Kinderen van de rekening, afl. 4 Time Out!

Aflevering 4 van de docuserie “Kinderen van de rekening” gaat over Maryam (14), Rico (15) en Tim (16). Maryam heeft een agressieprobleem. Ze heeft een meisje in elkaar geslagen en eigenlijk is dat al vaker voorgekomen. De rechter vond de mishandeling zo ernstig, dat hij haar 40 uur taakstraf of 20 dagen gevangenis oplegde. Ze heeft 2 jaar voorwaardelijk. Als ze opnieuw in de fout gaat moet ze haar straf alsnog uitdienen. Ze doet haar uiterste best om niet opnieuw met justitie in aanraking te komen. Ze droomt ervan om grondstewardess te worden. Eerst was het kapster, toen danser en nu dit beroep.

MARYAM

Rico werd het huis uitgezet

Rico is 15 en heel licht autistisch. Als je naar hem luistert en kijkt merk je dat niet zo. Om zijn gedragsproblemen is hij door zijn moeder het huis uit gezet. “Aanvankelijk stond ze aan mijn kant”, zegt Rico. Maar uiteindelijk koos ze voor haar nieuwe vriend, de stiefvader van Rico. Op een ochtend bij het ontbijt kreeg hij een briefje met treintijden en de opdracht om zijn tas te pakken. Hij dacht, dat hij bij zijn vader ging logeren. Daar aangekomen hoorde hij, dat hij in feite uit zijn ouderlijke huis was gezet. Het maakte hem zeer bedroefd. Ondanks zijn ervaringen zegt Rico nog wel vertrouwen te hebben in andere mensen. Hij doet zijn uiterste best om zijn leven op de rails te krijgen en hoopt op een loopbaan in de bouw.

RICO

Tim: is het vandaag kut, dan is het morgen weer beter

Tim is 16. Hij heeft al heel wat facetten van de jeugdhulpverlening gezien. Hij hoort tot de categorie jongeren waarvan jeugdhulpverleners niet weten wat ze ermee aanmoeten. Hij is 4 keer van school gestuurd en op het moment dat hij wordt gefilmd is hij al maanden niet meer naar school geweest. Soms ontvangt zijn vader een sms-je: stuur me wat geld. “Ik leef van dag tot dag”, zegt hij, “als het vandaag kut is, is het morgen weer beter”. Achteraf weet hij precies wanneer iets is foutgegaan. Dat is meteen ook zijn probleem. “Op het moment zelf weet ik dat niet”, zegt hij. Voor de camera oogt hij als een aardige, zelfbewuste jongen die weet wat hij wil. Maar in werkelijkheid is zijn leven een onontwarbare kluwen en helpen de mensen van de jeugdzorg hem aan een zo goed mogelijke toekomst.

TIM

Schoolmaatschappelijk werk

Al deze jongeren kwamen de programmamakers tegen op Time Out, het is een speciale school voor kinderen die al van veel andere scholen zijn weggestuurd. Er heerst een streng regiem. Strakke gedragsregels, geen telefoon, fatsoenlijke omgangsvormen. Kinderen met extreem ingewikkelde opvoedingsproblemen kunnen hier maximaal 13 weken op adem komen. Hier vinden we de kinderen waarvan ook hulpverleners vaak niet weten wat ze er mee aan moeten. Time Out speelt een belangrijke rol in het schoolmaatschappelijk werk van de Stichting Jeugdformaat

Uitzending

zondag 29 januari, NTR, Nederland 2, 16.05

Credits

Programmamakers: Peter Tetteroo en Louise Tuin. Productie: Ton Verlind Media

Aflevering 4, Maryam, Tim, Rico

bekijk de hele aflevering

 

Ton Verlind

Geef een reactie