Kinderen van de rekening, afl. 3 Joel

Aflevering 3 van de docuserie “Kinderen van de rekening” (zondag 22 januari, NTR, Ned 2, 16.05) gaat over Joel. Joel is 18 en heeft een agressieprobleem. Hij vindt zichzelf niet gewelddadig. “Als je me respecteert gebeurt er niets”, zei hij bij de voorbereiding van aflevering 3 van de documentaireserie. Het valt niet mee om er achter te komen, wanneer Joel zich precies gerespecteerd voelt. Je moet hem niet verkeerd aankijken, want het zou tot een confrontatie kunnen leiden. En trampersoneel, dat hem aanspreekt op zijn gedrag in de tram, loopt het risico een zak patat met mayonaise in het gezicht geduwd te krijgen. Bovendien krijgt hij boetes voor zwartrijden. “Wat moet ik anders dan zwartrijden?”, zegt hij. “Ik heb toch immers geen geld”.

Joel

Hulp vragen is niet cool

Ondanks de aansporingen uit zijn omgeving is het Joel nog niet gelukt een baantje te vinden, dat hem wat extra financiele armslag geeft en om van het “gezeur” af te zijn heeft hij een nieuwe woning geaccepteerd, die hij niet kan betalen. Hulpverlener Jolanda van Jeugdformaat probeert hem op de rails te houden en legt hem uit, dat je geld wat je niet heb ook niet kunt uitgeven. Hij moet veel leren. Bijvoorbeeld om hulp te vragen. “Joel is top”, zegt hij tegen Jolanda en legt haar uit, dat hij het als gezichtsverlies ziet om zijn vrienden lastig te vallen met zijn sores.

Het spijt me

Joel woont zelfstandig, omdat hij in zijn eigen huiselijke omgeving steeds ruzie krijgt. Iets waaraan hij in zijn visie zelf niet zoveel kan doen. Hij volgt een opleiding tot beveiligingsbeamte, maar wil eigenlijk “iets” met mode. En die zak patat in het gezicht van een tramconducteur? Ja, daarvan heeft hij spijt, zegt hij achteraf. Zondag 22 januari, NTR, Nederland 2, 16.05

Joelvoorcamera

Uitzending

Aflevering 3 van “Kinderen van de rekening” : zondag 22 januari, NTR, Nederland 2, 16.05

Credits

Gemaakt door programmamakers Peter Tetteroo en Louise Tuin. Camera: Gijs Konings en Harold Morris Edit:Erik-Jan Slotboom, productie Ton Verlind.

Aflevering 3, Joel

bekijk de hele uitzending

 

Ton Verlind

Geef een reactie