Historicus Jan Bank

KRO heeft op basis van oude waarden een nieuwe weg gevonden.

jan bankDe historicus Jan Bank is door KRO-verslaggever Gerard Klaasen geÌnterviewd voor het KRO programmablad Studio, dat overigens vanaf mei KRO Magazine zal heten. In dat artikel geeft de historicus zijn mening over de herˆrientatie die de afgelopen jaren bij de KRO heeft plaatsgevonden met de bedoeling de eigen identiteit duidelijker te markeren en zo het verschil met de andere omroepen aan te geven.

Hoe vergelijkt u de ontwikkeling bij “de Volkskrant” tot post-katholiek dagblad met die bij de KRO?, vraagt Gerard Klaasen.  Bank zegt daarover:

“Er is één opvallend verschil: bij de Volkskrant waren de grote thema’s in de jaren zestig, de politiek, de psychologie en dan vooral de nieuwe inzichten in de psychotherapie en psychologie – die werden allemaal in de Volkskrant behandeld. De veranderingen die de KRO nu zoekt zijn niet intellectueel van aard, maar liggen veeleer op het vlak van beleving. Het is een soort variant op de oude volksdevoties. Alleen: het is nu geseculariseerd”.

Wèl katholiek, maar ànders katholiek

jan bankVolgens Bank heeft die ontwikkeling met katholiciteit te maken, maar “een ander soort katholiciteit”. Hij zegt daarover: “Het is opnieuw de katholiciteit van de beleving, van de wonderen. De rooms-katholieke kerk heeft altijd een groot talent gehad voor volksdevoties, voor rituelen, voor verering met allerlei aardige uitwassen als pelgrimages. Dat boort men nu weer aan…De levensbeschouwelijk gefundeerde omroepen proberen momenteel binnen een ander klimaat hun identiteit te versterken. De KRO pakt dit systematisch goed aan”. Ook al is het volgens Jan Bank wèl een andere identiteitsbeleving dan voorheen.

Ook in het onderwijs groeiend zelfbewustzijn

Donderdag mocht ik in Oosterbeek zo’n 100 leiders uit het katholiek onderwijs toespreken bij gelegenheid van een congres van de Bond van katholiek beroeps- en voortgezet onderwijs. Eerder schreef ik al op deze weblog (klik door), dat het katholiek onderwijs een voortreffelijke kwaliteit levert dank zij gemotiveerde docenten en bestuurders, maar dat het onderwijs wat meer het lef zou moeten hebben om dit ook met “katholiek” te labelen. Er was op dat congres veel belangstelling en waardering voor de manier waarop de KRO als identiteitsorganisatie zijn bron opnieuw heeft ontdekt en een verbinding heeft aangebracht tussen de eeuwenoude traditie en deze tijd. In de katholieke wereld groeit langzaam een nieuw zelfbewustzijn. De gÈne om aangesproken te worden op officiÎle kerkelijke standpunten, waarvoor niet iedereen verantwoordelijkheid wil nemen, wordt langzaam verdrongen door het besef dat de katholieke cultuur en traditie veel ruimte laat voor het maken van eigen afwegingen. Dat groeiende zelfbewustzijn is een uitstekende uitgangspositie om op basis van logo de vrije krokracht en overtuiging en uniciteit het verloren terrein terug te winnen. Dat scholen zichzelf weer katholiek zouden durven noemen en daarvoor ook een eigentijdse invulling weten te vinden, zou in dat proces een behoorlijke stap vooruit kunnen zijn. De kennis die de KRO de afgelopen jaren heeft opgedaan in dat proces van herprofilering, stellen we daarvoor graag ter beschikking.

luister ook naar de KRO-internetradiozender www.devrijekro.nl

 

Ton Verlind

4 comments on “Historicus Jan Bank
 1. Joep Beliën schreef:

  zie volgende bericht

  excuus ; in het hiernavolgende bericht cq schrijven moet plek in plaats van plak gelezen worden…(plus/minus 33 e regel…) Dank

  Joep Beliën

 2. Joep Beliën schreef:

  De KRO , die mij niet los laat….

