In memoriam Floris

16 augustus 2004

 

In de afgelopen vakantie is mijn goede vriend en dierbare collega Floris Sijbesma overleden. Hij is 54 jaar geworden. Maandag 9 augustus is hij in besloten kring gecremeerd. Floris was in Nederland de allereerste steadicam-operator. De steadicam is een ingenieus apparaat, waarop een camera is gemonteerd en waarmee prachtige stabiele opnames gemaakt kunnen worden, ook al val je achterstevoren van de trap. Het was dat apparaat dat Floris tot in de perfectie beheerste en waarmee hij een paar jaar geleden tijdens een KRO-televisie-productie mijn aandacht trok. Als een onvermoeibare atleet rende hij met die zware apparatuur op zijn nek van hot naar her. Op het scherm vertaalde die inspanning zich in mooie artistieke shots en zo leverde Floris een bijdrage aan de kwaliteit van onze programma’s.

We raakten aan de praat en zijn nooit meer uitgepraat tot de dood tussen ons kwam te staan. Niet onverwacht, want Floris was op de dag van zijn overlijden (4 augustus) al ruim anderhalf jaar ziek. Maar hij hield het voor zichzelf. “Als ze weten, dat ik kanker heb, verklaren ze me nu al dood”, was zijn angst. Daarmee een moeilijke situatie scheppend voor de dierbaren in zijn omgeving, die van hem steeds “volgeboekt” moesten melden, terwijl hij in huiselijke kring op het onvermijdelijke moment wachtte. Tot het laatst heeft hij de regie in eigen hand gehouden. Hij heeft zijn apparatuur verkocht, barbecues en vispartijtjes georganiseerd, volop genoten van een laatste reunie met oude schoolvrienden, alles gehaald uit het leven met zijn lieve vrouw Renee Beekmans, waarmee hij nog maar kortgeleden is getrouwd.

FlorisIntussen voerde hij per telefoon de kortste conversatie ooit, namelijk met de begrafenisondernemer: “Ik ben Floris Sijbesma, ik ga binnenkort dood; wat kost dat?”. Floris was begeesterd van zijn werk. Zijn opmerkelijkste prestaties leverde hij buiten de landsgrenzen, Amerika, Engeland en Italië. Hij werkte niet voor organisaties of instituten, hij werkte voor mensen. Zag hij je zitten dan kreeg hij vleugels en kon je op zijn volle inzet rekenen, zo niet dan lagen er genoeg andere uitdagingen. Voor de KRO werkte hij mee aan onze kerstconcerten, Memoriesí en televisieregistraties van concerten van Blöf, Paul van Vliet en Herman van Veen. Zijn naam is ook verbonden aan films als Minoes, Ik Ook van jou, Sea of Silence, Children of Dune, Bad Girls 5, en Midnight. Internationaal had hij een vooraanstaande positie in het opleiden van steadicam-operators.

Maar voor mij persoonlijk was Floris toch vooral de levensgenieter, die ik kort voor zijn overlijden bij het vissen heb verslagen. Hij 3 voorntjes, tegen ik 12. Een bijzondere prestatie, want hij had nog nooit gevist en ik had nog nooit iets gevangen. Met dankbaarheid denk ik terug aan een dierbare vriendschap die te laat begon en te vroeg is geÎindigd. Renee en Nick, haar zoontje, wens ik toe, dat de dierbare herinneringen aan Floris het op den duur zullen winnen van de droevige gebeurtenissen van de laatste tijd.

Gezongen eerbetoon, door Simon Hammelburg

Ton Verlind

2 reacties op “In memoriam Floris
 1. Yvonne schreef:

  Jeugd vriend

  Ik ben geschokken dat ik weer een oude jeugdvriend ben verloren aan de zo gevreesde ziekte,het is een late reactie,dat komt omdat ik nu pas heel veel aan hem moest denken,ik kwam een foto tegen van mijzelf die Floris ooit van mij had gemaakt,ik was toen in de twintig,Floris ook,we hadden een vrienden groepje en gingen met z’n allen uit,we kwamen vaak bij bombarde,en gingen wel eens bowlen bij konijn in Hilversum,in die tijd was ik zijn vaste kapster,dat kwam ook door een gezamelijke vriend Fred schipper die een buurjongen van mij was,zijn haar knipte ik ook,zo is het gekomen,we hebben een leuke tijd gehad,we gingen naar feesten,en kookten voor elkaar,floris had altijd sterke verhalen,er zijn ook momenten geweest dat we alleen naar muziek luisterden op zijn kamer op de s’gravelandseweg,er stond alleen het hoog nodige,verder rondom boxen,zodat je de bongo goed kon horen,zijn zusje woonde op de zolder,daar gingen we wel eens wat drinken,ik moet nu vaak denken aan die tijd,het was een leuke ploeg,het was een lieve knul,het was een fijne vriend,er zijn al vele vrienden mij ontvallen,en nu ondek ik pas ook jij,maar in gedachte ben je er hetwas een fijne tijd,en ik ben blij dat ik je heb gevonden,op internet dat wel,nu heb ik jou foto opgeslagen je bent niet veel veranderd,je halflandge haren heb je daar nog wel,want alleen de puntjes knippen hoor,dat hoor ik je nog zeggen,dag jeugdvriendje vaar wel.

  Yvonne

 2. Simon schreef:

  De videoclip Shalom from Holland van Floris Sijbesma
  Simon Hammelburg

Geef een reactie