KBO Brabant leidt senior televisieploeg op

Het was eerst even doorbijten ’s morgens toen de theorie aan de orde was, maar het werd meteen al een stuk spannender toen de camera’s tevoorschijn kwamen. Dit zijn foto’s van de Workshop Reportagemaken, op initiatief van KBO Brabant maandag georganiseerd in het Hobbycentrum in Boxtel. KBO Brabant is een ouderenorganisatie met 130.000 leden. De organisatie wil Youtube en andere social media gaan inzetten om de doelgroep van visuele informatie te voorzien. Daarom worden deze week in 3 verschillende plaatsen ruim 25 cameramensen, annex verslaggevers en regisseurs opgeleid door Ton Verlind Media. In vakjargon heten het ook wel camjo’s: camerajournalisten. Dat zijn cameramensen die met of zonder verslaggever werken, maar ook helemaal alleen een reportage kunnen maken.

Verleiden

De ervaring liep nogal uiteen van “niets” tot ruime ervaring met het maken van reportages voor de lokale televisie. De lat lag hoog. Bij het maken van een goede reportage gaat het om de “Kunst van het verleiden”, benadrukte docent Ton Verlind. Kijkers zijn verwend: ze zijn gewend aan een groot aanbod, aan mooi gemaakte programma’s. Tegelijkertijd wordt de spanningsboog bij het kijken almaar korter: als de eerste seconden van een reportage niet boeien, ben je je publiek alweer kwijt. Dus is het de kunst om spannend te beginnen, een krachtig verhaal te vertellen met goede statements en mooi gedraaide beelden en als het kan binnen maximaal 3 minuten, want dat zo ongeveer is de gemiddelde tijd, dat kijkers hun aandacht bij een reportage kunnen houden, tenzij die bloedstollend spannend is.

Na de theorie kwam de praktijk en konden de deelnemers hun energie botvieren op het Hobbycentrum. Want behalve, dat er aan metaalbewerking gedaan kan worden, kan er ook hout bewerkt worden en wordt er geschilder en gemediteerd.

Na Boxtel, ook nog workshops in Heeze en Prinsenbeek

Deze week volgen nog 2 vergelijkbare workshops. Daarna is er nog “on line” nazorg, want het maken van top-reportages leer je natuurlijk niet in een dag. Aan inzet, passie en overtuigingskracht ontbrak het niet, dus is de kans groot dat KBO Brabant over een aantal maanden een eigen Youtube-kanaal rijker is.

Workshop_Boxtel_Theorie

 

Even door de theorie heen: stevige uitdaging……..

 

 

 

Workshop_Boxtel_camera in de aanslag

 

Links: Camera altijd bij de hand……

 

 

 

Hieronder: aandachtig gehoor, veel geduld….Workshop_Boxtel_aandachtig_gehoor

 

Workshop_Boxtel_Aan het werk

 

 

 

 

Workshop_Boxtel_werkendeweg

 

 

 

Lunch, zoals dat gaat: werkendeweg….

 

Hieronder: aan het werk….. en moment suprême, het resultaat….Workshop_Boxtel_de resultaten

Workshop_Boxtel_senior camjo aan het werkJPGWorkshop_Boxtel_hoe zo werkt het

 

Geef een reactie