Feiten en cijfers; ‘handel in stikstofrechten is een monster’

Het gasbedrijf Vermillion kreeg toestemming om op 600 meter afstand van het Naturagebied 2000 ‘Drents-Fries Wolde’, 2 diepteboringen (24 uur per dag, 7 dagen per week, 130 dagen in totaal) te doen op zoek naar aardgas. Het bedrijf heeft daarvoor stikstofruimte nodig en kocht daarom de emissierechten van een boerderij in Wapse. Op papier een goede deal: de stikstofuitstoot van 371 koeien in ruil voor gasboringen. Alleen: die koeien stonden er al jaren niet meer.

Monster

Volkskrant: ‘Er is een woest interessante stikstofmarkt ontstaan. Makelaars stropen het land af om stikstofrechten te kopen van boerderijen die al lang geen boerderij meer zijn. Met de stikstofhandel heeft de overheid een monster geschapen dat nauwelijks nog te bedwingen is’.  Het intrekken van slapende vergunningen is de oplossing, aldus de krant.

Plus en min

Positief punt: bij het verhandelen van stikstofrechten moet de opkoper ervan wel steeds 30% inleveren. Nadeel: de overheid moet op de stikstofmarkt concurreren met bedrijven. Dat drijft de prijs op. Resultaat: het kost de overheid meer belastingmiddelen om stikstofrechten op te kopen.

Bron: Volkskrant/Jurre van den Berg en Fleur Damen, foto Harry Cock, 11 januari 2023 Hele artikel lezen? (achter betaalmuur)

One comment on “Feiten en cijfers; ‘handel in stikstofrechten is een monster’
  1. Warmenhj schreef:

    Kan het nog gekker worden? De overheid heeft een probleem gedefinieerd en gecreëerd en vervolgens de regie totaal verloren! Vermillion gaat ermee aan de haal! Marktwerking als zaligmakend smeermiddel en onze oliemannetje MR heeft er vast geen herinnering aan. Met de vr grt van mr. Nokia

Geef een reactie