Laatste dag

Nou, daar loop ik dan. In mijn nette pak, door de vrijdagse -en dus lege- gangen van het gebouw, tussen mijn handen een verhuisdoos geklemd met de laatste persoonlijke bezittingen die ik nog uit mijn kantoor moest verwijderen. Het bureau is leeg, de kasten ontdaan van dossiers, de computer geschoond. Het voelt vreemd. Als de stilte na de voorstelling. Publiek weg, tl-lampen aan, wat resteert is de desillusie van het lege theater. Ik ken het gevoel ook uit mijn Brandpunttijd. Met een heel team intensief toewerken naar het eindresultaat. De wekelijkse uitzending als de apotheose van een geregeld weerkerend ritueel en dan de eenzaamheid van de autorit naar huis.

Bescheidenheid

Carla helpt met sjouwen. Ik voel me een beetje belachelijk in mijn chique kloffie. Het gevoel de verhuizer van mijn eigen leven te zijn, klopt niet met de “statuur” van een directionele functie. Enfin: het is niet erg om lesjes bescheidenheid te krijgen. De doos wordt me te zwaar. In de parkeergarage sleep ik hem de laatste meters over de grond naar mijn auto. Er is verder niemand. Het geluid draagt tot ver, als schuurpapier over staal. Onwillekeurig gaat er een rilling door het lijf. Carla zegt: “ik ga niet huilen hoor”. En ik zie hoe haar ogen vochtig worden.

NRC, de verzoening

31 December is formeel mijn laatste dag. Maar door de feestdagen en de daarbij horende vrije tijd is vandaag mijn feitelijke laatste dag. Vanmorgen nog uitvoerig gesproken met een verslaggever van NRC handelsblad, gevolgd door een fotosessie met een vriendelijke fotograaf, die me met “U” blijft aanspreken ondanks de aanmoediging om me gewoon als “jij” te zien. Het is na een optreden in “Het gesprek”, een interview op Radio 1, een gesprek met KRO-presentatrice Jeanne Kooijmans (Uitzending “Voor 1 nacht”, Radio 1, de nacht van 24 op 25 december) en afspraken met vrijwel alle kranten, behalve mijn lijfblad “De Volkskrant”, het tiende interview in successie. De verslaggever vraagt me of ik wel “zin” heb in NRC Handelsblad, gezien de publicaties van Joep Dohmen in de achterliggende jaren, die in zijn drang om de publieke omroep in diskrediet te brengen ook uitermate onaardige dingen over mij en mijn familie heeft geschreven. Kwaad blijven is negatieve energie. Ik richt me liever op de toekomst en ach: het is toch een eer om bevraagd te worden door Neerlands kwaliteitskrant.

Bestuurders zijn niet in contact met burgers

Uitvoerig hebben we het over de kloof tussen de bestuurlijke elite in Nederland en professionals en burgers anderzijds. Het is mijn favoriete onderwerp. Het fascineert me dat het maar niet lukt aan die verwarring richting te geven met inspirerend leiderschap. Onze bestuurders hebben ongetwijfeld het beste voor, maar vanuit hun beschermde wereld verliezen ze het contact met de basis en daardoor blijven veel problemen te lang onopgelost. Ik moet denken aan de uitzending van Pauw en Witteman afgelopen week uit de Amsterdamse wijk Slotervaart. Het lukt me niet los te komen van de gelaatsuitdrukking van VVD-voorman Kamp en politiecommissaris Welten van Amsterdam. Minzame, cynische lachjes op hun gezicht, terwijl een professionele hulpverlener uit Slotervaart met passie probeert uit te leggen welke praktijkoplossingen HIJ ziet voor de problemen die HIJ dagelijks tegenkomt. De aanwezige bestuurders doen niet eens de moeite om de betogen uit de zaal serieus te nemen. ìGelulî, dat is wat ze non-verbaal bedoeld of onbedoeld uitstralen. Het lijkt me zeer demotiverend voor burgers die wÈl verantwoordelijkheid willen nemen. Geen moment ñzo heb ik het gevoel- zijn bestuurders en burgers in deze ñoverigens voortreffelijke uitzending- werkelijk met elkaar in gesprek en misschien is dat wel symptomatisch voor de problemen van deze tijd.

