Je bent geen mens meer, maar een formulier…..

Goedbeschouwd zijn er maar weinig woorden nodig om bloot te leggen wat er in Den Haag mis is. Eppo Bruins, Tweede Kamerlid van de Christen-Unie gaf deze treffende beschrijving van een vastgelopen systeem. (Debat over de toeslagenblunders van de belastingdienst op 4 december 2019 in de Tweede Kamer met een tribune vol tot tranen bewogen slachtoffers). Het is de meest rake typering van dit jaar, een opmerking die verder getrokken kan worden dan het falen van de belastingdienst.

‘Een systeem dat verziekt is door een overheid die zo ontzettend ver van de burger afstaat. Die iedere vorm van menselijkheid en menselijke maat ontbeert. Je bent een nummer, een zaak, een formulier. Je bent geen mens meer. We hebben een overheid gecreëerd die mensen bij voorbaat wantrouwt. We hebben een politiek gecreëerd die geen fouten meer duldt en denkt dat alles maakbaar is met meer en meer regels’

Voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer formuleerde het in 2014 zo; ‘Het is niet uit te houden in Den Haag’. Zie deze weblog waarin hij dit onderbouwt.

 

foto; wikipedia

4 comments on “Je bent geen mens meer, maar een formulier…..
 1. Frank Zuylen schreef:

  et zijn niet alleen de ministeries, zoals de Belastingdienst, het is het hele rechtssysteem dat de Staat tegenover de burger heeft opgebouwd. Wat dacht u van de Raad van State met hun definitieve uitspraken in al die twijfelachtige dossiers. De hoogste rechter die niet verder kijkt dan de argumenten van de overheidsdienaren, die niet aan waarheidsvinding doet, die geen respect toont voor de situatie van de burger die in de knel geraakt is door die idiote bureaucratie, of kijkt naar de mogelijke gevolgen van de de aangevochten besluiten voor de benadeelde burger. Een rechter die alleen het belang van de Staat op de weegschaal heeft gelegd. Van die rechtsstaat moeten wij verlost worden. Weg met het Bestuursrecht dat toch vooral de Overheid in bescherming neemt. Wie neemt nog de burger in bescherming tegen de overheid, tegen de Staat of tegen de politieke waan van de dag? Want vlak het parlement niet uit, dat heeft boter op het hoofd. Selectieve verontwaardiging voor de Bühne, maar het kan de meeste volksvertegenwoordigers niets schelen. Met Dijkhof als het wrange voorbeeld van volksvertegenwoordigers die de burger langs een strenge meetlat willen leggen maar hun eigen stommiteiten bagatelliseren. Kijk nog eens terug hoe en om wat voor reden hij onlangs een fractiegenoot uit de fractie zette, en vraag je dan af hoe geloofwaardig deze ruwe bolster, gevatte pit eigenlijk is.

 2. Wilma Berkhout schreef:

  Kennlijk onderkent Eppo Bruins wat er aan de hand is, maar is hij zelf onderdeel van het probleem.
  Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Pieter Omzigt. Hij stemt Snel ook niet weg. Evenals zijn rol in het pensioendossier waar een staatsgestuurde gigantische pensioenroof plaatsvindt,die mensen tot armoede gaat leiden als het nieuwe pensioenstelsel er door geramd is, hetgeen Omzigt drommels goed weet. Koolmees negeert openlijk in zijn brief van 19 november aan de Tweede Kamer diens verzoek om een onderzoek naar de rekenrente. Want dan komt de waarheid boven tafel. Dat kosten de Omzigten en de Bruinsen hun baan.
  Het probleem: als deze mensen zich tegen de macht keren en de waarheid uitspreken raken zijn hun baan en hun middelen van bestaan kwijt. Het is een grote kliiek die elkaar de centen toewerpt. Uitgesteld loon, daar heb ik recht op, zei Dijkhof. Zou hij beseffen, dat de Nederlandse pensioendeelnmers dat ook vinden, maar daarvan beroofd worden door de machtspositie van zijn partij? Hij is in ieder geval zo ver weggerukt van het volk dat hij het onderscheid niet meer ziet tussen zijn gepriviligeerde positie en de gewone Nederlander.

 3. Harry Splinter schreef:

  De regering en de tweede kamer denken dat zij alles voor de mensen doen. Ze vergeten dat die persoonlijke behandeling van iedere Nederlander de uitvoering van die onzinnige persoonlijke wetgeving niet uitvoerbaar is gebleken. Het tegendeel is nu bereikt.

 4. exmarineman schreef:

  Maar ondanks deze ware woorden heeft hij toch tégen de motie van wantrouwen gestemd! Vreemd niet waar?

Geef een reactie