Het heet geen corruptie maar netwerken

In Nederland accepteren we bepaalde gewoontes als normaal terwijl het de vraag is of het wel zo ok is. Gefortuneerde ondernemers die veel geld neertellen om bij een diner aan te kunnen schuiven met de (aanstaande) minister-president? Situeer je dat in Italië of Rusland dan zullen we daar vermoedelijk het predicaat corruptie op plakken. Toch is dit de manier waarmee de VVD in 2023 voor een deel de 1,2 miljoen euro aan donaties binnenharkt. We noemen het ‘netwerken’, maar waarschijnlijker is het dat deze werkwijze valt binnen de definitie die lector weerbare democratie aan de Academie Bestuur, Recht en Ruimte Willeke Slingerland hanteert voor de term ‘netwerkcorruptie’.

Forse bedragen

Het gaat om forse bedragen, zo meldt de Volkskrant (zaterdag 30 september 2023). De krant noemt het voorbeeld van een ondernemer die 50.000 euro neertelde na een ontmoeting met Dillen Yesilgöz, de nieuwe leider van de VVD en beoogd premier, met het nadrukkelijk doel haar bij de komende verkiezingen een steuntje in de rug te geven. Bij een etentje met de nieuwe topper van de VVD werd volgens de Volkskrant bijna 750 duizend euro opgehaald. Wie gelooft dat het daaronder liggende motief louter het algemeen maatschappelijke belang dient, mag het zeggen. Politicoloog André Krouwel is in de Volkskrant kritisch over dit soort etentjes. ‘Hier wordt toegang naar de macht gekocht’, zegt hij.

Overigens halen ook andere partijen donatiegeld binnen, maar de VVD staat -als veruit de belangrijkste partij waar het gaat om het beïnvloeden van de macht-, aan kop. Deze Nederlandse gewoonte druist in tegen het belangrijke, democratische principe van gelijke toegang tot de macht, aldus Krouwel.

Samen met collega-journalist Frank du Mosch en Willeke Slingerland maakten we over dit onderwerp (hoe ziet netwerkcorruptie eruit?) een podcast. Deze manier van netwerken ondermijnt de democratie, zo luidt de conclusie. Toch is het in Den Haag geen onderwerp van gesprek.

De podcast is hier te beluisteren

Willeke Slingerland. Bron foto: facebook

One comment on “Het heet geen corruptie maar netwerken
  1. Warmenhj schreef:

    Richard de Mos had hetzelfde aan de hand en is uitgeschakeld geweest door langdurig OM onderzoek! Hier kunnen ze rustig doorgaan. Yip zegt ook nog eerlijk verdienen. Hoeveel zwart geld en betaling van minimumloon gaat daarmee gepaard? Tijd voor de fiscus om daar eens naar te kijken? Eerlijk verdienen maar niet eerlijk verdelen, vandaar de scheefheid in tal van opzichten. Geen wonder dat de ene crisis de ander uitlokt. Het resultaat van ca. 13 jr VVD neoliberaal beleid. Grote kloof tussen arm en rijk en toenemend wantrouwen in de politiek als systeem. Vind een bron of broedplaats bij Cor Zadelhoff.

Geef een reactie