  Dag KRO-lieden / m.n. Ton Verlind : vrede met u … Ik zag geboeid , via katholieknederland.nl dat kardinaal Danneels bij jullie op bezoek is geweest – wat de aanleiding was is me hier en nu ontschoten ; doet er minder toe —wat ik wil zeggen is dat er twee dingen zijn die mij m.b.t. dit bezoek van het hart moeten : 1) mijn complimenten om deze diepzinnige man, uit Mechelen naar Hilversum te halen ; altijd heeft deze man iets van Waarde te melden ; en dat zonder de Zure , zorgelijke uitstraling die ik helaas meestal bij onze eigen Dr Adrianus Simonis moet waarnemen : Hier spreekt een Wijze , lichtvoetige man –een die Het Schone , Goede en Ware , zichtbaar genietend in beeld brengt ! Een Belg , Vlaming (?) , een zuidelijke mens ..die je in Brabant (NL) vaker tegenkomt… 2) De KRO mag zich de opmerking van Godfried Danneels aantrekken: Werk vaker met het Schone (tevens ware en Goede) als weg naar Geloof in een Goede GD – de god van Abraham Isaak , Jakob en J(C) van Nazareth… Maar kijk ook nauwkeurig naar wie dat moeten belichamen of waarmaken : ik vind bij voorbeeld , weliswaar fraaie dames als Anita Witzier en Karin de Groot , totaal niets uitstralen van een Katholieke ‘programmatuur’ …. Hetzelfde probleem had ik destijds ook met Maartje van weegen –van huis uit protestant , lees hervormd of althans Calvinistisch = niet Rooms opgevoed… en dus zonder het in mijn ogen unieke heidens ,zuidelijke , ‘italiaans’ ironische zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij Danneels en Antoine Bodar. Die dan ook in Rome woont en daar wel eens achter op een scooter (Vespa?) gesignaleerd is…. Tenslotte : Zou Simonis er blij mee zijn dat zijn ambtsbroeder uit Mechelen , hier in zijn achtertuin dwz Hilversum de toon komt zetten…. ? Enfin : Alle goeds ; ik vind het inhoudelijke en spirituele peil van de KRO de laatste jaren duidelijk in opgaande lijn ! maar het kan wat mij betreft nog scherper, af en toe. en , helemaal tenslotte : doe in Gods naam (of die van Allah) meer aan voorlichting , ontmoeting met de Islam en moslims in ons land via drama , fictie , maar ook informatie-programma’s : laat de islam en moslims ook positief in beeld komen…. en niet alleen via types ala Ali B. , Najib Amhali of Ahmed Aboutaleb ..maar viaschrijvers als Kader Abdolla of kamerleden als AlBayrak en Naima Azough….. Het is hard nodig dat er meer plak komt voor een gewone middle of the road Islam-cultuur in ons kikkerlandje. Als we doorgaan op de huidige nog steeds negatieve beeldvorming rond Islam (cfr bijvorbeeld de recente uitlatingen van Mgr Muskens van Breda…) vragen we om meer extremistische , zich van onze samenleving afkerende buurtschappen , maar ook incidenten als brandstichting in islamitische scholen et cetera.. over dit laatste wellicht meer in een volgende mail — voor nu : Sterkte , Vrede en Alle goeds Joep BeliÎn Zaltbommel KKL (kritisch KRO Lid …)

  drs Joep Beliën

 3. Cor Wijtvliet schreef:

  Liesbeth van der Kruit

  Kan mevrouw Kruit niet het zwijgen opgelegd worden. Zij combineert domheid met vooringenomenheid. Dat mag wat mij betreft best, maar om dat via een KRO microfoon uit te dragen gaat wel wat ver

  Cor Wijtvliet

 4. Cor Wijtvliet schreef:

  Katholiciteit

  Er is weinig waar katholieken zich voor hoeven te schamen. Zelfs in de oeverloze condoom and aidsdiscussie lijkt de katholieke leer voor betere resultaten te zorgen. Onthouding is zo’n gek idee nog niet voor een werelddeel waar een complete generatie dreigt weggevaagd te worden. Ee stevig condoom helpt daar bar weinig tegen. Het zou onderdaad heel erg prettig zijn als katholieke schoolleiders minder laf werden en meer respect eisten voior hun identiteit. Na bijna veertig jaar rampspoed lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel te komen. Mag ook wel weer!

  Cor Wijtvliet

Geef een reactie