Eindelijk een nieuwe wind in Den Haag?

27 september 2023

Pieter Omtzigt heeft zijn kandidatenlijst voor de komende verkiezingen bekend gemaakt. Daarop staan veelbelovende namen van professionals die het verschil kunnen maken in het introduceren van een andere bestuurscultuur. Velen hebben een CDA-achtergrond hetgeen betekent dat het oude CDA maatschappelijk weliswaar van de samenleving is vervreemd (4 zetels nog in de peilingen) maar in het verleden in staat was om nogal wat bestuurlijke kwaliteit op de been te brengen. Veel van dat intellect heeft de partij verlaten en plopt nu weer op bij Omtzigt.

Driemaal CDA

Zowel Omtzigt als Caroline van der Plas laten (ieder op hun manier) zien dat het oorspronkelijk CDA-gedachtegoed niet weg is maar dat het de afgelopen jaren onzichtbaar is geworden door verkeerde strategische en inhoudelijke keuzes. Een deel van de -kennelijk verborgen- intelligentsia zag geen andere mogelijkheid dan de partij te verlaten. Via Omtzigt -kijkend naar zijn stemgedrag sociaal-economisch links, maar op ethisch gebied conservatief- is er een wederopstanding. Ook de BBB is niet meer of minder dan een andere versie van het CDA. Als je deze twee bewegingen optelt bij het overblijfsel van het oude CDA dan heeft dat CDA-gedachtegoed zo’n 46 zetels en kan daarmee een factor van gewicht worden bij het ontstaan van een nieuwe politieke cultuur.

Kan zij het verschil maken?

Een van de talenten op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract is Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, een professional met de voeten in de modder in plaats van verkleefd met de door bewapende bewakers afgeschermde Haagse kaasstolp.
Ze staat op drie omdat ze voor zichzelf niet zeker weet of ze de verwachtingen die verbonden zijn aan plek twee kan waarmaken. Die bescheidenheid, zeldzaam in de politiek, siert haar. Tussen 1998 en 2002 was ze CDA-raadslid in Haarlem. Tot de zomer van 2023 ook nog lid van het CDA, maar ze stapte uit de partij omdat het CDA in haar visie niet aansluit bij de behoefte van mensen en ze de partij niet meer kent als het oude CDA. Ze onderkent dat het huidige politieke klimaat giftig is maar is ervan overtuigd dat we op een keerpunt staan. In de Volkskrant van 27 september 2023 zegt ze: ‘Dit is een moment van verandering. Ik ruik en voel het gewoon in de samenleving’. Ze stapt uit haar baan als strafrechter, en hecht een groot belang aan mediation. Dat is het overbruggen van verschillen tussen mensen. ‘Het model van mediation is bedoeld om mensen centraal te stellen, om aan te sluiten bij wat mensen nodig hebben. Dat model kunnen we op veel meer terreinen toepassen, ook buiten het strafrecht’.

En ook;
‘Ik zie dat de politieke tendens nu is om de straffen in Nederland te verhogen, terwijl de recidive cijfers gelijk blijven. Ik vind dat heel heftig. Van mensen die een gevangenisstraf krijgen, gaat 46 procent binnen twee jaar weer in de fout. Bij jongeren ligt dat percentage nog hoger. Daar maak ik mij zorgen over. Als politicus wil ik graag onder de cijfers gaan kijken en er iets aan doen’.
Met deze uitspraken is ze een belofte voor de toekomst.

5 comments on “Eindelijk een nieuwe wind in Den Haag?
 1. Wat ik bij veel van de mensen die het CDA hebben verlaten zo betreur is dat daardoor de kritische massa binnen de partij verder is verzwakt waardoor zij die echt anders willen het steeds moeilijker krijgen hun idealen te verwezenlijken .

 2. Hans Schipper schreef:

  Het steeds weer herinneren aan “CDA” levert niks op (behalve slechte herinneringen aan het CDA dat meeheulde met Rutte). Het gaat om eerlijke ideeën, de mens als eerst, niet ingepakt worden door de liberale lachers. Heeft niks te maken met Christen of Democratisch, noch met links of rechts te maken. Het is het aan de kant schuiven van 13 jaar ellende van Rutte en het gluiperige CDA.

 3. Arnoud Bosch schreef:

  Ik zak nog een nieuwkomer die een belangrijk rol heeft gespeeld in de Kindertoeslagen in positieve zin. Haar inbreng was bij de belastingdienst niet vindbaar maar kwam wel naar boven met de MEMO van Palmen.

 4. Warmenhj schreef:

  Het lijkt mij niet fair telkens een relatie met CDA te leggen slof het oude wijn in nieuwe zakken is. We zijn verzeild in een bijna post-Rutte tijdperk, waarin de ene crisis op de andere is gevolgd door neo-liberale politiek, de kloof tussen arm en rijk en ook het wantrouwen evenredig is toegenomen.
  Om de maatschappij vlot te trekken is er even minder ruimte voor ideologie, des te meer voor een pragmatische of zo u wilt een zakelijkere benadering! Voorzover heeft het alle voordeel van de twijfel en is er kennis en kunde aan boord. Einde avond, op de 22e nov., weten we veel meer.
  Ondertussen heeft de VVD al zoveel extra commercial tijd gehad op oa WNL en de kanalen! Dat riekt naar een groot frame van promo en de kiezers op een bepaald been zetten!
  De verarming van de schatkist is een rechtstreeks gevolg van het “Rutte beleid” over de achter ons liggende jaren. Gebrek een kennis en ervaring heeft dit verergerd! Tijd voor een nieuwe wind en schone lei!

 5. Frank Aarts schreef:

  Los van wat je politieke voorkeur is, ben ik blij dat Pieter Omtzigt er in geslaagd is om een ploeg samen te stellen waarvan op z’n minst lijkt dat zij met goede intenties de politieke arena instappen. Met kennis en ervaring. Het gesprek aangaan met de burgers. Wordt tijd voor een andere wind in hashtag#DenHaag

Geef een reactie