Hoofdredacteur van grootste nieuwsorganisatie sloeg de plank mis

Haastige spoed is zelden goed….Ik verbaasde me al over de snelheid waarmee NOS hoofdredacteur Marcel Gelauff in zijn functie als voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Turken de oren waste omdat ze de persvrijheid schonden door ‘journalist’ Ans Boersma van het Financieele Dagblad het land uit te zetten. De actie bleek bij nader inzien niets met haar journalistieke werk van doen te hebben maar met haar activistische ambities inzake vluchtelingen, twee zaken die elkaar naar mijn mening slecht verdragen.

Marcel had zoveel haast met zijn commentaar dat hij vergat de feiten te checken, cq zijn mede-bestuursleden van het Genootschap van Hoofdredacteuren te raadplegen (bron: De Telegraaf). Dat is een zorgelijk idee waar het de ‘grootste nieuwsorganisatie’ van Nederland betreft, een term waarop Het Journaal zich graag profileert.

‘De overhaaste, solistische actie heeft tot een vacature in het bestuur geleid’, schrijft Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen vanmorgen (26 januari 2019). Nog even uitzoeken wie er dan precies is opgestapt. Ik vermoed dat het Paul Jansen zelf is, maar naar goed journalistiek gebruik (deze opmerking is ironisch bedoeld) is hierover op de website van het persvrijheid minnende Genootschap geen informatie te vinden.

Met het ene commentaar heeft de voorzitter dus meer haast dan met het andere. Om misverstanden te voorkomen: ook ik maak me zorgen om de persvrijheid in Turkije maar als je de plank zo misslaat speel je opkomende dictators wel erg in de kaart… Benieuwd wanneer Marcel publiekelijk reageert op zijn faux pas en de bestuurlijke onrust die daardoor bij de Hoofdredacteuren intern kennelijk is ontstaan.

TON VERLIND

Commentaar Paul Jansen in De Telegraaf van 26 januari 2018

 

1 Reactie op “Hoofdredacteur van grootste nieuwsorganisatie sloeg de plank mis
  1. Dick ter Hark schreef:

    Dit is slechts een voorbeeld. Er zullen best veel meer fouten bij het NOS-nieuws gemaakt worden, bewust of onbewust. Het is in- en intriest om te zien dat deze landelijke nieuwsredactie waar ik bijna 25 jaar deel van heb uitgemaakt, zo naar beneden zie tuimelen.

Geef een reactie