Kinderen van de Rekening, afl 5 Kirat (slot)

In aflevering 5 van “Kinderen van de rekening” staat Kirat centraal. “Gewoon een Hollandse jongen”, zegt zijn vader, in Nederland geboren. Hij wil niet op zijn etnische afkomst aangesproken worden. Kirat heeft al op 16-jarige leeftijd een stevige aanvaring met justitie gehad en is daarom door de rechter geplaatst bij Stichting JJC in Zoetermeer. Het is een gesloten instelling, onderdeel van de aanpak “jeugdzorg plus”, waar jongeren met opvoedingsproblemen worden opgevangen.

KIRAT

Streng regiem

Strikt genomen is het geen gevangenis, maar er heerst wel een streng regiem en stevig toezicht. Deuren altijd op slot, geen telefoons en aanstekers mee naar binnen, roken alleen onder toezicht. Aanvankelijk gedraagt Kirat zich voorbeeldig.

Soms wordt het wild in mijn hoofd

“Soms wordt het wild in mijn hoofd”, zegt ie. Dan voelt hij de drang om te vluchten. En dat doet hij dan ook. Het gaat steeds slechter met hem. Hij komt uit zichzelf terug en weer loopt het mis. Om de negatieve spiraal te doorbreken wordt hij tijdelijk ondergebracht in een andere instelling. Na verloop van tijd komt hij terug bij JJC, waar hij volgens de verzorgers weer “helemaal opnieuw moet beginnen”. Opnieuw betekent: een kamer met alleen een bed en een paar stoelen. “ Waar zijn de kastjes”, vraagt Karit als hij op zijn kamer komt. “Die zijn weg”, zegt hulpverlener Melissa. “Fase 1 betekent: helemaal niets”. In fase 1 hebben de jongeren die in JJC verblijven geen privileges. Ze moeten alleen op hun kamer eten en mogen er slechts af en toe uit om contact te hebben met de groep. Zo moeten ze “punten” verdienen en krijgen ze –bij goed gedrag- langzaam hun vrijheid terug. Kirat kan met dit systeem niet overweg en raakt behoorlijk gefrustreerd. Uiteindelijk komt het goed. In deze aflevering worden 4 maanden uit het leven van Kirat gevolgd. Kirat is een gefingeerde naam. Dit is aflevering 5 van de docuserie “Kinderen van de Rekening

Uitzending

Zondag 5 februari, NTR, Nederland 2, 16.05 uur

Credits

Programmamaker: Peter Tetteroo, Cameraman: Gijs Konings, edit Erik-Jan Slotboom, productie Ton Verlind Media.

Aflevering 5, Kirat

bekijk de hele uitzending

 

Ton Verlind

Geef een reactie