. Investeer in toptalent. Werknemers met kwaliteit hoef je niet te vangen in een net van controles. Die nemen hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen dus doen waar ze goed in zijn.

Buiten de lijntjes

Bij Netflix hoeven werknemers niet binnen de lijntjes te kleuren. Ze moeten vooral vernieuwend opereren en dat vraagt om vrijheid. Die houding vormt de grondslag van het succes van dit bedrijf met wereldwijd 190 miljoen abonnees en een waarde van 533 miljard dollar. Mijn vaste lezers begrijpen vast wel wat ik ermee wil zeggen: onze politieke leiders doen vrijwel zonder uitzondering precies het omgekeerde: controle, controle, controle….Wie wil lezen: FD van za 5 september.

Reed Hastings schreef er ook een boek over. Meer informatie vind je hier.

One comment on “Leiderschap: niet geschikt/wel geschikt
  1. Aldert Hazenberg schreef:

    Dank ook deze keer.
    Ik geniet elke keer weer van de treffende analyse en mis dit soort verdieping in de huidige media.

Geef een reactie