Minder regels, meer gezond verstand

Het onderwerp houdt me bezig, omdat ik ervan overtuigd ben dat de complexe Nederlandse samenleving niet meer uitsluitend van bovenaf te sturen is. Alleen door verantwoordelijkheden diep in de samenleving te leggen (conciërges, conducteurs, leerkrachten, programmamakers) blijft onze kleine wereld bestuurbaar. Weg met de regels die het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid ontmoedigen en vrij baan voor het gezonde verstand.

Afscheid

Het NRC-interview is mijn laatste officiële verplichting. Ik tik voor collega Frans Slangen de afscheidstoespraak uit, die ik gisteren tijdens de kerstviering voor hem heb uitgesproken. Hij vertrekt als voorzitter van de KRO en wordt opgevolgd door Yvon Timmerman-Buck.

Frans heeft belangrijke ontwikkelingen bij de KRO de afgelopen 12 jaar mogelijk gemaakt door de mensen in zijn omgeving vrijheid en vertrouwen te geven. Dat waardeer ik zeer.

Tot slot schrijf ik een persoonlijke brief voor Birgit (mijn secretaresse) en Carla (de secretaresse van Frans). Het zijn twee kanjers. De officiële evaluatieformulieren van de personeeldienst van de KRO zijn te klein om ze te prijzen en daarom doe ik het in een laatste, persoonlijke statement met de bezwering het opgeschrevene pas thuis te aanschouwen. Ik zie op tegen de emoties die dit afscheid zal oproepen.

 

Ton Verlind

3 comments on “Laatste dag
  1. Jan Westerik schreef:

    afscheid

    Beste Ton Helaas kon ik niet op je afscheid aanwezig zijn; andere lesgevende verplichtingen. In alle 12 jaren dat ik lid ben van de Ledenraad, afdelingsraad Utrecht, heb ik je leren kennen als ‘ een enorme kanjer’ op je vakgebied; meer zeg ik er niet over. De KRO zal je geweldig missen!!! Jammer dat je afscheid hebt genomen. Maar…….. ik ben ervan overtuigd dat er nieuwe wegen voor je opengaan. DANK EN HEEL VEEL SUCCES GEWENST!

    Jan Westerik

  2. Marleen Beurskens Rohwer schreef:

    afscheids feest / receptie 16 januari 2008.

    Beste Ton, ( mag ik wel zeggen) Gisteren avond was ik vanuit de Afdelings Raad Limburg op je afscheidsfeest. Wat heeft het feest een enorme indruk op me gemaakt. De hartelijkheid, de warmte en verbondenheid, gewoon de hele sfeer die er heerste. Ik heb u maar korte tijd mee mogen maken, maar de dag gisteren maakte mijn beeld compleet……………. Hetgeen wat u collega’s voor u hebben gedaan, maar ook de gasten die er waren, binnen het theater van het sentiment. Ik vond het zo mooi en warm. En het vrouwtje inmiddels, die vroeger gepest werd op school. Ik kan alleen maar lovende woorden uitspreken. Ik ga ervanuit dat u samen met u gezin genoten hebt, en dat u nog lang na zult genieten. Ik wens u in ieder geval voor de toekomst het aller aller beste… Het gevoel dat je wilt delen. Groeten Marleen Rohwer

    Marleen Beurskens Rohwer

  3. Cor van der Pal schreef:

    Je laatste dag

    Ton, Enigszins met weemoed heb ik jou laatste dag meebeleefd door het bovenstaande met zeer veel aandacht te lezen en ik kan eruit opmaken, dat die dag toch heel zwaar voor je geweest is. Ik heb de eer gehad om je een paar keer persoonlijk te ontmoeten vanwege mijn lidmaatschap van de afdelingsraad Haarlem. Bedankt voor alles wat je voor de KRO gedaan hebt. Ik wens je al het goede voor je verdere toekomst en ik hoop dat je af en toe nog iets voor onze KRO zult betekenen.

    Cor van der Pal

Geef een reactie