Schrokop Google weet alles van je

Op je telefoon is het een klein gebaar; locatievoorzieningen ‘aan’ of ‘uit’. Het is het schuifje naar links of rechts, maar qua privacybescherming is het een enorm verschil. Met locatievoorzieningen aan weet Google alles, maar dan ook alles van je.

Verslaggevers namen de proef op de som

Twee verslaggever van het Algemeen Dagblad, Martijn Bekhuis en Pim Lindeman namen de proef op de som en kwamen tot verbijsterende conclusies. Wat Martijn zelf allang vergeten was, kon Google zich tot cijfers achter de komma herinneren.

Ik heb niets te verbergen

‘Maakt niet uit’, kunt u denken. ‘Ik heb niets te verbergen’. Ik zou er niet zo zeker van zijn. Dit is wat uit al die gegevens te achterhalen is; routes die je veelvuldig fietst (lastig, mocht je je ooit bedreigd voelen), plekken die je veelvuldig bezoekt (interessant voor de concurrentie, bedreigend als je een beroep hebt waarbij vertrouwelijkheid naar je klanten een rol speelt). En zo zijn er nog wel een paar argumenten te bedenken waarom het niet handig is dat een andere partij alles, maar dan ook alles van je weet en dan ook nog met een nauwkeurigheid waarbij je gedrag tot maanden terug gereconstrueerd kan worden. Uiteraard door Google ‘goed beveiligd’. Tot bij de volgende hack het tegendeel blijkt.

Dit kwamen de verslaggevers tegen

Neem kennis van de onder beschreven bevindingen: door Google keurig gearchiveerd dank zij het hebben van een Googleaccount, gekoppeld aan het inschakelen van je locatieinformatie (gps-tracker) en bepaal voor jezelf of je dit wil.

  • Google slaat honderden keren per dag je locatie op
  • kent je favoriete restaurants
  • heeft toegang tot je contacten: namen en telefoonnummers
  • weet welk nieuws je volgt
  • kent de verkeersroutes die je volgt
  • weet de plekken die je bezocht tot op het tijdstip nauwkeurig
  • weet wat je ooit tegen Google zei. De gesproken commando’s worden keurig opgeslagen op mp3 bestanden
  • als je tegen Google praat worden bijkomende geluiden geregistreerd en opgeslagen. Dat kan zomaar een deel van een vertrouwelijk gesprek zijn.
  • Google onthoudt naar welke Youtube-video’s je keek
  • legt je zoekgeschiedenis op internet voor lange tijd vast
  • onthoudt de aankopen die je deed, compleet met de naam van de webshop, de prijs en het afleveradres
  • slaat alle e-mailberichten op en maakt daarbij geen onderscheid tussen reclame en vertrouwelijke berichten
  • archiveert alle foto’s in de icloud
  • slaat de informatie op van Google Drive, de apps die je downloadt, afbeeldingen die je bekeek.

Wat is het nut?

Wat is het nut van het opslaan van deze informatie? Google stelt er persoonsprofielen mee op en verkoopt ze aan bedrijven die op zoek zijn naar klanten met specifieke kenmerken. Bedrijven bombarderen u met hun aanbiedingen zodra u zich op internet begeeft. Uw gegevens worden dus vermarkt.

Het kan zijn dat u bij het bovenstaande lijstje nog steeds de schouders ophaalt. Kijk dan naar de foto hieronder die het Algemeen Dagblad publiceerde. Zo ziet het leven van Martijn Bekhuis eruit, uitgedrukt in een grafische voorstelling.

Lak aan mensen

Informatie opvragen bij Google hoe het zit met je privacybescherming? Dat is geen simpele aangelegenheid. Vraagt Google aan zijn klanten om zich totaal bloot te geven, de organisatie zelf is zo gesloten als een oester: Google communiceert niet met gewone mensen. AD: ‘De e-mailgigant met meer dan 1,5 miljard gebruikers heeft gewoon geen e-mailadres voor vragen!’.

Gegevens worden beschermd, voor zover het Google uitkomt

Mogelijk denkt u dat uw gegevens door Google goed worden beschermd, zoals in de voorwaarden wordt aangegeven. In diezelfde voorwaarden worden volgens het Algemeen Dagblad meteen al uitzonderingen genoemd; volgens Google kunnen uw gegevens worden gedeeld met ‘partners en andere vertrouwde bedrijven of individuen’, maar nergens staat wie dat zijn.

Zover gaat de macht van Google

Nog steeds geen reden voor zorgen? Kijk dan naar onderstaande cijfers die laten zien hoe  machtig Google als informatieverzamelaar al is:

  • 77 procent van de internetgebruikers gebruikt de Google-zoekmachine.
  • 1,5 miljard mensen gebruiken de e-maildiensten van Google
  • op 80% van de mobiele telefoons draait wereldwijd het door Google overgenomen besturingssysteem Android.
  • volgens experts gaat veel Google-informatie langs de Amerikaanse inlichtingendienst.

Denk daaraan als u –mogelijk achteloos- de schuifjes op uw telefoon die betrekking hebben op het delen van informatie van ‘uit’ naar ‘aan’ zet…

Wilt u weten welke informatie Google van u bewaart, ga dan naar takeout.google.com. Ik bezocht de site en besloot er geen gebruik van te maken, omdat ik vermoed dat ik op deze manier Google opnieuw help aan informatie, die ik liever voor mezelf houd.

Hele artikel in het AD lezen?

Voor wie deze weblog leest via de RSS-feed: ga naar deze link om de weblog in originele opmaak en met afbeeldingen te zien.

TON VERLIND

foto hieronder: het leven van Martijn Bekhuis, uitgedrukt in lijnen

T

 

 

 

 

 

1 Reactie op “Schrokop Google weet alles van je
  1. Emiel Stöpler schreef:

    Wat je noemt is een lastig probleem, het feit dat je gegevens niet meer privé zijn. Big data wetenschapper Seth Stephens-Davidowitz werd diezelfde vraag gesteld tijdens een lezing (te zien op YouTube):

    https://youtu.be/rJbTg8zZzqE?t=3130
    Vraag: Am I nervous that Google knows so much about me, since I know [from my research] just how revealing this information is? (The secrets that people leave in their Google searches.

    https://youtu.be/rJbTg8zZzqE?t=3194
    Antwoord door data wetenschapper Seth Stephens-Davidowitz: […] I think that Google knows that its users use Google thinking their secrets are safe. And they would not use, if they didn’t think their secrets were safe. So Google has 100 of billions of dollars of incentives to protect the user data, to make sure that this data doesn’t leak. And they have some of the best of the computer scientists in the world protecting that data from leaks or hacks.
    I’m actually more nervous when I go to smaller sites, because these sites can’t devote the resources that Google can to protecting user privacy.

    Seth Stephens-Davidowitz heeft een interessant boek geschreven genaamd “Everybody Lies” n.a.v. zijn onderzoek naar waar mensen naar zoeken op Google. Daar komen ook positieve aspecten aan bod, bijvoorbeeld hoe Google of andere Big Data bronnen kunnen helpen met inzichten in wie we zijn of bij onderzoek naar ziektes, e.d.
    https://www.bol.com/nl/p/everybody-lies/9200000080998668/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=seth%20st&originalSearchContext=media_all&originalSection=main

Geef een reactie