Kinderen van de rekening, afl. 1 Tugba

Hilversum/Den Haag – Is het niet verstandig om condooms mee te nemen?, vraagt het pleegzusje aan de 16-jarige Turkse Tugba als die haar koffers pakt voor een verblijf in Turkije. Officieel gaat ze voor een vakantie naar haar moeder, maar in werkelijkheid gaat het haar ook om een amoureuze vakantierelatie met haar internetvriend. Daarmee heeft ze vanuit Nederland in het geheim al contacten gelegd. Buiten medeweten van gezinshuisouder Petra. Tugba is liefdevol opgenomen in het gezin van Petra en Ger, omdat ze niet bij haar eigen vader kan worden.

Tugba_en_Petra

Dramatisch verloop

De condooms zijn niet nodig, zegt Tugba (aflevering 1) , maar hoe haar relatie zal verlopen heeft ze al wel in haar hoofd. Eerst een paar dagen samen en het dan uitmaken. Het verblijf in Turkije verloopt dramatischer dan ze kan voorzien, bijna met fatale afloop. Als Tugba na haar avontuur terugkomt in Nederland kost het Petra moeite om de relatie te herstellen. “Er is toch wel wat gebeurd”, zegt ze. Ze voegt eraan toe, dat ze desondanks het geloof in Tugba niet verliest. Petra is als gezinshuisouder in dienst van de Stichting Jeugdformaat. Ze vangt in haar eigen huis in Leidschendam kinderen op met gedragsproblemen, die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Met deze kinderen en haar eigen gezin woont ze in twee doorgebroken appartementen.

Serie gaat over kinderen die knokken voor een normaal bestaan

“Kinderen van de rekening” is een serie portretten van jongeren in de jeugdzorg, opgenomen in de omgeving van Den Haag met medewerking van de Stichting Jeugdformaat. Dit is een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp waar 700 hulpverleners jaarlijks ruim 5000 gezinnen begeleiden. De kinderen komen uit ingewikkelde thuissituaties en knokken voor een zo normaal mogelijk bestaan. Programmamakers Inge Brandt, Peter Tetteroo en Louise Tuin volgden gedurende een aantal maanden verschillende jongeren op hun weg naar zelfstandigheid: een moeizaam proces van vallen en opstaan.

Uitzending

Aflevering 1, Tugba, wordt zondag 8 januari 2012 uitgezonden bij de NTR op Nederland 2, 16.05

Gemaakt door

Programmamakers: Inge Brandt, Peter Tetteroo, Louise Tuin. Camera: Manus van Dillen, Martijn Verlind Eindedit: Erik-Jan Slotboom Producent en eindredactie: Ton Verlind Media. Volgende aflevering: 15 januari 2012

Meer informatie

http://programma.ntr.nl/10512/kinderen-van-de-rekening

Aflevering Tugba

Bekijk de hele aflevering

 

Ton Verlind

2 reacties op “Kinderen van de rekening, afl. 1 Tugba
  1. ingeborg wispelweij schreef:

    kinderen van de rekeing

    Heb de eerste aflevering gezien en vond dat er op een hele discrete wijze een inkijk gegeven werd in een stukje van het leven van het meisje en de werkzaamheden van haar hulpverlener/gezinsouder .Zoals je zelf in je commentaar zegt is de do…cumentaire een gecondenseerde samenvatting van het leven van iemand.Ik merk dat ik daardoor een belangrijk onderdeel van het werken in de hulpverlening nl het overleggen,het wikken en wegen,het consulteren van deskundigen,het delen van verantwoordelijkheden in onveilige situatie’s en het nemen van beslissingen, vaak onder tijdsdruk ,mis.Zo lijkt het soms alsof beslissingen die zo nu en dan tegen de zin van ouders en/of kinderen worden genomen ,uit de lucht komen vallen.Ik besef dat dit ook niet in een half uur in beeld gebracht kan worden.Ik ben erg benieuwd naar de volgende afleveringen!

  2. Rolf Deen schreef:

    Jeugdzorg

    Ik hoop dat de serie een realistische inkijk geeft op het werk van jeugdzorg. Als dat zo is: klasse! Er wordt zoveel over jeugdzorg gezegd naar aanleiding van incidenten. Maar hoe is het nu echt? Ik ben benieuwd naar de serie.

Geef een reactie