KRO-programma “Ander Afrika” veranderde levens van programmamakers.

AA Silh AA 4 AA 3 AA 1 AAGisteravond (vrijdag 19 september 2015)  in Bergen een bijzondere reünie gehad met een groot deel van het team van het KRO-tv-programma “Ander Afrika”. Het was een heel bijzonder project, nu 20 jaar geleden. Met de truck op de bijgaande foto’s trok een team van cameramensen, programmamakers, technici, editors, een kok en een arts 6 maanden lang dwars door Afrika van Cairo in Egypte naar Kaapstad in Zuid-Afrika. We wilden het “Andere Afrika” laten zien. Niet het door de media voorgekookte, arme, hulpeloze Afrika, maar het Afrika waar de levensstandaard dan misschien wel laag was, maar de flexibiliteit en het improvisatievermogen groot. Ook het Afrika met fascinerende sociale structuren.

Voorgekookte beelden
Dat beeld kregen we in Nederland niet te zien, omdat het niet paste in de filosofie van hulporganisaties die met beelden van armoede zoveel mogelijk geld probeerden in te zamelen, vaak gesteund door journalisten die dit beeld in stand hielden, omdat armoede en wanhoop nu eenmaal beter scoren dan tevredenheid en geluk. Opmerkelijk feit: deze operatie werd mede mogelijk gemaakt door “Mensen in Nood”, nu Cordaid, die de KRO steunde in deze zoektocht. Een organisatie die ik altijd enorm heb gewaardeerd omdat ze hun donateurs de werkelijkheid niet wilden onthouden.

Levensveranderende ervaring
“Het heeft onze levens blijvend veranderd”, heb ik gisteravond meermalen gehoord. In verschillende opzichten. De ploeg ontdekte dat de werkelijkheid er anders uitzag dan ons werd voorgespiegeld. Er moesten ook veel problemen en gevaren overwonnen worden. Iedereen was op iedereen aangewezen en dat maakte bijzondere talenten en krachten los. Vrijwel alle teamleden van toen hebben in de mediawereld betekenisvolle functies gekregen en nemen hun ervaringen nog steeds mee, zo vertelden ze me..

Ontroerend
Het was buitengewoon ontroerend te merken welke impact de programmaserie op al deze levens heeft gehad en ik hoop ook op dat van de kijkers die het 20 jaar geleden op televisie hebben gevolgd. De les die “Ander Afrika” ons leert: probeer buiten de grenzen te kijken en er ontstaan bijzondere ervaringen en inzichten. Langs deze weg dank aan de televisiemakers die indertijd het lef hadden om dit avontuur namens de KRO aan te gaan…En creative Olaf Boorsma, die niet naliet de KRO met uitzonderlijke ideeën te bestoken, dit idee ontwikkelde en  samen met zakelijk leider Willem Herselman van het bijzondere Bussumse Tenfold dit experiment aandurfde. We konden toen niet bevroeden dat de “Ander Afrika”-gedachte na 20 jaar nog levend zou zijn.  In die tijd was ik hoofd informatieve-programma’s en kon dit project realiseren dank zij de steun van mijn KRO-collega’s van weleer.

 

 

Foto’s
Toelichting bij de foto’s: de truck zoals die 6 maanden door Afrika reed. De truck was op alle wielen aangedreven en kon zich redden in het meest ruige landschap. Er waren generatoren aan boord en voedsel, zodat het team overal kon werken.Het voorste gedeelte was reiscompartiment en editruimte. Hier werden onderweg de programma’s gemonteerd. Het achterste gedeelte was het “hotelgedeelte”, smalle kooien waar de programmamedewerkers overnachtten af en toe afgewisseld door een verblijf in een hotel om even bij te tanken.

4 reacties op “KRO-programma “Ander Afrika” veranderde levens van programmamakers.
 1. vliex jan schreef:

  beste ik ben de eigenaar van de truck die ik nog steeds heb , de aanhanger is gesloopt .

  ik zoek nog wat foto s vandeze reis

  • Ad schreef:

   Hoi Jan ik heb nog foto’s .

  • Marcel van Schie schreef:

   Ha Jan ,

   we hebben recentelijk met mijn jongens de aflevering in Ethiopië weer bekeken.
   ik was destijds de werkplaats chef bij het Project van Wim Woudenberg [ TASC ]
   we hebben toen de lucht inlaat omgebouwd , maar ik begreep van je broer Loek , dat dit niet echt had meegeholpen . loek deed toen tegelijk iets voor het rode kruis , en we hebben verrassend genoeg bij elkaar in mijn kantoortje gezeten in de werkplaats .
   ik heb geen foto’s , en volgens mij kun je de hele serie op dvd nog wel bestellen , als ik het zo snel zag .
   Onze zonen zijn bij ons bezoek in 2013 nog wel op de compound van het project geweest , maar het kindertehuis was al verplaatst.
   de stad Addis is onherkenbaar veranderd , er zijn inmiddels 110 miljoen inwoners van het land tegen de 50 miljoen in 1995 .
   En erg veel economische boost , ook in productie voor landbouw en kleding .
   Doe je broer Loek de groeten , we hebben nooit meer contact gehad , maar het was leuk om destijds bij hem op bezoek te zijn geweest in Limburg.
   het blijft een indrukwekkende truck….
   groet,

   Marcel van Schie
   Mascal Design.

Geef een reactie