Zakenrelatie en vriend Q. vroeg me op een verlate nieuwsjaarsborrel wat ik van Trump vind.
Schrikken….
“Ik ben niet zo negatief”, zei ik en zag hem schrikken. Om me te beschermen tegen het venijn dat de Amerikaanse president oproept, haast ik me hier en op deze plek te zeggen, dat ik niets heb met de zelfingenomen, liegende narcist die het begrip “alternative fact” heeft uitgevonden hetgeen een eufemisme is voor “verzinsel”.
Word wakker!
Het voordeel van Trump zit hem in het feit dat hij de boel opschudt en de westerse wereld uit zijn comfort zone haalt. Ineens realiseren we ons, dat hetgeen we aan goede dingen hebben, niet vanzelfsprekend is en dat we “het” kwijt kunnen raken.
Gewetensonderzoek…..
Trump leidt tot gewetensonderzoek. We leunen sinds de Tweede Wereldoorlog wel èrg op de Verenigde Staten. Voor onze welvaart, voor onze bescherming. Die vanzelfsprekendheid is voorbij. Door Trump worden we gedwongen opnieuw om ons heen te kijken. Misschien ontdekken we zo nieuwe vrienden, ontstaan er andere allianties, vergroot de gemeenschappelijke vijand onze eenheid, leren we op eigen benen staan, daarvoor ook zelf de rekening te betalen en vinden we uit dat de wereld groter is dan we dachten.
Engagement
Er zit veel positief engagement in de samenleving, maar die betrokkenheid is tamelijk onzichtbaar geworden. Er was geen noodzaak meer om te knokken of de straat op te gaan. Of we raakten ontmoedigd, omdat de maatschappelijke verhoudingen vastliggen, in beton gegoten. De rijken worden rijker, de armen worden armer. Enfin: u kent dat wel. De trein raasde voort en leidde automatisch richting paradijs, al wordt dat door de een anders gedefinieerd dan door de ander. We zijn het idee kwijtgeraakt dat we de richting -als we zouden willen- zelf kunnen bepalen.
Heft in eigen hand
Trump noodzaakt ons om na te denken, vragen te stellen en naar antwoorden te zoeken. We gaan de straat weer op en zoeken steun bij de buren. Dat is de afgelopen decennia veel te weinig gebeurd. De Amerikaanse zakentycoon haalt het slechte, maar dus ook het goede naar boven.
“Ik geef wel toe”, zei ik tegen Q., “dat het zowel de verkeerde als de goede kant kan uitvallen”. Het worden spannende tijden.
Wake-up call
In het beste geval overkomt de huidige generatie wat de babyboomers in de zestiger jaren overkwam: de kans om de samenleving opnieuw uit te vinden. Dat vraagt een investering, die niet vanuit de luie stoel gedaan kan worden. Laten we eerlijk zijn: we leven al lange tijd in een candyshop, waarbij niemand zich nog afvraagt hoe het snoep daar kwam. Het paradijs heeft egocentrische kenmerken gekregen. Misschien dat we er weer wat solidariteit aan kunnen toevoegen. Net als in de sixties.
Door Trump moeten we weer kleur bekennen. Dat kun je zien als winst.
Ton Verlind
En wat als het VERKEERD uitvalt ???
Gevaarlkijk spelletje van Trump om zoveel volkeren en landen tegelijk te schofferen. Het niet onderkennen van het radicale Islam gevaar !!!
Grappig, dit speelt al een tijdje door mijn hoofd. Heel herkenbaar dus. Maar het kan inderdaad twee kanten uit vallen. Heb een deel van Nieuwspoort gezien vandaag en als ik daar Baudet zie en hoor dan word ik toch licht ongerust omtrent de kant die het op zou kunnen vallen. Ik wacht eerst maar even de verkiezingsuitslag on Nederland af en in Frankrijk trouwens. Daarna bepaal ik weer in hoeverre ik bezorgd ben.
Mooi verwoord Ton! Een simpele doch relevante vraag, welke met waarderend onderzoeken een interessante zienswijze heeft opgeleverd. Het houdt veel van ons bezig en laten we het vooral regionaal ‘klein’ maken hoe we onze koers opnieuw kunnen gaan uitvinden. Survival of the fittest (in de Gooi en Vechtstreek 😉
Goed verhaal Ton. Waardevolle bijdrage aan alle commentaren en onheilsberichten. Maar je zegt zelf terecht dat het ook de verkeerde kant op kan gaan: zie ook de ontwikkelingen binnen de EU, de populisten, nationalisten, muren bouwers in Nederland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Polen enz. Maar je hebt gelijk, beter dan angst is wakken schudden en nadenken over nieuwe mogelijkheden.
Met hartelijke groet,
Frans
Mooi geschreven. Een duidelijk appel. Maar hoe gaan we dat doen? Hoe vinden we onze samenleving weer opnieuw uit als die samenleving steeds meer door een virtuele wereld wordt beïnvloed (met daarbij nieuwe fenomenen als ‘nepnieuws”). Ik wil wel maar ben bewust onbekwaam zeg maar.
De meesten van ons zijn niet in de gelegenheid om grote gebaren te maken, onze invloed is beperkt. Maar je kunt wel het verschil maken in je eigen omgeving: gezin, werk, vereniging. Het begint ermee dat je voor jezelf een beeld formuleert van de samenleving zoals die in jouw visie zou moeten zijn. Dan gaat het meestal meteen om een paar fundamentele afwegingen: geluk is belangrijker dan geld, vrijheid meer geliefd dan gevangenschap in protocollen, ruimte voor eigen verantwoordelijkheid, behoefte aan overzicht, geborgenheid en respect. Het zijn voor de hand liggende waarden, maar ze zijn goeddeels uit het vizier geraakt, ook omdat ons werd aangepraat dat in het kader van de (neo)liberale gedachte “alles moest kunnen”. Als je je eigen waardenorientatie als uitgangspunt neemt leidt dat tot concreet gedrag en met dat gedrag kun je je omgeving in positieve zin beinvloeden. Stel dat we dat met 1 miljoen mensen zouden doen, dan ziet het er toch meteen al heel anders uit….Als media-adviseur voeg ik er nog een “advies” aan toe: maak je opvattingen hoorbaar en je gedrag zichtbaar, want zo kan het andere mensen inspireren. Er is veel behoefte aan voorbeelden. Bescheidenheid brengt ons niet veel verder, want bescheidenheid maakt veel goeds ook onzichtbaar. Dit verhaal waarop je reageert is overigens al door zo’n 3500 mensen gelezen en heeft tot nu toe uitsluitend positieve reacties opgeroepen. Het engagement waarop ik hoopte is er dus wel degelijk. Laten we alles op alles zetten om dat engagement zichtbaar te maken. Ben ervan overtuigd dat het kan leiden tot wijzigingen in de politieke attitude. Het is toch eigenlijk raar -zojuist weer gehoord in een panel op Radio 1- dat alle opinionleaders van dit moment (overwegend behorend tot het establishment) hopen dat na Trump “alles weer zo snel mogelijk als vanouds wordt”, terwijl ik zou wensen dat het een wake-up call is en we daaruit de conclusie trekken “dat het beter moet” en dus misschien ook wel anders….Dank voor je bijdrage, trouwens, stel ik zeer op[ prijs….
Ton verlind
Goede vaststelling weer. Bedankt Ton
Ton
je geeft een duidelijk statement weer