Onderzoek bij familiedrama’s ook de rol van de ouders

Iedereen van betekenis heeft zich het drama rond Ruben en Julian toegeeigend. Vanmorgen hoorde ik eminence grise Koos Postema op Radio 1 serieus beweren, dat ter voorkoming van familiedrama’s kinderen eerder bij hun ouders weggehaald moeten worden. Ze worden pas “teruggegeven” als uit onderzoek blijkt dat beide ouders of een van de ouders handelingsbekwaam zijn. Zou een Oost-Europees land tot zo’n besluit komen, zou de wereld te klein zijn. Vaststellen wat de objectieve waarheid is, zo blijkt bij familietwisten, is een vrijwel onmogelijke opgave. De uitzendende omroep verzuimde kanttekeningen te maken bij het pleidooi van Koos.

Met  veel gevoel voor pathetique bleef de ex-televisiepresentator herhalen dat bij de hulpverlening aan het ongelukkige gezin wel 10 instanties betrokken waren. Wat zegt dat eigenlijk? In ieder geval, dat het om een complexe situatie gaat in deze vechtscheiding. Nog niets over de vraag of de interventies professioneel en met zorg geschiedden, want dat zal uit feitenonderzoek nog moeten blijken. In Nederland is altijd bij alles een handvol instanties betrokken.

Wat er mis is gegaan staat in de publieke opinie bij voorbaat vast. De jeugdzorg heeft gefaald, de politie kleunde mis en de reportages op televisie zagen er uit als een spannende reallife soap bij de oprechte bedoelingen waarvan bij sommige media getwijfeld kon worden. We weten nu dat de moeder Iris heet, dat ze liever kaarsjes brandt dan een stille tocht heeft en de burgemeester van Zeist als eerste het condoleanceregister tekende.  De manier waarop de media bovenop de zaak zaten, werd geaccepteerd omdat de opwinding gezien kon worden als een teken van medeleven.  Intussen staan de meningen over schuld en onschuld vast en zullen ze straks door de resultaten uit het onderzoek niet meer verdrongen kunnen worden.

In het grote verdriet over deze gebeurtenis blijft de rol van de ouders in deze vechtscheiding op de achtergrond. De vader lijkt de dader, de kinderen en de moeder zijn het slachtoffer. Appeltje, eitje. Maar als straks de zaak zorgvuldig wordt gereconstrueerd om te zien wie wel of niet zijn verantwoordelijkheid nam, is het toch ook goed om te kijken naar de wijze waarop het ouderschap werd uitgeoefend. Want het is toch daar, dat het de afgelopen jaren echt misliep. Die vaststelling maakt het drama niet minder groot, maar laat wel de complexiteit van de gebeurtenis zien en de noodzaak om met grote zorgvuldigheid tot een eindconclusie te komen. Het is geen speelveld voor gemakkelijke opinies, laat staan pathetique.

Ton Verlind

 

4 reacties op “Onderzoek bij familiedrama’s ook de rol van de ouders
 1. Milena schreef:

  vera keur zegt:Een beetje een late rcteaie, maar ik las je column zojuist pas. Stomverbaasd ben ik door de opmerkingen van Ton F. van Dijk. Hij heeft voordat ik afscheid nam van de VARA een paar keer aan mijn werktafel gezeten en benadrukt hoeveel respect hij had voor wat ik tot stand had gebracht. Maar ja: toen werd nog naar een opvolger voor mij gezocht, en kreeg ik ronduit de indruk dat hij dat heel graag zou willen worden.

 2. Hugo van Eijk schreef:

  volstrekt met je eens!

 3. Kees Razenberg schreef:

  Helemaal mee eens Ton.

  • Vanessa schreef:

   rens zegt:vriend van Vera KeurMevrouw Keur heeft een zeer vooruitziende blik en iedalen, hoop dat ze het eens overweegt om terug te keren naar de VARA . Ben ervan overtuigd dat ze veel kan betekenen voor deze club en omroepen hebben een gezicht nodig, moeten een club zijn waar je graag bij wilt horen. Omroep max is succesvol omdat er een gezicht bij is. De VARA is een topclub maar heeft weer een gezicht erbij nodig die iedalen uitdraagt ! Ik zeg Mvr Keur keer terug bij de club !

Geef een reactie