Gaaf land (met de kenmerken van een criminele organisatie)

Ooit kenden we in Nederland het systeem van de vaste baan. Je maakte als werknemer deel uit van een werkgemeenschap. Je accepteerde de rechten en plichten die erbij hoorden. De werkgever toonde goed werkgeverschap. Bedrijven waren gemeenschappen met een eigen cultuur. Niet louter gericht op het maken van winst maar ze namen ook verantwoordelijkheid voor een fatsoenlijk bestaan, waardoor werknemers zich konden ontwikkelen tot volwaardige burgers.

Efficiency werd de maat

Maar de PvdA van oud-vakbondsvoorman Wim Kok smeedde begin tachtiger jaren de paarse coalitie, het eerste kabinet van liberalen en socialisten waarbij deze laatsgenoemde politieke beweging omwille van dit politieke novum de ideologische veren afschudde. Liberalen en socialisten werden bondgenoten. Het land moest opgestuwd worden in de vaart der volkeren, vonden ze. Efficiency werd de maat der dingen, goed werkgeverschap in traditionele zin verdween op de achtergrond.  De overheid trok zich terug, het belang van aandeelhouders werd dominant. Een gezond bedrijf was een bedrijf dat winst maakte, veel winst.

Stelsel van handigheidjes

Officieel bleven de collectieve waarborgen tot heil van de werknemer bestaan, maar naar goed calvinistisch gebruik ontstond er een stelsel aan handigheidjes om ze te omzeilen. ‘Je om de wet heen organiseren’, noemde een oud-PostNL-man dit systeem ooit.  Zo ontstond de ZZP-er, de werknemer met kortverband arbeidscontracten, een onderhorige klasse, met een beperkte bescherming, naar gelieve gemakkelijk inwisselbaar voor elke andere werknemer, waardoor het productieproces goedkoper werd en maatschappijcritici de mond werd gesnoerd, ‘want voor jou ieder ander’. Flexwerkers: we hebben er inmiddels meer dan 1 miljoen van en hun aantal groeit. Ze hebben het zo druk met overleven dat goed burgerschap op de achtergrond is geraakt.

Criminele kenmerken

Van dit door onszelf zo geprezen systeem (want Nederland is immers het beste in alles,  als je afgaat op de door onszelf gemaakte prestatielijstjes) dat in ultieme vorm wordt toegepast door pakketbezorger PostNL heeft een nuchtere Belgische officier van justitie Giani Reale nu gezegd dat het kenmerken heeft van een criminele organisatie. De Belgische top-man van PostNL Rudi van Rillaer is er zelfs voor opgepakt en opgesloten. Hem wacht mogelijk een gevangenisstraf van 3 jaar. De Nederlandse leiding van PostNL reageert ontsteld.

‘De Vlaamse officier van justitie is duidelijk verontwaardigd over de wijze waarop de hardere Nederlandse arbeidsverhoudingen in België worden geïmplementeerd’, zegt de Nederlandse hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp in de Volkskrant (donderdag 31 maart 2022).

Gebrek aan bescherming ontmoedigt ook jonge journalisten

Dit vermaledijde systeem wordt niet alleen toegepast op pakjesbezorgers, fietskoeriers en pizzarondbrengers, maar ook op journalisten. De jonge generatie wordt gedwongen van baan naar baan te hoppen, tegen veel te lage tarieven te werken, kan daardoor nergens wortelen, niet aan continuïteit in de eigen ontwikkeling werken en geen tegenwicht bieden. Niet aan de eigen organisatie, niet aan de systemen waarbinnen ze functioneren, want ‘na jou komt er wel weer een ander’. Het gebrek aan rechtsbescherming ontmoedigt jonge journalisten om het publieke debat aan te gaan, ze hebben het simpelweg te druk met overleven. Zo ontstaat ook in dit vakgebied een onderhorige generatie die zwijgen prefereert boven vechten.

Wat een opluchting dat een officier van justitie, zij het van een buurland, in dit Nederlandse systeem criminele kenmerken meent te ontdekken en er zich openlijk over uitspreekt. En wij? Wij hebben het naar onze beste traditie druk met het ontkennen van het bestaan van deze wantoestand.

TON VERLIND

9 reacties op “Gaaf land (met de kenmerken van een criminele organisatie)
 1. L.Verhaar schreef:

  Heb de vrijheid genomen en ruimte gekregen, afgelopen nacht 04.04 deze waardevolle column voor te lezen. Naar zeggen v/d presentator, het best beluisterde radioprogramma.
  (nporadio1) 00.27 min.
  Vanzelfsprekend met bronvermelding en omdat de meesten van ons gebruik maken van de diensten van genoemd bedrijf, waar nogal wat , mild uitgedrukt, fout gaat. Heb affectie met bezorgers en grote zorg over de almaar meer beknotte journalistiek.

 2. Arthur van der Starre schreef:

  Een analyse naar mijn hart. De term criminaliteit lijkt niet meer te gelden voor landsbestuurders en aanverwante organisaties (DNB). In het nieuwe pensioenstelsel zou ook het ‘recht op beroep’ zijn ‘opgeheven ‘ (zoals o.m. de sociaal advocatuur). Ik ga dit verder uitzoeken want leven we dan niet meer in een rechtstaat? Ook niet een beetje?

 3. Eef schreef:

  Eens!
  En het nieuwste voorbeeld is de pensioenwet die gisteren aan de 2e Kamer gepresenteerd is!
  Na 14 jaar voorbereiding slaan Rutte, Kaag, Knot en de rest van deze misdadige politici en Vakbondsleiders eindelijk hun slag…
  Dag pensioen…

 4. Nico De Mie schreef:

  NL is gewoon diep gezonken. Waar is onze beschaving gebleven ? We kregen er Wild West voor terug. Shame on you !

 5. Hans Veldman schreef:

  Er is al jaren een maatschappij waarin steeds meer verbuigingen en overtredingen normaal gevonden worden door lieden die daar baat bij hebben. En velen daarbuiten accepteren het erg lang.

 6. T.Blokland schreef:

  het calvinisme draagt uit: God liefhebben boven alles, en de naaste liefhebben als zichzelf;
  daar passen geen ” omleidingen” bij, evenmin het uitleven van het ego in werk en maatschappij en sociale zorg, wat er wel bij past is doen wat Micha 6 vers 8 verwoordt:
  ” wat goed is en wat de Eeuwige van ons vraagt: niet anders dan recht te doen, getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God”

 7. Lydia Schildwacht schreef:

  Wat ben ik het hartgrondig eens met de inhoud van dit stuk.

 8. Ferd Claassen schreef:

  Hear hear!

Geef een reactie