Hoe Frans Timmermans zichzelf steeds meer beschadigt

Het wil maar niet lukken met het reputatieherstel van wonderkind Frans Timmermans. We zagen hem gisteravond als hoofdonderwerp in een aflevering van Profiel. Het programma filmde Frans op een jubelbijeenkomst in zijn geliefde Limburg, waar hij werd geëerd met een mooie prijs. Frans was er zichtbaar op zijn gemak. Hier geen criticasters. Zijn neus krulde tot het ging over het recente incident rond MH17, toen hij Jeroen Pauw liet ontvallen: “U weet toch dat er iemand is gevonden met een zuurstofmasker op?”.

Hoe konden we dat weten? Want volgens de offiële lezing van de onderzoeksautoriteiten had de ramp zich zo snel voltrokken, dat geen van de passagiers er iets van gemerkt kon hebben.  Jeroen Pauw stelde terecht vast, dat de briljante toespraak van Timmermans in de Verenigde Naties  over dit onderwerp dus niet helemaal overeenkomstig de werkelijkheid was. Frans Timmermans had zich kunnen redden door te vertellen dat hij literaire stijlmiddelen had gebruikt om de impact van de gebeurtenis duidelijk te maken. Maar op die bijeenkomst in Limburg tussen zijn gelijken liet Frans opnieuw merken hoezeer hij de opmerking van Pauw had gezien als een aanval op zijn integriteit. De rest is geschiedenis: de minister vloog uit de bocht, kwam met het nieuwe feit van het zuurstofmasker en zette daarmee de betrouwbaarheid van de overheid op losse schroeven.  Opmerkelijk feit uit Profiel van gisteravond: de directe vrienden van Timmermans wisten het wel van dat zuurstofmasker. Het lijkt op opscheppen.

Het was de mooiste toespraak die hij ooit had gehoord, zei premier Rutte in Profiel. “Over de top”, vond politiek commentator (een van de beste die we op dit moment hebben) Kees Boonman. Als de emoties al zo huishouden past een staatsman juist afstand, sereniteit, aldus Boonman. Er waren indertijd wel meer analytici die vonden dat het Shakespeariaanse optreden van Timmermans een beetje wrong, maar voor relativering was op het toppunt van de emoties geen ruimte.  Hoe hoog dit incident Frans Timmermans nog steeds zit bleek tijdens die bijeenkomst in Limburg, waar hij Pauw -zonder diens naam te noemen- omschreef als  iemand die twijfelde aan de integriteit van Timmermans.  Maar dat was helemaal niet zo. Jeroen Pauw zag een inconsistentie en stelde er terecht een vraag over. Hij drukte gewoon op de goede journalistieke knop.

“Onze” Frans ziet terechte vragen iets te snel als een aanval op zijn geloofwaardigheid. Hij moet nog af van het idee, dat dingen per definitie goed zijn omdat HIJ ze doet. Sinds MH17 heeft het Limburgse wonderkind de weg naar boven nog niet gevonden. Wel carrièrematig, maar niet qua reputatieherstel. Om dat laatste gaat het me in deze column: hoe is het mogelijk dat iemand met de kwaliteiten van Frans Timmermans de kuil om zich heen steeds dieper maakt, ook met dat gekoketteer met die fabelachtige talenkennis. Fantastisch! Zeer te prijzen! Het valt ook wel op als Timmermans zijn borst niet tot knappens toe opblaast.

Tot minister-president van Nederland zal wonderkind Timmermans het nooit brengen, veronderstelde Kees Boonman in Profiel. We zien liever geen olijke Limburgers op de hoogste post, zo luidde zijn verklaring.  Als dat zo is getuigt dat van misplaatste vooringenomenheid. Ik houd het op een andere verklaring: in de schaduw van een ego, dat groter is dan de Eiffeltoren kan uiteindelijk maar moeilijk iets gedijen.

1 Reactie op “Hoe Frans Timmermans zichzelf steeds meer beschadigt
  1. Gijs Konings schreef:

    Frans Timmermans voldoet verdacht veel aan het profiel van een oplichter. Geloofwaardig, vriendelijk en zeer begaan met de medemens. En met een fantastisch verhaal. Dan is er plots dat scheurtje. Je wilt het eerst niet zien, maar dan blijkt er ineens meer niet te kloppen. En stukje bij beetje wordt de oplichter ontmaskerd. Van de triomftocht op de barricades in Kiev, langs de overrompelende omhelzing op een vliegveld tot een tranentrekkende toespraak voor het oog van de wereld. Allemaal show. Alles om de werkelijke praktijken te verhullen. Knap stukje politieke illusie. We hebben er allemaal in geloofd.

Geef een reactie