“Hij liegt, ook als het niet nodig is”

Waarom blazen politici zich op als een brulkikker om dan vervolgens in een poel van slijm uit elkaar te spatten? We hebben Mark Rutte: onze talentvolle premier die de waarheid elke dag weer wel een ander kleurtje geeft. Toen kwam Jesse met zijn opgepoetste levensverhaal. En nu weer Henk Krol. Hij belooft de pensioengerechtigde leeftijd tot 65 terug te brengen, maar vergat te vertellen dat de pensionado’s de kosten daarvoor zelf moeten ophoesten. Of toch weer niet. Enfin: ik ben ten aanzien van de essentie van dit nieuws sinds gisteren de kluts volkomen kwijt.

Fenomeen

Henk is een bijzonder fenomeen. Hij heeft de ontkenning tot kunst verheven: NEE, de administratie van de Gaykrant was GEEN puinhoop, hij heeft NIET gerommeld met pensioenpremies en er was NIETS aan de hand met de rittenadministratie van zijn leaseauto. Dat de belastingdienst hem een boete gaf was een vergissing. Nou ja: dat zijn cv op de website van de partij NIET in orde was, dat klopte dan weer wel. Henk heeft NIET –zoals we daar konden lezen- op het gymnasium gezeten. Het was de HBS. De 50PLUS voorman heeft dat foutje ruiterlijk toegegeven en die bevestiging voelt bijna als een opluchting….. De ontkenning verliest namelijk aan kracht als hij vaak wordt gebezigd. Het is als in de wiskunde: tweemaal min is plus.

Vuiltje

En nu is er dus dat vuiltje met die pensioengerechtigde leeftijd. Net als veel Nederlanders, wil Henk die terugbrengen naar 65. “Onbetaalbaar”, riepen journalisten en deskundigen in koor. “NIET waar” repliceerde Henk. Hij liet door de universiteit van Tilburg een onderzoek instellen en dat wees uit dat iedereen met 65 met pensioen kan, als we dat zelf betalen door genoegen te nemen met een lagere AOW-uitkering. Althans: zo heb ik het begrepen, maar in werkelijkheid schijnt het toch weer anders in elkaar te zitten.

Oei….

Henk boog zich in alle bochten om van het “slechte” nieuws goed nieuws te maken en toen de kritische vragen bleven komen werd hij boos op de journalisten die ze op hem afstuurden. Boos worden betekent in de politiek de ultieme bevestiging. In gedachten zag ik het aantal zetels van 50PLUS in één klap verschrompelen. Ik heb te doen met de 50PLUS-voorman, binnenshuis zullen er wel een paar krachttermen zijn gevallen. Sinds gisteren hebben we weinig meer van hem vernomen.

Advies: draai er niet omheen

Ik vroeg me af, waarom deze ontreddering? Ik waag me dus maar weer eens aan een adviesje….Henk had simpelweg dit kunnen zeggen:

“Dames en heren: we hebben laten uitrekenen of verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 mogelijk is. Het antwoord is ja. Het vraagt wel –dat had u al wel begrepen- een offer. Dat is natuurlijk een tegenvaller. Maar dat offer is minder groot dan het CPB tot nu toe heeft berekend. En dat zien we als een enorme opsteker. We blijven dus streven naar verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd, hoewel we nu even moeten wachten op de uitslag van de verkiezingen. Het is belangrijk te weten hoe de politieke verhoudingen er daarna uitzien. Krijgen we veel steun, dan zullen we dit uiteraard als een enorme aanmoediging zien.  We moeten natuurlijk rekening houden met de wensen van eventuele coalitiepartners en zien hoe de economie zich ontwikkelt. Het zal moeilijk zijn om ons ideaal te realiseren, maar het onderwerp blijft hoog op onze agenda.  Ook nà de verkiezingen zullen we aan onze kiezers van tijd tot tijd vragen of we bij het realiseren van onze plannen nog op het goede spoor zitten. Tot zover ons commentaar. Dat was het voor vandaag….”.

De simpele waarheid….

Hoe simpel kan het zijn….In bovenstaande verklaring komt niet één ontkenning voor….Wat zou ik als kiezer ontzettend hebben genoten van dit statement, simpelweg omdat het riekt naar de waarheid…Ik moet onwillekeurig denken aan een quote van oud-politicus Marcel van Dam, toen hij nog omroepbestuurder was en over een collega-bestuurder opmerkte: “Hij liegt! Ook als het niet nodig is”.

Intussen heeft 50PLUS in een persconferentie uitgelegd hoe het precies zit met de AOW-plannen. Ik kan niet zeggen dat het verhaal er duidelijker op is geworden. Voor de liefhebbers verwijs ik naar RTL voor een verslag.

 

Ton Verlind

1 Reactie op ““Hij liegt, ook als het niet nodig is”
  1. Harry Splinter schreef:

    Hij liegt, ook al is het niet nodig. Geweldig, ik had zo`n broer !!!

Geef een reactie