KRO uit Netwerk

kroDe KRO stapt per 1 september 2006 uit Netwerk en gaat in plaats daarvan 5 keer per week het ochtenprogramma Goedenmorgen Nederland maken, een programma dat nu nog van de KRO en NCRV gezamenlijk is. Daarnaast gaat de KRO meer afleveringen maken van het onderzoeksprogramma Reporter en het biografieprogramma Profiel, dat eveneens door de Reporter-redactie wordt gemaak. Bovendien komt er een debatprogramma.

Twee afzenders duidelijker dan drie

ncrvDe redenen om Netwerk te verruilen voor andere programma’s zijn gelegen in het feit dat Netwerk vanaf september nog maar vijf keer per week om half acht ’s avonds te zien zal zijn op het (nieuwe) Nederland 2. Vijf keer per week Netwerk verdelen met 3 partners is lastig, bovendien vraagt het tijdstip van half acht een andere benadering van het nieuws dan actualiteitenuitzendingen onmiddellijk na het journaal, zoals op het huidige Nederland 1 het geval is.

Resultaat van bezuinigingen

De wijzigingen hebben te maken met de bezuinigingen binnen de publieke omroep. De Raad van Bestuur hoopt de teruglopende reclameinkomsten te pareren met een andere indeling van de drie zenders. Daardoor komt er zowel voor Nederland 1, 2 als 3 een nieuwe programmering, die bovendien ook nog gerealiseerd moet worden met aanmerkelijk minder geld. De bezuinigingen leiden er toe dat de publieke omroep in de zomerperiode 4 maanden lang herhalingen moet uitzenden om de programmering in de rest van het seizoen te kunnen financieren.

Teleurstelling

Als gevolg van de bezuinigingen stond Goedenmorgen Nederland op de nominatie geheel te verdwijnen. Door de afspraken die KRO, EO en NCRV over de onderlinge taakverdeling hebben gemaakt is het voortbestaan van dit programma nu verzekerd.

Medewerkers van Netwerk die dat willen zullen zo mogelijk herplaatst worden bij de nieuwe informatieve programma’s van de KRO. De redactie heeft zeer teleurgesteld gereageerd op dit besluit.

 

Ton Verlind

2 reacties op “KRO uit Netwerk
 1. Cor Wijtvliet schreef:

  Netwerk

  Een verstandige beslissing om uit Netwerk te stappen. De Kro kan nu werken aan het herstel van een eigen identiteit. Ik zou er opnieuw voor willen pleiten om van allerlei lieden met een voorkeur voor SP en GroenLinks afscheid te nemen. Die hebben doorgaans niets maar dan ook helemaal niets met Katholicisme, de bron van de identiteit van de Kro. Ik vraag niet om een katholieke EO, maar heb ik geen behoefte aan een anti-katholieke opstelling!

  Cor Wijtvliet

 2. joep schreef:

  netwerk en nog zo wat

  Beste Ton Helemaal geen ramp dat de KRO uit netwerk stapt– Het programma GMN – is een zeer goede kans voorde KRO om zich te profileren ! Wat mij betreft zou dit programma ook best eens door een wat meer filip Freriks -achtige presentator gepresenteerd kunnen worden — : wat meer bij de nog wat slaperige ochtend passend , niet de hele tijd zo kek en alert als de huidige presentatoren- in mijn waarnemening – bezig zijn…. maar ja ik ben tenslotte sinds oktober j.l. 60 jaar , maar still alive and kicking : Sinds januari j.l. mag ik werken als dekenaal dienstverlener in het dekenaat Utrecht , voor het onderdeel Diakonie : werk wat ik met hart en ziel doe en , waarover ik ook best via de KRO aan de (al of niet katholieke) luisteraars en/of kijkers wil vertellen… maar dat terzijde… Wat ik maar wil melden is : zoals ik ook in de KRO-ledenkrant las : jij wilt mee feed back en meeleven van Leden.. nou hier heb je wat! Groeten en sterkte in de Strijd om Behoud en vernieuwing van Die Altijd Jeugdige KRO (die zoals je weet mij in het bloed zit….) Hartelijke groet hier vanuit Dijnselburg / maar overigens uit Zaltbommel Joep BeliÎn o.a. oud KRO medewerker ex en interne kontakten.

  joep

Geef een reactie